Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola megszüntetéséről; a megyei közigazgatási hivatal az oktatás folytatására szólított fel, ám a faluvezetés már ennek sem tudna eleget tenni.
Mintegy 40 gyermek nem kezdte meg a tanévet a Nógrád megyei Mátraszőlősön, miután az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola megszüntetéséről; a megyei közigazgatási hivatal jogszabálysértőnek tartja az önkormányzati döntést, és az oktatás folytatására szólított fel, ám a faluvezetés már ennek sem tudna eleget tenni, mert van olyan osztály, ahol három gyermek maradt. A szülők többsége a hónapok óta tartó bizonytalanság miatt Pásztó iskoláiba íratta be a diákokat.

A 40 gyermek sorsa bizonytalan, döntő többségük cigány származású. Pontos számot senki nem tud mondani, egy család például kedden kereste meg a pásztói Dózsa iskolát, hogy beírassa a gyereket.

Pásztó két általános iskolája tudja fogadni a gyerekeket - közölte Bartus László, a közeli város oktatási osztályvezetője. Úgy fogalmazott: "bárhogyan is döntöttek Mátraszőlősön, a gyerekeket tudják iskoláztatni, ezt a pásztói intézmények biztosítják."

Mátraszőlősön alsó és felső tagozaton 90 gyerek tanult a múlt tanévben, az iskola jövője már tavasz óta bizonytalan. Az önkormányzat júliusban társulási szerződést kötött Pásztóval, úgy, hogy emellett Mátraszőlős önállóan is fenntart iskolát.

A falu vezetése ugyanakkor levélben jelezte a szülőknek, hogy iskolabuszt biztosítanak, ha Pásztón tanulnak a diákok.

Augusztus 28-án végül jogutóddal, majd ezt módosítva, 30-án rendkívüli testületi ülésen jogutód nélkül szüntette meg az iskolát a képviselő-testület.

Beróné Tóth Edit pedagógus, egyben önkormányzati képviselő elmondta: mindenki elismeri az anyagi gondokat, és azt, hogy sok osztályban nem elég a gyereklétszám, de az utolsó pillanatban meghozott döntést nem fogadják el, ezért jogi képviselőhöz fordultak.

A mátraszőlősi iskolában 11 pedagógus közül négyen találtak állást, a többieknek, és két technikai dolgozónak augusztus 31-én felmondtak.

Szandai László, a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője elmondta: mivel a fenntartó nemzeti etnikai kisebbségi nevelést is folytatott, az iskola megszüntetéséhez be kellett volna szerezni a helyi kisebbségi önkormányzat egyetértését, ezt azonban a testület nem adta meg. Ennek hiányában a döntés jogszabálysértő és érvénytelen. A hivatal szeptemberig 7-ig adott határidőt a jogszabálysértés megszüntetésére. Ha tehát 10-étől nem folytatódik az oktatás, a közigazgatási hivatal bírósághoz fordul.

A kisebbségi önkormányzat egyébként korábban egyetértő véleményt adott, de visszavonta.

Bartus László, a pásztói oktatási osztály vezetője arról tájékoztatott, hogy van olyan osztály, ahol három gyerek maradt Mátraszőlősön, így már nincsenek meg az iskola újraindításának feltételei.Hozzátette: amíg a szülők nem íratják be a gyerekeket a pásztói iskolákba, addig Mátraszőlős jegyzőjének van feladata, neki kell eljárnia, hogy a szülő eleget tegyen a tankötelezettség teljesítésének.

Hangsúlyozta: a gyerekeket a tanév folyamán bármikor felveszik Pásztóra, hiszen érvényes társulási megállapodás van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútorozott iskolakezdés

Félmillió forintos adománnyal segítette a győri Kika áruház a győri Lukács-alapítványt. A nemzetközi… Tovább olvasom