Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Bekérették Goodfriendet McCain újfasisztázása miatt

Ugyan a kormányszóvivő szerda reggel még azt mondta, McCain nem Orbánra mondta, hogy újfasiszta diktátor, most mégis bekéretik az ideiglenes amerikai ügyvivőt.
Bekérették a  Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) szerdán André Goodfriendet, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét John McCain amerikai szenátor kijelentései miatt. A kormány  elfogadhatatlannak tartja a szenátornak a magyar miniszterelnököt,  illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett szavait.  

A republikánus John McCain az új magyarországi nagykövet,  Colleen Bell kinevezéséről tartott keddi washingtoni szenátusi  szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet  arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos  ország, ahol rossz dolgok történnek". Többek között azt mondta: "nem  vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként  játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára  került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak,  aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek  (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek".  

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán  Brüsszelben úgy reagált: a magyar polgárok idén háromszor  nyilváníthattak véleményt arról, hogyan képzelik el az ország  jövőjét, és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt  fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amit mindenkinek illik  tiszteletben tartania.  

Ezt követően Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős  államtitkára hivatalába kérette André Goodfriend ideiglenes  ügyvivőt. A találkozó után az államtitkár kijelentette: a magyar  kormány elfogadhatatlannak tartja és határozottan visszautasítja  John McCain szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve  Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tett szavait. A  kormány újfent arra kérte a vezető amerikai tisztviselőket, hogy  "Magyarországot érintő kijelentéseik megtétele előtt tájékozódjanak  a tényekről annak érdekében, hogy nyilatkozataik ne nélkülözzék a  valóságalapot" - olvasható a KKM közleményében.  

Mindemellett Magyar Levente az ügyvivőnek azt is elmondta:  Magyarország kormánya üdvözli, hogy Colleen Bell nagyköveti  jelölésének szenátusi jóváhagyásával helyreáll az Egyesült Államok  teljes értékű diplomáciai képviselete Magyarországon - írta a KKM.  

Az MTI kereste a budapesti amerikai nagykövetséget, ahol azt a  tájékoztatást kapta, hogy a történteket egyelőre nem kommentálják.  

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatón  azt mondta, az elmúlt hónapok világosan mutatják: a miniszterelnök  külpolitikai irányvonala megbukott. Felhívta a figyelmet arra, hogy  John McCain személyében nem egy baloldalinak tekinthető amerikai  politikus bírálta a magyar kormányfőt, hanem egy konzervatív.  

Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatón kérdésre amerikai  nyomásgyakorlásként értékelte John McCain szenátor kijelentését,  aggasztónak nevezve az Egyesült Államok növekvő befolyását a magyar  belpolitikára.  

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja közleménye szerint a szenátor  kijelentései is bizonyítják: Orbán Viktor miniszterelnök "utat  tévesztett, rossz irányba vezeti Magyarországot". A párt arra  szólította föl a kormányfőt, hogy kezdje meg a bizalom  helyreállítását az ország nemzetközi kapcsolataiban.  

A Magyar Liberális Párt szerint a miniszterelnök "Putyin-barát,  autoriter és nacionalista politikájával" lejáratja Magyarországot.  "A szenátor véleménye nem Magyarország és a magyar emberek, hanem  kizárólag a Fidesz-kormány kritikája" - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetési bizottsági módosító írná át a 2015-re tervezett hiányt

A jövő évi költségvetést módosító javaslatokról tárgyalt az Országgyűlés költségvetési bizottsága… Tovább olvasom