Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán.
17:14 - PDSZ: nem erről az emelésről volt szó

Nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

Mendrey László az emberierőforrás-miniszter pedagógus-béremelésre vonatkozó bejelentésével kapcsolatban kifejtette: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény.

Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott "ez jogos jussuk".

A PDSZ elnöke megemlítette: szeptember elsejével a béremelést nem hajtják végre száz százalékosan, ugyanakkor a munkaterhelés-növekedést 100 százalékban bevezetik, ami alátámasztja Balog Zoltán egy korábbi nyilatkozatát, miszerint több pénzért több munkát várnak. Vitatta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szintén a tatabányai sajtótájékoztatón elmondott szavait, miszerint "neveléstörténeti bejelentés" lenne a pedagógusok béremeléséről szóló hír.

Utalt arra, hogy a részleges béremelés ugyan 10 százalékkal több, mint amennyiről a miniszter másfél héttel korábban beszélt, de nem annyi, mint amennyiről a kormányzat az elmúlt három évben beszélt, ugyanis eredetileg 73 milliárd forintot terveztek költeni erre a célra. Így viszont átlagosan mintegy nettó 30 ezer forintos emelkedés várható szeptembertől, amely szerinte "nem olyan jelentős, hogy hozsannázni kellene".

Mendrey László arról is beszélt, hogy a kormány olyan ígéretet vállal négy évre előre, amely már "nem az ő kompetenciája", s ezzel a következő négy év kormányzásának köti meg a kezét. Meglátása szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd. Felidézte, hogy Balog Zoltán szerint országosan összesen 1450 pedagógusnak nem emelkedik a fizetése a szeptemberi bérrendezéskor, ugyanakkor a PDSZ álláspontja az, hogy "egy pedagógus sem járhat rosszul".

Mint mondta, "talán az osztályfőnöki pótlék marad meg", az összes többi pótlék azonban elveszik, ami eddig járt, ideértve a túlórák kifizetését is.

A PDSZ elnöke a miniszter szerdai sajtótájékoztatójára utalva úgy fogalmazott: "sajátos számháborúnak vagyunk tanúi", mert "most már megint nem teljesen világos, hogy kire vonatkozik" az életpályamodell. Csak az általános iskolai és középiskolai tanárokra - akik adataik szerint 122 ezren vannak - vagy az óvónőkre is vonatkozik-e, ugyanis velük együtt mintegy 150 ezerre tehető a pedagóguslétszám, szerdán pedig ez utóbbiról tett említést Balog Zoltán. Ha pontosak a miniszter által közölt adatok, akkor nagy valószínűséggel az óvónők is részesei lesznek az életpályamodellnek, és így a béremelésnek is - vélekedett.

Balog Zoltán szerdai tatabányai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

15:01 - PSZ: az új rendszer nem ismeri el a minőségi munkát

A pedagógusok örülnek a nettó 40-60 ezer forintos béremelésnek, de az új rendszer nagy hibája, hogy nem ismeri el a minőségi munkát, nem sarkallja jobb teljesítményre a pedagógusokat - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán bejelentette: átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől.

A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte, hozzátéve, hogy 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Galló Istvánné emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012 októberében az Európai Bizottságnak benyújtott dokumentumban az közölte, a hiánycél tartása miatt 2014 januárjára halasztja a pedagógusok keresetének növelését, és 22 ezer álláshelyet szüntet meg a közoktatási rendszer átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele miatt. Mint elmondta, ehhez képest nem lett tömeges intézménybezárás és elbocsátás, a kormány és a pedagógus-sztrájkbizottság megállapodásának eredményeként.

A PSZ elnöke üdvözölte, hogy a foglalkoztatásról szóló készülő kormányrendelet alapján a megemelt bérekhez nem járul a munkaterhek túl magas növekedése. Azt is jónak tartja, hogy a béremelés vonatkozik a szakszolgálatban és a szakmai szolgáltatásokban dolgozókra is. Szintén előnyösnek nevezte, hogy az új minősítési rendszerben a teljes közalkalmazotti munkaviszonyt beszámítják, nem csak a tanítással töltött éveket.

Ugyanakkor úgy véli, kérdéses, hogy saját erőből képesek lesznek-e előteremteni a béremelés fedezetét a nem állami fenntartású, azaz önkormányzati, egyházi és alapítványi oktatási intézmények.
Galló Istvánné megjegyezte: remélhetőleg a jelenlegi tervekkel ellentétben már 2017 előtt megvalósul a teljes béremelés.

A PSZ elnöke szerint arra lenne szükség, hogy legyen "egy tisztességes alapbér", és ehhez jöjjenek hozzá a pótlékok, amelyek elismerik a többletmunkát, a felelősséget például az igazgatók vagy osztályfőnökök esetében. Ezenfelül maradnia kellene olyan összegnek is, amely felett évente az intézményvezetők rendelkeznek, hogy a pedagógusok jó munkáját ezzel is elismerjék - tette hozzá.

14:53 - Jobbik: megbukott a kormány köznevelési koncepciója

A Jobbik szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdai bejelentésével bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány nem képes tartani a pedagógusoknak tett ígéretét, és a növekedő terhekkel arányban nem tudja bevezetni a tervezett, teljes béremelést.

Dúró Dóra szerdai közleményében úgy fogalmaz: "még a vészforgatókönyvként" beharangozott, 2014 januári kezdés sem valósul meg, így a második Orbán-kormány időszakában sem történik érdemi előrelépés a pedagógusok "megbecsülése terén".

A jobbikos politikus szerint felháborító és cinikus a kormányzat részéről, hogy sikerként állítja be saját kudarcát. Úgy véli: a tervezett béremelés arra lett volna elég, hogy a pedagógusokra szeptembertől háruló plusz terheket finanszírozza, ám erre nem kerül sor, így sokan rosszabbul járhatnak, mint az eddigi rendszerben.

A Jobbik úgy véli: Balog Zoltán állításával szemben nem sikerült vonzóvá tenni a fiatalok számára a pedagógus pályát, hiszen a törvényi szabályozásban is már szakmai hibát vétett a kormány, amikor az érdemi bérnövekedést csak a pályán eltöltött nagyságrendileg tíz év után tette elérhetővé. Mindez különösen nagy hiba annak fényében, hogy a pedagógusok több mint nyolcvan százaléka nő, akiknek a gyermekvállaláshoz is minél előbb szükségük lenne biztos egzisztenciára és megfelelő anyagi háttérre - írta közleményében Dúró Dóra.

Balog Zoltán szerdán Tatabányán jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek és a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást.

14:28 - Fidesz: a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelést kapják a pedagógusok

A Fidesz szerint a pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében, szemben a "Gyurcsány-Bajnai-időszak politikájával", amikor a legnagyobb mértékű reálbércsökkenést szenvedték el.

Erről Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője beszélt szerdán Budapesten újságíróknak. A kormánypárti politikus a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által délelőtt bejelentettekre emlékeztetve közölte, a kabinet 2017-ig összesen mintegy 60 százalékkal növeli a tanárok bérét. A pedagógusok ebből idén átlagosan 34 százalékot vehetnek át, majd a következő években minden szeptemberben további 5-10 százalékkal emelkedhet a fizetésük. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak - tette hozzá.

A Fidesz szóvivője 2010-et a pedagógusok szempontjából is cezúraként jellemezte. Elmondása szerint ekkorra a tanárok érezhették magukat a leginkább létbizonytalanságban és egzisztenciális félelemben, mivel a kormányváltás idejére a bérek kifizetése is kérdésessé vált az iskolabezárások és létszámleépítések után.

Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. "Végre eljött a pedagógusok ideje" - fogalmazott, majd köszönetet mondott a tanároknak eddigi türelmükért és munkájukért.
A kormánypárti politikus kiemelte, Magyarország az elmúlt három évben talpra állt, és elég erőssé vált ahhoz, hogy saját erőből finanszírozza magát. A kabinet munkájával elérte az uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, aminek gyümölcse, hogy a pedagógusok megkaphatják régen várt, kiszámítható és hosszú távú bérrendezésüket - fejtette ki Hoppál Péter. Megjegyezte azt is, hogy mindez nem történhetett volna meg, ha az ország a Bajnai-kormány politikáját folytatja.

A szóvivő szerint ugyanis ha Magyarország a kormányváltás után továbbra is Nemzetközi Valutaalap és az EU segítségére támaszkodott volna, akkor Görögország sorsára jutott volna, ott éppen szerdán jelentettek be újabb, a pedagógusokat és a közszférát érintő megszorításokat.

Hoppál Péter emellett blöffnek nevezte Bajnai Gordonnak a pedagógusbérek 15 százalékos emelésére vonatkozó ígéretét. A volt kormányfő ugyanis hivatali idejében éppen ennyivel csökkentette a tanárok reálbérét - mondta, feltéve a kérdést, a baloldal kormányra kerülése esetén nem vonná-e vissza a kabinet által most bejelentett 60 százalékos béremelést.

Korábban:

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. load 2013. július 12. 23:22
  „52. machers
  Azokat talán eltévesztette.”
 • 52. machers 2013. július 12. 10:37
  „51. load 2013.07.12. 10:12
  És akkor mi van?
  a "lehető", "legyen", "és" , "véleménye" szavak írása tökéletesen sikerült.”
 • 51. load 2013. július 12. 10:12
  „45.méz-ing
  Egy kis többlet adót áldozhattál volna a saját képzésedre is!
  "...a lehető legtökéletessebb legyen és mindíg a paracsnokuknak a MAGYARhelyesírása a legtökéletessebb és ezálltal a véleménye is fifogástalan!"
  legtökéletessebb = legtökéletesebb 2X
  paracsnokuknak = parancsnokuknak
  ezálltal = ezáltal
  fifogástalan = kifogástalan
  Mindezeken kívül, a kijelentő mondat végére pontot kell tenni, és nem felkiáltójelet.
  Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!”
 • 50. machers 2013. július 11. 18:16
  „33. Patriot 2013.07.11. 06:17
  Amit bemásoltál, az még csak a terveket emlegeti. Ha megnézed, az igék döntő része feltételes módban van. Ergo, sok dolog változott benne.
  Pl. ingatlanadó, stb.
  Ha érdekel - nem csak neked - ajánlom figyelmedbe pl az alábbi összefoglalót:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai-korm%C3%A1ny
  Javaslom, pl. nézd meg az adózási és járulékfizetéssel kapcsolatos változásokat!
  A megszorítások természetes módon senkinek sem okozott túl nagy örömet. Ezzel együtt a közelében sem járt orbánék mindent szétverő, mindent megadóztató rablásának. Teszem hozzá, nem ezt ígérték. Eredmény pedig semmi. Illetve, negatív. Pedig a 2/3 birtokában ezeket a csúnya megszorításokat akár visszamenőlegesen is orvosolhatták volna.
  32. Patriot 2013.07.11. 06:09
  Szvsz egy korrekt összefoglalót olvashatsz itt:
  http://magyarnarancs.hu/belpol/az_imf-hitel_tortenete_es_kovetkezmenyei_-_nehez_napok_ejszakai-70117
  Különben közkinccsé tehetnéd az IMF hitel feltételeit. Ha már arra hivatkoztál. Neked mit mondtak róla a tachó tévében?
  Hajra!”
 • 49. nincs_pénz_és_kész 2013. július 11. 16:11
  „48. isti-58 2013.07.11. 12:38

  Egyetértek, mindenkinek jár a stex a munkáért.
  A pedagógusoknak 8 évvel ezelőtt volt utoljára fizetésemelés,
  tehát most ők következnének.”
 • 48. isti-58 2013. július 11. 12:38
  „Nem sajnálom az emlést de nem csak a pedagogusoknak kéne emelni,más munkaterületen is dolgoznak emberek azokkal mi lesz?Tudok olyan helyekröl hogy már 5 éve nem volt béremelés.netto 400 ft volt akkor is meg most is.”
 • 47. momentan 2013. július 11. 10:37
  „38. Punxsutawney_Phil 2013.07.11. 08:11
  Nem a tantestület száma határozza meg az óraszámokat, hanem az iskolai óraterv.
  Ha egy iskolában összesen 8 óra ének van, akkor arra nem vesznek fel teljes állásban egyszakos tanárt, hanem többszakost, pl matek ének, vagy akár 3 szakos is lehet.
  Ha ez nem megy akkor lehet részmunkaidős és óraadó is.
  Viszont egy tantestületben nem pontosan annyi és olyan végzettségü pedagógus van mint amennyi az éppen politikailag meghatározott óraszámokhoz kell. mindig van eltérés.
  Innen erednek a túlórák, mert a 4-5 plusz óráért nem kerestek egy egész pedagógust, óraadó nem mindig akadt.
  Nem részletezem. Rugalmatlan, élettől elváló rendszer lesz ez így.”
 • 46. momentan 2013. július 11. 10:29
  „38. Punxsutawney_Phil 2013.07.11. 08:11
  A pedagógusok kötelező tanítási ideje 22 óra volt eddig. Persze ezekre készülni kell és rengeteg egyéb adminisztrációs feladata is volt. (nem részletezem) Tehát simán meg volt a 40 óra, legfeljebb nem 5*8 órában, hanem a nap egészében elosztva. (én spec. reggel 4-6 között sokkal több munkát végzek, mint este 8-10 között)
  Ha ennél több órát tanított akkor az volt a túlóra. Azaz az előírt munka feletti munkavégzés.
  Most 22-26 ig lehet a tanítási órák száma, túlmunka nélkül. Ez garantáltan 26 lesz mindenkinél, tehát elveszik a túlórákat. A bért beleépítik az alapbérbe. Tehát nem béremelés, csak átcsoportosítás.
  Ennek a "béremelkedésnek" viszont csak a 60% át adják.
  Vagyis csökkenés.”
 • 45. méz-ing 2013. július 11. 10:21
  „Én mindenből fel voltam mentve , kivétel az magas adó amit azért vettek el tőlem hogy az itt oly eszeveszett magyarság tudással rendelkező hozzászólóknak a MAGYAR! helyesírásuk a mai helyesírásnak megfelelően a lehető legtökéletessebb legyen és mindíg a paracsnokuknak a MAGYARhelyesírása a legtökéletessebb és ezálltal a véleménye is fifogástalan!

  Na ezért csökken a magyar GDP! mert ennyire tökéletes MAGYARhelyesírók vannak a mommentelők között!”
 • 44. tutti 2013. július 11. 10:17
  „Mindenkinek jobban kellene élnie.
  Még sorolhatnám..... de a

  Punxsutawney_Phil és méz-ing írástudásától pedig tö..n szúrom magam.”
 • 43. nincs_pénz_és_kész 2013. július 11. 10:11
  „37. momentan 2013.07.11. 08:09

  Tökéletesen igaz.
  Csak nehogy úgy emeljenek, hogy aztán kevesebb lesz.

  Aki pedig távolról sem ismeri a pedagógus munkát, ne számolgassa az órákat,
  mert fogalma sincs, hány munkaórát dolgozik le egy tanár egy nap, de megnyugtathatom,
  nem ötöt-hatot.
  Én sem számolgatom, hogy a vadőr napi hány órán keresztül őrzi a vadat, vagy a mérnök
  hány órán keresztül mér.
  A pedagógus munkája sem abból áll, hogy letanít napi hat órát és fájront,
  szívesen beszkennelném ide a munkaköri leírásomat, ha nem lenne öt gépelt oldal.
  Más részről pedig van összehasonlítási alapom, dolgoztam három műszakos, folytonos üzemű
  vegyigyárban (ún. "szakmányban"), felelősségteljes beosztásban,
  ahol van lehetőség egy kis figyelmetlenség miatt üzemet robbantani.
  Gyakran 16 órákat is, és fele annyira sem fáradtam el 8 óra alatt, mint 6 óra tanítás után.”
 • 42. nincs_pénz_és_kész 2013. július 11. 09:34
  „39. méz-ing

  Bizony az oktatás eredményeként is keletkeznek néha hibás, selejtes "termékek" :)
  Én szégyellem magam!”
 • 41. Karcsika 2013. július 11. 09:19
  „39. méz-ing 2013.07.11. 08:26

  Te magyarból fel voltál mentve? Mert magyarul nem tudsz írni, az tuti.
  Ez nem a tanár hibája volt, hanem a tied!

  "Ha a kacsa nem tud úszni, akkor nem a víz a hülye!"

  füzetés, MEGFÜZETTÜK, dolgoztan, kiemelf, füzetésnek”
 • 40. tutti 2013. július 11. 09:02
  „füzetés!!!

  Az is komoly.

  Olyan emberek vitáznak komoly dolgokon, akik még írni sem tudnak.”
 • 39. méz-ing 2013. július 11. 08:26
  „"29. nincs_pénz_és_kész 2013.07.10. 22:44
  Itt nem "legtöbb ember" -ről van szó, hanem azokról, akik a jövő nemzedékét
  felkészítik arra, hogy kitermelje pl. a ..."

  Jó! Akkor a 20 évvel ezelött oly eszeveszettül megemelt pedagógúsfüzetés amelynek UGYAN EZ VOLT AZ INDOKA ÉS MEGKAPTÁK A KIEMELT FÜZETÉST!!!!! akkor azóta miért nem dolgoztan a kiemelf füzetésnek megfelelően a pedagógusok ÉS MIÉRT NEM NÖVEKEDETT A NEMZETI ÖSSZTERMÉK????? AZ AKKORI JÖVŐT MEGFÜZETTÜK, ÉS ROSSZABB LETT!!!”
 • 38. Punxsutawney_Phil 2013. július 11. 08:11
  „momentan 2013.07.11. 06:35

  Elég sok a logikai bukfenc :)
  "Tehát 6 órát nézegetheti, hogy a másik tanít" - az adófizetők pénzéből ne nagyon "nézegessen" senki munkaidőben, meg kéne találni a feladatot.
  Az emberek többségében a túlóra annyit jelent, hogy ledolgozzák a napi 8 órát és azt azt követő munkavégzés után mondhatják el, hogy túlóráznak.

  "Persze, nem félek tőle, hogy lesz 22 órás tanár, majd beküldik a rajztanárt földrajz, vagy "néprajz" órára, vagy taníthat életrajzot írni (rajz - rajz). és kitöltik a 26 órás keretet. Cserébe viszont el lehet küldeni minden 7. tanárt, mert az ő óráit szétosztják a többiek között. Aztán meg is van a fedezet a bérre. "
  Ha jól értem: nagyobb számú tantestületnél volt túlóra, kisebb számúnál meg "nézegetnek", mert nincs elég óraszám? hogy is van ez?”
 • 37. momentan 2013. július 11. 08:09
  „A címet kellene javítani!
  A pedagógusok alapbére nő, munkaterhelése növekszik a pótlékokat elveszik! Mit mutat az egyenleg?
  Majd ha a politikusok fizetése (jövedelme)== az alapbérükkel, akkor beszélhet Balogh !úr”
 • 36. tutti 2013. július 11. 07:24
  „pitagórasz???

  Az komoly!”
 • 35. momentan 2013. július 11. 07:14
  „Patriot!
  panelre ingatlanadót fizetek!
  Az üzemanyagárakat nézzed már meg!!!
  13- havi sehol
  ÁFA 27%
  élelmiszerárak +10-20%
  egy halom űj adó
  + tandíj

  Szóval akkor OV Bajnait másolja?
  Na meg gazdagoknak +600 milliárd a szegényebbektól”
 • 34. momentan 2013. július 11. 06:35
  „Számításaim szerint itt a bérek átcsoportosítása folyik, úgy hogy összességében kevesebbet fizetnek ki.
  Eddig a kötelező órák feletti munkát pótlékkal fizették. Most ezt elveszik.
  Köteleznek alapból erre a munkára.
  És ebből az elvett pénzből adnak az alapbérhez.
  Konkrét értékekkel.
  Ha az eredetileg beharangozott összeget anták volna, akkor nekem ugyanannyi lenne a fizetésem mint eddig volt. Tehát sehol a béremelés.
  Mivel viszont csak 60%-át adják, ezért nálam pl. lenyulják a bérem egy részét. Az eddigi túlóráim 40%-át.

  Azt kommunikálják, hogy igazságosabb lesz. Most majd ugyanannyit kap, az aki 22 órát tanít mind aki 26 órát.
  Ez 40 óra mellett 34 óra a másiknak.
  Tehát 6 órát nézegetheti, hogy a másik tanít. (nem irigylem, eddig is voltak óraszám különbségek. De az jelentkezett a fietésben. )
  Persze, nem félek tőle, hogy lesz 22 órás tanár, majd beküldik a rajztanárt földrajz, vagy "néprajz" órára, vagy taníthat életrajzot írni (rajz - rajz). és kitöltik a 26 órás keretet. Cserébe viszont el lehet küldeni minden 7. tanárt, mert az ő óráit szétosztják a többiek között. Aztán meg is van a fedezet a bérre.
  A minőség meg kit érdekel.
  Az egész csak választási előkészületi hazudozás. Méghozzá elég gagyi.
  Vagy már ide jutottunk?
  A hívőknek a matematika is áltudomány,”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális átállás - A megyében is búcsúzunk a földfelszíni analóg műsorsugárzástól - videó

Július végével, húsz nap múlva megszűnik a földfelszíni analóg műsorsugárzás az ország 14… Tovább olvasom