Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket az államfő Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában adta át.
Az Országház Kupolacsarnokában összegyűlt tudósok és művészek képviselte tudás, szépség és siker bizonyítják, hogy sosem voltunk távol Európától, így visszatalálnunk sem kell oda - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán a Parlamentben a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetéseinek átadásán.

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket az államfő Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában adta át.

A díjazottakhoz szólva az államfő hangsúlyozta: a magyarok számára a tavasz nemcsak a természetet ébreszti fel, hanem jogos nemzeti önérzetüket is, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszta, őszinte lelkesedése minden évben megerősíti reménységüket és önbizalmukat.

Mint emlékeztetett, az UNESCO döntése értelmében a 2012-es esztendőt a száz éve született Szentágothai János életművének szenteljük: "az ő eredményessége és gazdag személyisége mindenestül azt üzeni nekünk, hogy csak a jelenben érdemes keresni a nagyság titkát" - méltatta a neves tudós alakját.

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a Parlamentben

Schmitt Pál azonban kiemelte, hogy az előttünk járók nagy örökséghez kapcsolják a magyarságot, de a tegnapi dicsőséghez a ma élők csak új sikerekkel lehetnek méltók: "az áprilisi törvényekhez a sorsunkat megújító új törvényekkel, egykori tudósaink nagyságához új, korszerű eredményekkel" - fűzte hozzá.

Az államfő felidézte: a rendszerváltás idején sokan keresték az utat Európába. Viták folytak róla, hogy a magyarságnak miként kellene oda visszatalálnia, azóta ráébredtünk azonban, hogy sosem voltunk távol: hagyomány és értékrend, művészet és tudomány köt minket szorosan Európához - hangsúlyozta.

"Itt és most az Országház kupolacsarnokában összesűrűsödő tudás, szépség és siker európaiságunk legékesebb bizonyítéka. Bárkinek, aki kételkedik bennünk, önöket és az önök mögött álló műhelyeket, a magyar kulturális, kutatói, gazdasági és társadalmi élet legjavát hozzuk fel élő bizonyságul" - fordult a kitüntetettekhez Schmitt Pál.Szentágothai professzor példájára utalva a köztársasági elnök rámutatott: a kutatás, a gondolkodás magányos küldetése mellett tanítani és képviselni is kell a tudósi minőséget, ahogy akadémiai elnöksége végeztével a neves kutató is vállalta a parlamenti képviselőséget, Pál apostol soraira emlékezve: "Aki pedig valami jót tehetne, de nem teszi, bűne annak".

"Az egész magyarság, a nemzet nevében köszönöm, hogy a sok ezernyi döntési pillanatban tették a jót, tették, amit kellett", hogy munkájukkal, jelenlétükkel egy értékrendnek - az igényességnek, a szépségnek, a méltóságnak, az emberi igazságnak - a képviselői - szólt Schmitt Pál a díjazottakhoz.

Olvasóink írták

 • 11. denisz88 2012. március 15. 10:29
  „Egyébként olyannak már úgyse tudják adni aki baloldali, azok már úgy is megkaptak mindent amit lehetett eddig. Valaki 2-t is! Nem akarok neveket mondani, a túlsztárolt színészkék...”
 • 10. denisz88 2012. március 15. 10:28
  „Nyilván pár éve az adócsaló, érettségi nélküli, nagy komcsi Sas Jóska nem azért kapta volna a Kossuth díjat, mert pártkatona :D ááá :D

  Egyébként meg kik a pártkatonák ezek közül? Én a színészeket ismerem jobban. Egyedül Balázs Péter vállalja jobboldaliságát, a másik háromról nem tudom. És akkor mi van? Balázs épp nyilatkozta, hogy mikor kinevezték Szolnokra 5 éve szétszedte a baloldal, mert mi az hogy jobboldali kerül egy színház élére. Az a baloldal, aki állandóan a kirekesztés ellen háborog, meg állandóan antiszemitáz, meg rasszistáz meg minden. Ez nem kirekesztés???? Azért nem lehet színház vezető mert jobboldali???? Nézzetek már magatokba baloldali elvátrsak egyszer.

  Egyébként a 4 színész munkássága közül ki az aki nem érdemelte meg??? De most komolyan, minden semmirekellő politika nélkül! Ki az aki nem érdemelte meg??? Ilyet nem tudtok mondani, akkor meg fogjátok be.”
 • 9. pancser 2012. március 15. 09:05
  „Ez egy nem normális ország a művész az művész, de nálunk a politikai hovatartozás számít.”
 • 8. 1120 2012. március 15. 02:17
  „Tibi! Valóban emelkedik... Lovasi nem művészi szövegeket ír, hanem művészieskedik. Lovasi nem énekel, hanem "vernyog". Hogy a többiről már ne is beszéljünk...
  Mondjuk az is érdekelne, hogy mi a gond Piros Ildikó, Balázs Péter, Vukán György, Sebő Ferenc...stb. díjával? Majd én válaszolok: semmi. Csak egy-két emberből ismét kijött az öblöshangú, mélytapló proli...”
 • 7. watchman 2012. március 14. 23:57
  „mir "Demjén maga mondta el, hogy ezektől szívesebben vett át a díjat" Meg is tisztelte őket egy olyan ruházattal amit vidéki diszkókba hordanak a sikerorientált műmanagerek csajozás közben.”
 • 6. lueser 2012. március 14. 22:53
  „2 rommel - Önakasztásra gondolsz?
  4 - Már amennyire Demjén el tudta mondani!”
 • 5. Tibi1 2012. március 14. 21:37
  „2010:Lovasi, 2012: Ákos
  "Emelkedik" a színvonal...:-(”
 • 4. mir 2012. március 14. 21:15
  „1

  Így van. Már a látszatra sem adnak. Demjén maga mondta el, hogy ezektől szívesebben vett át a díjat. Mondjuk Ákost nem csípem de szerintem megérdemelte.”
 • 3. Dwatson 2012. március 14. 20:59
  „1. looser2 2012.03.14. 20:14
  Egyetértek.”
 • 2. rommel2 2012. március 14. 20:48
  „LÚSER
  TUDOD , MOST NEM AKASZTÁSÉRT TÜNTETTEK KI EMBEREKET ,
  MINT ANNO RÁKOSI IDEJÉBEN !!!
  DE AZÉRT MOST IS LEHETNE EGY-KÉT AKASZTÁST RENDEZNI !!!”
 • 1. looser2 2012. március 14. 20:14
  „Ennyi pártkatona még a Rákosi rendszer alatt sem kapott díjat, mint most.................. Ez csak erősíti a 2/3-os diktatúra látszatát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modellgyilkosság: 14 és 15 év a vádlottaknak első fokon

Tizennégy és tizenöt évre ítélte első fokon, nem jogerősen a modellgyilkosság két vádlottját,… Tovább olvasom