Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Az uniós támogatás legfontosabb feltétele az alaposság

Az uniós támogatással megvalósítható vidékfejlesztési projektek sikere elsősorban azon múlik, van-e elegendő kreativitás és bátorság a magyar agrárvállalkozókban a támogatásra érdemes projektek kimunkálásához – vélekedett a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke.

Margittai Miklós szerint elengedhetetlen a támogatási kérelmek készítőinek tájékozottsága, alapossága is. A legtöbb kérelem formailag és tartalmilag egyaránt megfelelő, és a tapasztalatok szerint a támogatások nagysága általában kellően ösztönzi a potenciális pályázókat elképzeléseik, azaz a projektek megvalósítására.

Az elnök elmondta, az MVH nem csupán segíti az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) projektjeit, de célja is, hogy minél többen kapjanak fejlesztéseikhez uniós támogatást. Emlékeztetett rá: bár az MVH működését egyrészt a meglehetősen bonyolult és ellenőrzésekkel átszőtt, a feladatok természetéből fakadóan rugalmatlan ügyrend jellemzi, másrészt állandóan változnak a gazdasági, pénzügyi feltételek, a hivatal a jogszabályok szerinti határidőket betartva dolgozza fel a támogatási kérelmeket.

Margittai Miklós szerint a kedvezőtlenre fordult hazai és nemzetközi pénzügyi-gazdasági feltételek között sem lesz probléma a gazdálkodókat, önkormányzatokat új projektek indítására ösztönözni.

– A támogatás sok esetben elérheti akár a 100 millió forintot is, ez kellően ösztönző, sokakat késztet cselekvésre. Ráadásul van köztük vissza nem térítendő anyagi segítség is. Az Európai Unió forrásaiból finanszírozott agrár- és vidékfejlesztési támogatások rendszere beépült a gazdálkodók, a vállalkozók gondolkodásába, a lehetőségek között tartják számon.

Ez a folyamat már korábban megkezdődött, az uniós források léte az elmúlt négy esztendőben az előcsatlakozási programok idején tudatosult a gazdálkodókban. Rengeteget segít a pályázóknak a sokoldalú tájékoztatás, például az MVH folyamatosan frissített honlapja: www.mvh.gov.hu. Nem elhanyagolható a pályázatíró cégek tevékenységének hatása sem – emlékeztetett az elnök. Megítélése szerint ugyanakkor a pályázati kiírások néhány fogyatékossága, túlszabályozottsága rendeletmódosítással kiküszöbölhető.

– Az MVH-hoz beérkező pályázatok túlnyomó többsége tartalmilag és formailag megfelelő. Ez valamennyi jogcímre egyformán igaz – szögezte le a hivatal elnöke. Hozzátette: ha kifogás adódik, s az hiánypótoltatással orvosolható, felszólítják az érintettet. Ez azonban nemcsak többletmunkát jelent az MVH szakemberei számára, hanem időveszteséget is a projekt megvalósításában.

Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZDSZ: a demokrácia és az alkotmányos rend pártja

Győr-Moson-Sopron - A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) a liberális demokrácia és az alkotmányos… Tovább olvasom