Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Balog Zoltán: a pedagógusok érdekét is szolgálja az oktatás átalakítása

A jövő nemzedék mellett a pedagógusok érdeke is a közoktatási rendszer nagyobb biztonságot és jobb színvonalat eredményező átalakítása - jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pénteken Szentesen.
Az oktatás, a pedagógiai munka finanszírozását magára vállalja az állam január 1-jétől - mondta a miniszter a térség meghatározó fideszes politikusaival tartott zártkörű találkozója előtti sajtótájékoztatóján.

Azok a települések, amelyek vállalják az üzemeltetés költségeit, a működtetés szervezését, megtehetik ezt - tette hozzá.

A januártól a tanév végéig tartó átmeneti félévben kialakul az új irányítási rendszer. Szeptembertől az új nemzeti alaptantervvel elindulva a miniszter reményei szerint sikerül bevezetni azt az új életpályamodellt is, amelyet a pedagógusok már régen várnak. Balog Zoltán - mint mondta - bízik benne, meg lehet teremteni az ehhez kapcsolódó béremelés fedezetét is.

A politikus kifejtette, a szentesi kórháznak komoly térségi szerepe van, 150 ezer ember ellátásáról gondoskodik. Azzal kapcsolatban, hogy már másodszor zárult sikertelenül a kórházvezetői posztra kiírt pályázat, a miniszter úgy fogalmazott: amikor megtalálják az alkalmas szakembert, lesz új főigazgatója az intézménynek. A kórház működését ez nem befolyásolja, és az intézmény addig sincs felelős vezetés nélkül - tette hozzá.

A kormány arra törekszik, hogy itthon tartsa a jó képességű orvosokat. Ennek érdekében több ösztöndíjprogramot indított, a gyermekszakorvosnak készülő rezidensek például akár havi 200 ezer forintot is kaphatnak. Ennek eredménye, hogy míg egy éve a leendő rezidensek 60 százalék lépett be itthon a képzésbe, jelenleg már 80 százalék kezdi meg szakorvosi tanulmányait Magyarországon - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Olvasóink írták

 • 11. borsmenta 2012. november 25. 08:45
  „"a pedagógusok érdekét is szolgálja az oktatás átalakítása"

  Inkább így: a pedagógusok érdekét is szolgálná az oktatás ésszerű átalakítása.

  Az a baj, hogy túl sokan akarják megtartani azt, ami nekik előnyös, és senki sem akarja a hátrányokat. Ez viszont nem megy, a tényeket mindenkinek figyelembe kéne vennie, olyanokat, mint: Pénz nélkül nem lehet intézményt fenntartani. Kevesebb gyerekhez kevesebb tanár kell. Csak a jogait ismerő gyereket nem lehet tanítani. Az oktatás célja az, hogy munkára alkalmas és képes embereket neveljen.

  Ja igen: a kormány be fog vezetni egy rendszert, aminek a pedagógusokra pozitív része nem fog megvalósulni, csak a számukra hátrányosak. Ez teljesen jogosan háborítja fel őket. Viszont az is igaz, hogy nekik meg fel kéne fogni: amikor az elmúlt években más munkavállalóknak rosszabb lett, ők sem álltak ki értük, ezért nem nagyon várhatják el, hogy most mindenki kiálljon értük. (És nem érv, hogy az oktatás mindenkit érint, mert a pedagógusokat is érinti a kereskedelemben dolgozók megalázó minimálbére, vagy a munka törvénykönyvének a munkavállalók számára hátrányos átalakítása.)”
 • 10. dödike 2012. november 25. 08:13
  „Hát erre a KDNP-s bagázsra semmit nem szabadna bízni.Most már nagyon szeretnének produkálni valamit,de semmi nem jön össze.Hoffmann meséi,Balog sutasága és reményei szertefoszlanak.A szentesi kórházba keresik a párthű vezért.”
 • 9. urbaniastapista 2012. november 24. 18:25
  „Szóval egy félév káosz vár a közoktatásra. Miniszterileg. Sajnos.”
 • 8. lr 2012. november 24. 13:57
  „4es. Hát persze! Bálnatenyésztő Pokorni úr és az ő nagytudása.
  Bár lehet bolondrózsához képest nagytudású, de oktatásügyet pont nem kéne a kezébe adni. Neki sem.”
 • 7. machers 2012. november 24. 12:35
  „6.arrabonem 2012.11.24. 11:45
  A lemondásában egyetértünk.
  Viszont egy kutyaiskolában is sokkot kapnának tőle a nebulók.”
 • 6. arrabonem 2012. november 24. 11:45
  „A miniszter úr lemond minden tisztségéről és egyéb keresetéről és hétfőtől elmegy pedagógusként dolgozni. Ez az egyetlen gesztus amivel hitelessé teheti a mondatait.”
 • 5. Karcsika 2012. november 24. 10:36
  „Pokorni is elmehet valahova.
  A természettudományokat kéne erőltetni, nem a verseket.

  A legtöbb kárt Magyar Bálint, az MSZP és SZDSZ okozta.”
 • 4. embertelen 2012. november 24. 10:16
  „A pedagógusok érdekét csak egy dolog szolgálná, mégpedig az, hogy az egész oktatásügyet kivennék a volt mszmpés, most valamiért kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa kezéből és odaadnák az utcahosszal nagyobb tudású fideszes Pokorni Zoltánnak!”
 • 3. machers 2012. november 24. 08:47
  „2.load 2012.11.24. 00:35
  Nem.
  De már megint leragadsz az apró, jelentéktelen részleteknél.”
 • 2. load 2012. november 24. 00:35
  „De tessék mondani, a pedagógusok tudnak erről?”
 • 1. Hyppolit 2012. november 23. 21:55
  „Több-diplomás tanárok dolgoznak évtizedek óta "szotyipénzért", erkölcsi és anyagi megbecsülésük sárba taposva, az "életpályamodell"-kifejezést kitalálta valaki drAgy. Ha nem volnának tanárok/tanítók, nem lenne sem asztalos, sem orvos, sem pék, sem ápoló, SEM POLITIKUS, stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-büdzsé - Orbán: nem jött létre a megállapodás

A kormányfő hozzátette, legközelebb jövőre lesz lehetőség tárgyalni ezekről a kérdésekről - mondta a magyar miniszterelnök. Tovább olvasom