Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Az MVM szolár-parabolát adott át egy csepeli óvodában

- Európában is újnak számító, Magyarországon pedig az első ilyen technológiával készült napkollektort, úgynevezett szolár-parabolát adtak át pénteken Csepelen, az önkormányzat kezelésében lévő Csalitos utcai Óvodában - közölte a berendezés üzembe helyezését finanszírozó Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) pénteken, az MTI-vel.

A társaság közleményében hangsúlyozzák: a napkollektor jelentősen csökkenti az intézmény földgázfelhasználását, mivel a berendezés évente közel 14 ezer kilowattóra hőenergiát tud betáplálni az intézmény energiaellátó rendszerébe. Ez mintegy 1.500 köbméter földgázt vált ki.

Az MVM 2009-ben hat egészségügyi, oktatási és szociális intézményt támogat azzal, hogy részükre Magyarországon kevéssé ismert, ugyanakkor korszerű szolár parabolás napenergia hasznosító berendezést telepít. A támogatás összértéke meghaladja a 30 millió forintot.
Az új technológia nevét onnan kapta, hogy sugárzó felületét egy forgási parabola felület alkotja, melyen 162 db, egyenként állítható, különleges minőségű síktükör található. A tükrök mindegyike a felület fókuszpontja felé mutat, szerepük az, hogy a felületükre érkező napsugárzást a fókuszpontba koncentrálják.

A fókuszpontban egy hőcserélő található, amely a tükrök által oda sugárzott hőenergiát a hőcserélőn átáramoltatott hűtőközegnek adja át. A hűtőközeg fagyálló folyadékkal kevert víz.

A parabola olyan korszerű vezérlő és mozgató rendszerrel rendelkezik, amely képes követni a nap pályáját, mind naponta, mind évszakonként.
A zárt körben keringő hűtőközeg a felvett hőt a használati meleg vizet előállító tároló fűtési hőcserélőjén keresztül adja le. Ha szolár rendszer sötétség vagy karbantartás miatt nem működik, akkor a használati melegvíz-tárolót hagyományos kazánnal fűtik.

A szolár parabola rendszer hőteljesítménye erős napsütés esetén 9-10 kilowatt. A berendezés évente mintegy 2.300 órán keresztül átlagosan 6 kilowatt hőteljesítményt képes leadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MTI képeiből nyílt kiállítás Szegeden

A Magyar Távirati Iroda (MTI) fotóarchívumának gyöngyszemeit, az 1950-es években készült képeket… Tovább olvasom