Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Az államfő aláírta az alkotmánymódosítást és a különadóról szóló törvényt

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a 98 százalékos különadóval összefüggő törvényeket, így az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény, valamint az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosítását. A jogszabályok a Magyar Közlöny pénteki számában jelentek meg. Az államfő aláírta a jövő évi adó- és járuléktörvényeket is.

Az Országgyűlés kedden fogadta el az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosítását, amelyek szerint az Alkotmánybíróság (Ab) ezután csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket.
A parlament a kormánypárti képviselők támogatásával fogadta el - név szerinti voksolással - az alkotmány módosítását 261 igen és 103 nem szavazat mellett. Az alkotmánybírósági törvény megváltoztatásáról gépi szavazással döntöttek, a javaslat 260 igen és 100 nem voksot kapott. A Ház a törvényjavaslatok sürgős kihirdetését kérte.

Az alkotmánymódosítás a kihirdetését követő napon, vagyis szombaton lép hatályba, hasonlóan az alkotmánybírósági törvény módosításához, amelynek rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

A fideszes Lázár János, Balsai István és a kereszténydemokrata Vejkey Imre indítványa alapján az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül és semmisítheti meg, ha azok az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sértik.

A Ház ugyancsak kedden döntött a 98 százalékos különadó új szabályairól is: a parlament 304 igen szavazattal, 58 nem ellenében - a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatásával - fogadta el az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló, eredetileg Lázár János által beterjesztett törvényjavaslatot. A törvény szerint a munkavállalók számára 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében 2 millió forint a közszférában foglalkoztatottakra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadó összeghatára.

A különadót az Ab október végén alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette, ám a Fidesz frakcióvezetője újból benyújtotta lényegében változatlan formában. Végül azonban - miután Lázár János tárgyalásokat folytatott szakszervezeti vezetőkkel - több ponton is módosultak a különadó szabályai.

A Magyar Közlöny pénteki számában e törvények mellett megjelent az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény módosítása, amely alapján kilenc évre választhatják a legfőbb ügyészt; a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény; a jövő évi adó- és járuléktörvények; a konzuli védelemről szóló jogszabály módosítása; valamint a kormányhivatalok kialakításával összefüggő törvénymódosítások.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. load 2010. november 21. 09:28
  „A Fidesz 2010-e választási programjának (Nemzeti Ügyek Politikája) 92. oldalán olvasható:
  "Meggyőződésünk, hogy minden olyan politikai törekvés, amely a szabadság korlátozása mellett kecsegtet a jólét hamis illúziójával, csak ha­zugságra épülhet.
  Valódi jólét szabadság nélkül nem képzelhető el. A szabad élet legfőbb garanciája pedig a törvényes rend, éppen ezért a mindenkori kor­mány alapvető feladata, hogy a kiváltságok helyett polgárainak tulajdonát, a jogbiztonságot és a törvényességet védelmezze.
  Mindennek kiindulópontja, hogy maga az állam is törvénytisztelő legyen. A normakövetés nemcsak az ál­lampolgároktól elvárt kötelesség, hanem a hatalomgyakorlókkal szemben is alapvető követelmény.
  A jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy par­lamenti többsége birtokában a kormány alkotmánysértő törvények sorával bizonytalanítsa el állampolgárait, sodorja veszélybe a jogbiztonság alapelvét.

  Újjá kell építeni a joguralomba vetett hitet: Magyarország alkotmányos de­mokrácia, a működését elősegítő jogszabályok ugyanakkor csak abban az esetben érnek bármit, ha mindenkire egyaránt érvényesek."

  Ha még kedvetek van további magasztos szép mondatok olvasgatására, megtalálhatjátok itt:
  http://static.fidesz.hu/download/481/nemzeti_ugyek_politikaja_8481.pdf
  Az olvasgatás nagyon hasznos lehet abban a tekintetben is, hogy bárki a szellemi, szövegértő és elemző képessége függvényében eldöntse, hogy a nyugdíjpénztári befizetések államosítása, az Alkotmány Bíróság kiiktatása mennyiben felel meg a programban deklarált fennkölt elveknek.”
 • 25. Szabra 2010. november 20. 14:34
  „Ezért is követeljük vissza Göncz Árpi bácsit köztársasági elnöknek, mert ő aztán egy igazságos és nem részrehajló, nem befolyásolható I. sz. vezetője volt az országnak : nem is írt alá minden elérakott törvényt. / előbb kikérte a MAZSIHISZ véleményét /”
 • 24. meir 2010. november 20. 14:33
  „"HA" jol olvastam!!
  -"kozszferaban,; munkavallalok-3,5millio Ft, a miniszterek,onkormanyzati belyegnyaloncok,es udvari szet tekintok-2 millio Ft!!!"-
  megint -(mint mar annyiszor)- a nep fizesse vissza azt amit a felelos vezetoi elherdaltak!!
  ja kerem!! jobban kellett volna figyelni OV szavaira a kampanyolas idelyen!!!
  kozolte volt tobbszor is,;-hosszu kormanyciklusra-egyeduralomra keszul!!”
 • 23. Vanderer 2010. november 20. 12:01
  „IQ bajnok kommentelő”
 • 22. miracle 2010. november 20. 11:37
  „Bábpali megint hazudott:
  http://www.origo.hu/itthon/20101120-egy-puspok-elore-szolt-schmitt-hivatalanak-az-alkotmanyjavaslat-hibairol.html”
 • 21. Patriot 2010. november 20. 11:33
  „értelem!

  Ha hozzászólsz valamihez legalább annyi fáradságot vegyél, hogy utána nézel a dolgoknak. Amúgy kinyalhatod a picsámat!”
 • 20. LAZA 2010. november 20. 09:56
  „No és az eu mit mond?
  Ki nem sz...a le?
  A nagyok bármit megtehetnek mi meg mindenért kussolunk! Legalábbis eddig!
  Mi az,hogy majd Brüsszelben fogják előírni számunkra azt,hogy mocskos tolvaj gazemberek akik visszaélve az alkotmánybíróságunk és az elfogult törvényhozásunk töketlenségével saját maguknak több tíz és százmilliós pénzeket juttathatnak,(az adó fizetők pénzéből)ezeket a pénzeket nem lehet vissza venni.
  Nagyon de nagyon sok dolog van amiért nem kedveltem és nem kedvelem Viktort és csapatát(ezeket is emlegetni fogom)ám ezekkel a törvényekkel a legmesszebb menőkig egyetértek.(azt gondolom a túlnyomó többséggel egyetemben)”
 • 19. LAZA 2010. november 20. 09:44
  „Az,hogy nyali pali miként tudta aláírni a nevét az ebben az esetben számomra teljesen lényegtelen.
  Mind a két törvény meghozatalával a legmesszebb menőkig egyetértek.Az időhatályt azonban tényleg az egykori Orbán Torgyán kormány idejére is ki kellett volna terjeszteni.
  Meg hát jómagam jobban örültem volna,ha ezt az egész alkotmánybírósági bagázst is megszüntetik.
  Mondja meg már nekem bárki is,hogy mivel szolgálja ez a tudálékoskodó társaság a jogbiztonságot?
  A mazsolázgatásaikkal biztosan nem.
  Mondjuk,ha tízenöt évvel ezelőtt meghozták volna azt a határozatot,hogy az ilyen jellegü a munkatörvénykönyvével ellentétes és legalább a jó erkölcsbe ütköző szerződések alkotmányellenesek akkor már nem lenne szükség a visszamenőleges hatályú törvénykezésre.
  Ám ez nem volt számukra annyira sürgós4Aztán lehetne még példák sokaságát sorolni amikor az átlag ember érdekeiről lenne szó akkor sem nagyon kapkodnak!
  Érdekes ez most nagyon sürgős volt a számukra.!”
 • 18. Vanderer 2010. november 20. 08:59
  „Jelenlegi vezetés kínos dolgait ne tessék azzal mentegetni,hogy bezzeg az előzők mennyit,hogyan!
  Ez nem érv.Akkor minek volt a nagy csere ha ezeknek is szabad amit azoknak?”
 • 17. amalfi 2010. november 20. 07:10
  „Az miért hír, hogy aláírta? Van olyan, aki mást hitt?”
 • 16. értelem 2010. november 20. 04:26
  „Patriotnak üzenem: vagy egyenlő mércével mérj, vagy halgass. A nyelvedet használod ,máshoz nem értesz?
  Az amnézia ellenes gyógyszert valóban be kellene szedned! Hány százalékos gazdasági növekedéssel vette át annakidején Orbán a kormányzást? 6-8% al. Mennyivel adta át? 3-4%-al. Mekkora államadósságot okozott az, hogy akárhány lakást lehetett venni ( persze csak akinek volt rá tőkéje! Ezek nem a dolgozók voltak akkor sem!) államilag támogatott kölcsönre, aminek a következményeit ma is fizetjük? Szóval nyelvet visza helyére.”
 • 15. értelem 2010. november 20. 04:13
  „Idézem a KTF együttest:"Bábu vagy, úgy mozogsz..." Ez Schmidt Pál. Nem az Emberek embere! Hazudott és csak a megbízóinak akar megfelelni. A már mások által idézettek alapján mi egyebet lehetne várni attól, aki még Magyarul sem tud tisztességesen? A bólogatáshoz nem is kell.”
 • 14. load 2010. november 19. 22:13
  „4. steke
  Nem biztos.
  Úgy tűnik, hogy alkalmasint a szövegértéssel és a megfogalmazással is baj van.
  http://www.origo.hu/itthon/20101111-eliras-schmitt-pal-koztarsasagi-elnok-az-uj-alkotmanyrol-irott-javaslataban.html”
 • 13. hidas 2010. november 19. 22:11
  „Borzalmasan meglepődtem...!!! Gerinc jól van???!!!”
 • 12. kefefejű 2010. november 19. 21:48
  „9re: Jobban élek, mint 2002-ben. A nagy többség azokat a pénzeket IS erősen túlzónak találta. És azokat az embereket IS semmitérő gazembereknek. Amit most tettek, az gerinctelen és kétszínű. Amit az egyiknek nem szabad, azt a másiknak sem!”
 • 11. Patriot 2010. november 19. 21:23
  „Ehhez képest az volt!
  Amnéziára van gyógyszer, de inkább gyerek lehettél az időtájt.”
 • 10. öszödiböszme 2010. november 19. 21:18
  „Tényleg itt volt a mennyország! Csak amnéziám van. Én túlzónak tartottam, de én hozzád képes egy senki vagyok!”
 • 9. Patriot 2010. november 19. 20:43
  „Mééééééééé nem 2002-ig?

  Valószínűleg az a kormány egy működő és sikeres országot adott át, nem egy kirabolt és IMF által megmentett csődtömeget.
  Azokat a végkielégítéseket senki nem tartotta túlzónak, ellenben ezeknek a semmitérő gazembereknek kifizetett összegeket.”
 • 8. sándor71 2010. november 19. 20:31
  „Hiba nélkül le tudta írni a nevét?Hihetetlen!”
 • 7. öszödiböszme 2010. november 19. 20:27
  „5. Így is van!! De érdekes módon nem 2002-ig visszamenőleg. Vajon miért? Talán mert orbánnak és klientúrájának is fizetni kéne! schmitt meg egy csicska.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosítvány - távoktatással

A jövőben távoktatás útján is el lehetne sajátítani a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismereteket. Tovább olvasom