Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Baumag ügy: az elsőrendű vádlott hét év börtönt kapott

Az úgynevezett Baumag ügyben B. László és társai ellen hűtlen kezelés miatt folytó megismételt eljárásban az első rendű vádlottat 7 év börtönre ítélték.
Az úgynevezett Baumag ügyben B. László és társai ellen hűtlen kezelés miatt folyt, megismételt eljárásban az első rendű vádlottat 7 év börtönre, 7 év közügyektől eltiltásra és 5 év, gazdasági szervezetben vezető tisztségviseléstől való eltiltásra ítélte Tóth Erzsébet, a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke első fokon, a többi vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, megrovást, illetve pénzbüntetést kapott a hétfői ítélethirdetésen.


A háttér
 
Az indoklásban a bíróság kiemelte, hogy a károsultak száma 13 ezer, a ki nem fizetett tőke és kamattartozás pedig 40 milliárd forint.

A Baumag Szövetkezet 1995-től a banki kamatnál jóval magasabb hozamot ígérve gyűjtötte a pénzt a befektetőktől.

A piramisjáték-szerűen működő rendszer 2003 végére összeomlott.

A Baumag ügy büntetőperének első tárgyalása 2007. január 15-én volt, a perben a Bamug volt elnöke mellett további 9 személyt is megvádolt az ügyészség.

A vád szerint magas kamattal, ígéretes befektetési lehetőségeket kínáltak a vádlottak, de a pénz nagy részét nem fizették vissza, így az akkori számítások szerin 12.700 kisbefektetőt összesen mintegy 31,8 milliárd forinttal károsítottak meg.

A Fővárosi Ítélőtábla eljárási szabálytalanságokra hivatkozva 2011 januárban hatályon kívül helyezte az előző év januárban a Baumag ügyben hozott ítéletet, amellyel B. Lászlót, a Baumag Szövetkezet alapítóját tőkebefektetési csalás miatt hét év börtönbüntetésre ítélte.

Czine Ágnes a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumvezetője akkor úgy nyilatkozott: "a törvényi előírás, kötelező előírás ellenére az első fokú bíróság nem sorolta föl a bizonyítékokat, illetőleg hogy a bizonyítékokat hogyan értékelte az eljárás során. Ezt pedig a másodfokú bíróság nem pótolhatja".
Az indoklásban a tanácselnök kiemelte, hogy a károsultak száma 13 ezer, a ki nem fizetett tőke és kamattartozás pedig 40 milliárd forint.
A vádlottak megtiltották nevük és képmásuk közzétételét.

Az elsőrendű vádlott terhére a bíróság - egyebek mellett - hűtlen kezelést, csődbüntettet, jogosulatlan pénzügyi tevékenységet, tőkebefektetési csalást és a számvitel rendjének megsértését állapította meg.

A másodrendű vádlott P. Istvánné bűnsegédként egyebek mellett csődbüntettért, tőkebefektetési csalásért, és a számvitel rendjének a megsértéséért 1 év és 10 hónap börtönbüntetést kapott, amit a bíróság 4 év próbaidőre felfüggesztett.

A harmadrendű vádlott H. Béla büntetése 1 év és 4 hónap börtön, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

A negyedrendű vádlott B-né M. Éva büntetése 8 hónap börtön, 2 év próbaidőre felfüggesztve.

Az ötödrendű vádlott B. Pétert a bíróság 2 évre próbára bocsátotta.
A hatod rendű vádlott Á. László büntetése 2 év börtön, 5 év próbaidőre felfüggesztve.

A nyolcad rendű S-né, T. Judit és a kilencedrendű S. Bertalan egyaránt megrovásban részesült. A tizenegyedik rendű vádlott E. István 270 ezer forint pénzbüntetést kapott.

Az elítélteknek 350 ezertől 3 millió forintig terjedő bűnügyi költséget is kell fizetniük.

Az 1.810 magánfél polgári jogi igényét a bíróság egyéb törvényes útra utasította. A cégcsoport társaságainak vagyonát továbbra is zár alatt tartja a bíróság, a polgári jogi igények kielégítésére.

A tanácselnök az egész napos indoklás elején kiemelte: az ügynek nincs politikai jellege. Hangsúlyozta azt is, hogy mind a befektetési szövetkezet alapítói, mind pedig az abba befektetők nem mérték fel reálisan a kockázatokat. Az állami felügyelet részéről pedig hiányzott a következetes fellépés.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven hektáron ég a nádas Csórnál: a lápos talaj nehezíti a tűzoltók dolgát

Gyalogosan, s kézi erővel tudnak csak dolgozni a süppedős, lápos talaj miatt a tűzoltók Csórnál,… Tovább olvasom