Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Balsai-jelentés okt. 23-ról: Szabadfi Árpád exrendőrkapitány is felelős?

"Szabadfi Árpád megyei és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány esetében felmerülhet az elöljárói intézkedés elmulasztásának törvényi tényállása, mert nem rendelték el a beosztottjaik felelősségének vizsgálatát."
Szükségszerűnek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálatát a 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott; Balsai István a parlamenti honlapon hétfőn közzétett jelentésében úgy ítéli meg, az események kapcsán felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

"Vizsgálódásom során arra a következtetésre jutottam, hogy noha október 23-a a legdurvább jogsértések szimbóluma, mégis inkább egyik elemének, vagy akár csúcspontjának tekinthető annak a folyamatnak, ami a Gyurcsány-kormány erőszakos és paranoid hatalomakarását jellemezte" - olvasható a 2011. március 15-i keltezésű dokumentum összegzésében.

Az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István - akit Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 11-én nevezett ki miniszterelnöki megbízottá - a 2006-os őszi eseményekről azt írta: álláspontja szerint a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el "a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket".

"Ez szükségszerűvé és elkerülhetetlenné teszi a magyar Alkotmány szerint felelős miniszterelnök politikai és jogi felelősségének a vizsgálatát" - rögzíti. Balsai István megjegyezi: a rendelkezésére álló információk szerint a budapesti rendőrfőkapitány az események során rendszeres telefonos kapcsolatban állt a volt miniszterelnökkel, "erre figyelemmel felmerül a lehetősége annak, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket a főkapitány megvitatta, egyeztette a miniszterelnökkel".

Balsai István a terrorcselekmény elkövetésének lehetőségét, a btk.-ban foglaltakra hivatkozva, azzal magyarázza, hogy a 2006. október 23-án történtek alkalmasak voltak a lakosság megfélemlítésére, egyesekben, így a Fidesz-nagygyűlésről hazafelé tartókban halálfélelem alakult ki, az erőszakos elkövetés szerinte "nem szorul bővebb magyarázatra", és a "fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény" esete is fennáll.

Hozzáteszi, hogy a terrorcselekmény előkészülete is bűncselekménynek minősül, így ha a lakosság megfélemlítésének szándéka bizonyítást nyerne, akkor a már a túlzott erőszakra való felhívás, az ebben való megállapodás, illetőleg akár a lovas alegységek vagy a gumilövedékek alkalmazásának az elhatározása, az erről való előzetes döntés is alkalmas az előkészületi cselekmény megállapítására.

A jelentés az előzmények kifejtésével kezdődik, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülésével, majd a másnapi, 2006. szeptember 18-i tévészékházostrommal. Utóbbiról szólva azt írja: máig tartják magukat olyan nézetek, amelyek szerint az ostrom részben provokáció volt, és az akkori, "a hatalmában meggyengült miniszterelnök" a tüntetők túlkapására várva akarta megfordítani, maga mellé állítani a közvéleményt. Álláspontja szerint Bene László akkori országos rendőrfőkapitány, helyettes, Szabadfi Árpád és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány esetében felmerülhet az elöljárói intézkedés elmulasztásának törvényi tényállása, mert nem rendelték el a beosztottjaik felelősségének vizsgálatát.

A 2006. október 23-án történteket felidézve a dokumentumban az áll, hogy a Parlament környéki tömegoszlatások folyamán, a tömegnek az Alkotmány utcából történő kiszorítása után Pigler István rendőr alezredes egyértelmű javaslatot tett a tömegoszlatás befejezésére, mivel a csoportosulás nagyobbik része az Astoriára meghirdetett, közelgő Fidesz-rendezvény felé vette az irányt.

Pigler azonban azt az utasítást kapta Majoros Zoltán rendőr ezredestől, hogy a tömegoszlatást a Deák tér irányába folytatni kell. Pigler még egyszer javaslatot tett az oszlatás felfüggesztésére, de kezdeményezését akkor sem fogadták el.

A Bajcsy-Zsilinszky úton haladó rendőri erők folytatták a tömegoszlatást az Andrássy út és a József Attila utca kereszteződésig, ahol Pigler megállította az oszlatást, majd kisebb vitát követően Majoros arra utasította őt, adja át a parancsnokságot a REBISZ Bevetési Parancsnoksága I. Bevetési Osztálya vezetőjének, Gulácsi Sándornak.

Balsai rögzíti, hogy Gergényi Péter, Lapid Lajos rendőr dandártábornok, Bene László, valamint Majoros Zoltán utasításai alapján került sor az október 23-án történt tömegoszlatásra, s "a cselekmények felelősi körét elsősorban az említett parancsnokok, valamint a helyszíni parancsnokok körében kell keresni".

Az adatok alapján a rendőri intézkedéssorozat legjelentősebb mulasztása szerinte az volt, hogy a rendőri erőket folyamatosan támadó, erőszakos tömeget hagyták egyesülni a Fidesz-rendezvény békés résztvevőivel. Amellett, hogy ez jelentős stratégiai, szakmai hiba volt, alapvető jogsértést is eredményezett, hiszen a Fidesz-nagygyűlésen részt vett békés állampolgárok gyülekezési jogának jelentős sérelmével járt - írja.

Az erőszakos tömeg mozgásának szándéka olyannyira nyilvánvaló volt, és olyan súlyú rendőri mulasztások történtek, amelyek alapján megalapozottan feltehető, hogy a tömegoszlatást irányító rendőri vezetők nem gondatlanságból vagy egyszerű szakmai tévedésből, hanem - magatartásuk következményeit előre látva - annak tudatában cselekedtek, hogy ezzel a békés állampolgárok gyülekezési jogát korlátozzák - véli Balsai.

Összegzése szerint a Fidesz-nagygyűlés végét követő egy percen belül elrendelt és pár percen belül megkezdett tömegoszlatás szakszerűtlen és törvénysértő volt, bűncselekmények gyanúját is megalapozza.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. rommel 2011. szeptember 28. 22:23
  „BALTAZÁR
  H TÉGED IS MEGVERTEK VOLNA A RENDŐRÖK AKKOR MIT MONDASZ ???
  MEGÉRDEMELTEM !!!”
 • 37. Baltazár 2011. szeptember 27. 23:20
  „Még akkoriban mutatta valamelyik TV azt a felvételt amin szarházi Budaházi ls a TOROCKAIarról beszélnek hogy a rendőrség előtt haladván rá kell nyomulniuk az Astoriánál levő tömegre mert onnan is tudnak embereket maguk közé szívni és a rendőrség nem meri majd őket oszlatni,a Fityesz gyűlés miatt.

  Hogy volt,

  Igen! A CSŐCSELÉK pár száz de nem több mint 1000 ember csinálta a cirkuszt.
  Nem mentek haza.
  Sőt a menet irányát ők határozták meg azzal hogy ők haladtak elöl a rendőrök meg mindig utána.
  A narancssárga Hires TV is jól mutatta ezt.

  Akkor ki tolt rá kit és hogyan?”
 • 36. SC 2011. szeptember 27. 18:30
  „35. machers
  Én a fidesz nagygyűlésről hazafelé tartókról beszélek főleg.Rengeteget megvertek,letartóztattak közülük.Csak azért,mert ott voltak épp,ahol tartottak.Az esti balhézós társaság tudhatta,benne van a pakliban a viszontválasz is...”
 • 35. machers 2011. szeptember 27. 12:44
  „33. SC 2011.09.27. 10:41
  Csak a tényeket minden érintett másként értelmezi. Ha már vizsgálat, akkor inkább hinnék egy független bizottságnak, mint az éppen aktuális pártpolitikai érdekeket szolgáló jelentésnek. ha már kutakodnak -az én pénzemen - akkor ki kellene dobni az elmúlt 5 év "eredményeit" aztán hajrá!
  Egyébként meg, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács is. Sajnos, mindig van olyan, hogy rossz időben, rossz helyen. Nem voltam ott, csak a tévében láttam néhány részletet. Szvsz nem nagyon történt más, mint csóró 40kg-os sünök, tele gatyával védték magukat, ahogy tudták. A felelősöket, felbújtókat mindegyik oldalon meg kell keresni és meg kell büntetni.
  Az öreg tankos krapek gondolom véletlenül arra járt, véletlenül beleült egy múzeális tankba, az meg véletlenül elindult. Sajnálom azokat, akiket ok nélkül vertek meg, de például Révész elvtársat nem nagyon sirattam meg. Pedig biztosan csak a felfokozott kedélyeket akarta csillapítani. Különben meg Kovács III. őrmesternek honnan kellene arcról felismerni a T.Ház összes képviselőjét?
  Zorbán is ugyanezt csinálná most. Kövér elvtárs még akasztana is.”
 • 34. Eva- 2011. szeptember 27. 11:56
  „a naggyűlés szervezője meg a szervezője marad. oda és pont oda! minden kérés ellenére.

  a puccs kisérlet meg puccs kisérlet marad

  a rendőrök önvédekezése meg önvédekezés marad
  a gyakorlatot azóta már megszerezték.

  a törvényes rend ott akkor megvédte magát--hibák árán ugyan , de megvédte.

  GyF több megvádolásából egyik meg csak bejön--csak van ellene olyan rétor!”
 • 33. SC 2011. szeptember 27. 10:41
  „32. machers
  Nem is csodálkozom ezen.Már nagyon rég ez megy az országban.De ettől a tények október 23.délutánjáról még tények maradnak.”
 • 32. machers 2011. szeptember 27. 10:33
  „31. SC 2011.09.27. 08:06
  "s tovább polarizálták a közvéleményt."
  A cél és eszközök nem változtak. Akkor és most is erről szólt a kotta.”
 • 31. SC 2011. szeptember 27. 08:06
  „És végszónak,tőlem:
  "A Belvárosban a Fidesz külön tömeggyűlésen tartott megemlékezést, melynek végeztével az onnét hazafelé igyekvők összekeveredtek a tüntetőkkel, s a rendőrség a két tömeget egyként kezelve kezdett az oszlatásukba.

  A szükségtelenül és aránytalanul nagy mértékben alkalmazott erőszak, számtalan esetben ártatlanul megvert vagy letartóztatott jelenlevők, illetve a fogvatartás során elkövetett további bántalmazások számtalan jogi, erkölcsi és egyéb vitát robbantottak ki, s tovább polarizálták a közvéleményt.

  2010 februárjában Bencze József országos rendőrfőkapitány elnézést kért a rendőri bűncselekményekért. Az Országgyűlés 2010. június 8-iki (33/2010.) határozatában ,,mint a Magyar Köztársaság legfőbb népképviseleti szerve, bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért."”
 • 30. SC 2011. szeptember 27. 08:02
  „Ez csak evának!:
  Csak legyen türelme elolvasni...
  Rendőrség által elkövetett jogsértések

  * Az október 23-i események kapcsán a rendőrséget komoly bírálat érte, a fejre és felsőtestre irányuló bakancsos lábbal végzett rúgásoktól kezdve, a rugós ólmosbottal (vipera) fejre leadott ütéseken át, a gumilövedékek és könnygázgránátok fejmagasságban való alkalmazásáig.

  * Számos esetben került sor olyan személyek rendőrök általi bántalmazására, megverésére, akikkel szemben ennek jogszabályi feltételei nem álltak fent, továbbá számos esetben bántalmaztak intézkedés alá vont személyeket azt követően, hogy már védekezésre, ellenállás tanúsításra képtelen állapotba került [47]

  * Az október 23-án történtekkel kapcsolatban egy, gyülekezési szabadság megsértése miatt tett feljelentés ügyében is eljárás indult.[48]

  * A símaszkos rendőrök egy törvényellenes belső utasítás miatt nem viseltek azonosító jelet, így jórészt nem lehet megállapítani a túlkapások elkövetőinek személyazonosságát.[49]

  * A rendőrség minden törvényes alapot nélkülözve használt a zavargásokban részt vett személyekkel szemben ólomfejes fémbotot (viperát).[50] Előfordult, hogy a rendőrök is utcaköveket dobáltak a tüntetők felé.[51]

  * Előfordult az is, hogy a rendőri intézkedés miatt megsérült személyt az intézkedés helyén hagytak segítségnyújtás nélkül[52] vagy a megsérült személyt előállítást követően nem vagy csak jelentős késedelemmel juttattak orvosi ellátáshoz.

  * Gyakori volt, hogy a rendőrök eltakarták a kamerák és a szemtanúk elől azon kollégáikat, akik a földön fekvő személyeket éppen megbilincselték.

  * Több felvételen is látható, hogy egyes rendőrök a tüntetők zászlóit kitépték kezükből, földre dobták, megtaposták.

  * Október 23-án éjjel a Blaha Söröző vendégeit a rendőrség az utcára kergette, holott a tüntetésekhez semmi közük nem volt. Az utcán rendőrök sorfala fogadta a menekülő embereket, ütlegelni, rugdosni kezdték őket, gumilövedékeket lőttek ki rájuk közvetlen közelről.[53] Az eset során legalább egy áldozat életre szóló sérüléseket szenvedett.[54]

  * A rendőrség gyakran elutasította a rendőri brutalitást elszenvedett áldozatok panaszának felvételét a bántalmazások kivizsgálása tárgyában.

  * Bírói ítélet erősítette meg azt a tüntetésen résztvevők által hangoztatott tényt, miszerint a tüntetések helyszínéről való távozásra utaló vagy arra következtetni engedő rendőri felszólítás nem hangzott el.[55]

  * 2007. július 5-én a TASZ azt állította, hogy hatásvizsgálat és rendszerbeállítási engedély nélkül, tehát a jogszabályi előírásokat megsértve vetette be a gumilövedéket a rendőrség. Az igazságügyi fegyverszakértői jelentés szerint az alkalmazott gumilövedékekkel csak olyan közelre lehet pontosan célozni, ahol azok már életveszélyes sérülést okoznak.[56] Mindez a Gönczöl-bizottság vizsgálatából kimaradt.

  * A rendőrség még a szeptemberi zavargások során megszállta a Magyar Rádió udvarát és hermetikusan lezárta a Bródy Sándor utcát. Több sértett és szemtanú egyöntetű vallomása szerint az október 23-án letartóztatottak egy részét jogellenesen itt tartották fogva, órákon át a betonon térdepeltették, fizikailag és mentálisan is bántalmazták őket. [57] A Rádió dolgozóinak megtiltották, hogy az elsötétített ablakokon át az udvarra lessenek. Ezt - csakúgy, mint az azonosító számokra vonatkozó törvényellenes utasítás létét, valamint a viperák használatát - Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány az atrocitások után többször is, napokon át letagadta.”
 • 29. SC 2011. szeptember 27. 07:52
  „27. Gab2000
  Mi lett volna?
  Vérbe borult volna az ország.Sok nagykutya szerencséje,hogy nem volt fegyver használat...
  load,a fidesz naggyűlésről az emberek a négy égtáj felé indultak haza,de egy több tízezres tömeg nem tud felszívódni pár perc alatt...Sok barátom keveredett bele a rendőr attakba,köztük idősebb emberek is,akaratlanul.Mégegyszer leírom,utoljára:A rendőrség nem hagyott időt nekik,hogy hazaérjenek épségben,ütöttek,vágtak és lefújtak mindenkit akit értek!Tudom,ez neked nem az igazság,de én valahogy azoknak hiszek,akik ott voltak és beszámoltak nekem.”
 • 28. SC 2011. szeptember 27. 07:32
  „26. load
  Nagyon tévedsz!
  Ugyanis ezek az emberek az Asztória felől haladnak a Károly körút felé!
  "és az egyre növő orr még nem büntetőjogi kategória.:-)"
  Ugye nem veszed zokon, hogy ebben a stílusban nem kívánok polemizálni veled?"
  Talán feltűnt,hogy itt ferenc testvér orrára próbáltam rámutatni,ami folyamatos növésben van az öszödi beszéd óta!Tudod,Pinnokió effektus.A másik,teljesen igazad van,a párbeszéd felfüggesztésével kapcsolatban,így is a kelleténél több időt fordítottam rád...a viccről annyit,ha nem érted,sajnálom.A gyávaságról pedig,nem ismersz,nem tudod mit merek és mit nem.Te is csak vagdalózol a szavakkal.”
 • 27. Gab2000 2011. szeptember 27. 06:46
  „Erről miért is nem szól Balsai jelentés

  Mindenki számára megismerhetőek a dokumentumok a Parlament honlapján. Ezekből az anyagokból egyértelműen kiderül, hogy Nyitray András, a Fidesz akkori országgyűlési képviselője szerint éles lőfegyvert kellett volna használni a tüntetők ellen

  http://www.parlament.hu/biz38/bizjkv38/HOB/0609191t.pdf

  Na 2/3 mi lett volna akkor????”
 • 26. load 2011. szeptember 27. 00:10
  „21. SC
  Ezt megspórolhattad volna, mert a kérdésem nem erre irányult.
  A kérdésem az lett volna, amire a válaszodat gyáván elcsúfolódtad, elviccelted.
  Ami a ráterelés videót illeti, azon az látszik, hogy Bajcsy Zsilinszky út és Alkotmány utcai tüntetők valamennyien a Múzeum körút felé laktak.
  Senki nem akart délre a Dob utca, vagy északra a Gerlóczy utca felé menni.
  Azok is az Astoria irányába mentek, akik a járdán, az árkádok alatt haladtak, ahol nem voltak rendőrök.
  Ezt a tömeget nem kellett az Astoria felé szorítani, mert oda akartak menni.
  Nagyobb tömeg, nagyobb balhé.

  "és az egyre növő orr még nem büntetőjogi kategória.:-)"
  Ugye nem veszed zokon, hogy ebben a stílusban nem kívánok polemizálni veled?”
 • 25. SC 2011. szeptember 26. 23:25
  „Vica!
  Mintha hellerágnest hallanám!:-)))”
 • 24. Eva- 2011. szeptember 26. 22:03
  „Agyon senkit!

  nem vertek.
  Volt egy felkészítetlen rendőrség csőcselékben gyakorlatlan.
  A rendőri vezetők szintén --hiába mondták Orbánnak, hogy ne ott naggyűljön--

  minden felesleges szó volt.

  a puccs az puccs---
  a törvényes rend ellen---megvédték---hibákkal.

  fordítsuk meg: mi van, ha csőcselék akkor --csak pár napra is szerephez jut??

  4 téma Gyurcsány bűnösségéért--egyik csak bejön, ha addig ki nem röhögik a vádakat a normálisok”
 • 23. SC 2011. szeptember 26. 21:35
  „Egy a "csőcselékből"...
  http://www.youtube.com/watch?v=TNsib28r43g&feature=related
  Itt épp a haza felé tartó olimpikonunkat verik a gyon.Csőcselék,ugye?
  http://www.youtube.com/watch?v=S_AvX7Fcwu4”
 • 22. SC 2011. szeptember 26. 21:18
  „"De Gyurcsány vonatkozásában - szerinted - milyen formában merül fel a a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége?
  Ezt egy jogász mondta, aki mellékesen már alkotmánybíró.
  Ezen a szinten ez lenne ma a norma Magyarországon?"
  Te Load,kezdesz géjózsisodni!:-)
  Miért gondolod,hogy mindenhez oda tudok szagolni?SC vagyok,nem gjózsi:-)))És még nem is Load....-)
  Egyébként SZERINTEM terrorcselekménnyel vádolni furcsány nyerencet botorság.Sajnos a gerinctelenség,képmutatás,hazudozás,arrogancia, erkölcsi gát nélküliség és az egyre növő orr még nem büntetőjogi kategória.:-)”
 • 21. SC 2011. szeptember 26. 21:10
  „"A Belvárosban a Fidesz külön tömeggyűlésen tartott megemlékezést, melynek végeztével az onnét hazafelé igyekvők összekeveredtek a tüntetőkkel, s a rendőrség a két tömeget egyként kezelve kezdett az oszlatásukba.

  A szükségtelenül és aránytalanul nagy mértékben alkalmazott erőszak, számtalan esetben ártatlanul megvert vagy letartóztatott jelenlevők, illetve a fogvatartás során elkövetett további bántalmazások[1] számtalan jogi, erkölcsi és egyéb vitát robbantottak ki, s tovább polarizálták a közvéleményt.

  2010 februárjában Bencze József országos rendőrfőkapitány elnézést kért a rendőri bűncselekményekért.[2] Az Országgyűlés 2010. június 8-iki (33/2010.) határozatában ,,mint a Magyar Köztársaság legfőbb népképviseleti szerve, bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért."[3]"
  Load,parancsolj!Itt kezdődött az egész.A békés,hazafelé tartó tömegbe rendbontók keveredtek és ütöttek mindenkit akit értek.Ha ismerős vagy Budapesten,tudod,hogy a Károly körút egy köpésre van az Asztóriától...
  http://www.youtube.com/watch?v=EcsOv82hv3c
  http://www.youtube.com/watch?v=b1PjBB7bh2o
  Ha ez neked nem elég,légyszíves vedd a fáradságot és keress tovább!Fogsz még találni bőven ártatlanokat ütő verő rendőrökről felvételeket,de tudod mit,keresek még neked egyet-kettőt...:-)”
 • 20. load 2011. szeptember 26. 20:57
  „14. SC
  Azt azért elég nehéz elképzelni, hogy egy miniszterelnök az eseményektől távol, telefonon műveleti utasításokat ad a rendőri vezetőknek arra, hogy melyik utcát zárják le, vagy kiket emeljenek ki a tömegből, hol melyik csoportot zavarják szét.
  A főrendőröknek meg az lett volna a dolguk.
  De ők nem tették.
  De Gyurcsány vonatkozásában - szerinted - milyen formában merül fel a a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége?
  Ezt egy jogász mondta, aki mellékesen már alkotmánybíró.
  Ezen a szinten ez lenne ma a norma Magyarországon?”
 • 19. SC 2011. szeptember 26. 20:51
  „Ijesztő?Mitől,kitől félsz?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Pallag László egykori kisgazda országgyűlési képviselő

Tragikus hirtelenséggel szombaton elhunyt Pallag László egykori békési kisgazda politikus,… Tovább olvasom