Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Árvíz - Újabb árhullámok indultak el a folyókon

Újabb árhullámok indultak el a nagy mennyiségű eső hatására több folyó magyarországi szakaszán.
Vzátfolyások miatt utakat zártak le, az ár számos településen lakóházakat is veszélyeztet. Komlón és Pécsett 13 embert kellett kiköltöztetni, de más településeken is felkészültek az esetleges kitelepítésre.

Pintér Sándor belügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón közölte: eddig 2,6 milliárd forintot fordítottak az árvíz elleni védekezésre az államigazgatási tárca és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek, valamint a honvédség. A kormány megduplázta az önkormányzatok árvízi védekezésére fordítható vis maior alapot.

A belügyminiszter elmondta, hogy az elmúlt hetekben 518 településen keletkeztek árvízi károk, több mint kétezer ház került veszélyhelyzetbe, és több mint háromezer embert kellett kiköltöztetni. Hozzátette: "csúcsidőben" mintegy tízezren védekeztek egyszerre a gátakon, összesen több mint ötvenezren vettek részt a védekezési munkálatokban. Hangsúlyozta, hogy az iskolák, óvodák, kórházak mindenképpen gyors helyreállításra számíthatnak.

Észak-Magyarországon 430 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A Sajó felső szakaszán elkezdődött az áradás, kedd délután másodfokú készültséget rendeltek el, a Hernádon elsőfokú a riasztás. A Bódva és legnagyobb mellékvize, az Ida-patak is árad. A nagy mennyiségű eső miatt a Bódván további jelentős áradásra számítanak.

Borsod-Abaúj-Zemplénben a kisebb patakok is áradnak. A Ronyva szlovákiai szakasza és hazai mellékvize, a Bózsva is árad, a vízszint rekord közeli magasságba emelkedett. Sátoraljaújhelynél újra megkezdték a védekezést. Arlón a helyi patak áradt meg, Kazincbarcikánál és a Tardonán pedig a Tardona-patak vízszintje emelkedik. Miskolcon a Szinva-patak árad, a vészhelyzet elhárítása önkéntes segítők jelentkezését várják.

Mátrakeresztesen és Endrefalván lakóházakat is veszélyeztet a víz. Folyamatosan nő az Ipoly vízszintje is. A Tarna a felső szakaszán ugyancsak árad; az árhullám magassága várhatóan meghaladja a harmadfokú készültségi szinteket. A Bodrog a hazai felső szakaszon lassan árad, míg Sárospatak alatt lassan apad. A folyó vízgyűjtőjén szerdán és csütörtökön is lehet jelentősebb mennyiségű eső, így várhatóan a hét végére a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállások alakulnak ki.

A Tisza nagyon lassan apad, a vízállások a másodfokú készültségi szintek felett vannak. Ha a jelzett csapadék a felső vízgyűjtőn lehullik, a hét második felében ismét áradás alakulhat ki. Tokaj alatt tartósan magasak a vízszintek. A Közép-Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tiszafürednél tetőzik 745 centiméteren; Szolnoknál a tetőzés 870 centiméter körüli értéken csütörtökön várható.

A Tisza és az ismét áradó Zagyva mentén 390 kilométeren harmadfokú a készültség. A töltések mentén szivárgóvíz és talpszivárgás 16-16 kilométeren figyelhető meg, csurgást 38 helyen észleltek.

Hatvan és Zagyvaszántó belterületén vízátfolyás miatt lezárták az utat. Nem lehet közlekedni a zempléni térségben az Aranyosi völgy bejáratánál az Aranyos-patak áradása miatt; belvíz miatt járhatatlan a Bodrogolaszi és Sárospatak közötti út is. Víz borítja a 26-os utat Sajókazával összekötő utat, illetve a tardonai bekötőutat is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók felső szakaszáról újabb árhullám indult el. A Lónyay-főcsatorna mentén másodfokú, a Krasznán elsőfokú a készültség. A főcsatorna gátjainál szivárgásokat is észlelnek.
A Körösök felső szakaszain árhullám indult el, de a vízszint még sehol nem éri el a készültségi szintet. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hármas-Körös alsó szakaszán.
A Cuhai-Bakony-ér Bőnynél hajnalban tetőzött, azóta apad.

A Hortobágy-Berettyó folyamatosan árad; a folyón Bucsa és Nádudvar között másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
A Duna a német és az osztrák szakaszon árad, Nagybajcsnál a legkorábban szerdán vezethetnek be elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Komárom, Esztergom térségében az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállás lehet.

Tolna megyében több településen lakóházakat veszélyeztet az árvíz és a belvíz ; Csikóstőttősön és Bonyhádon homokzsákokkal védik az ingatlanokat. Ismét emelkedett a Baranya-csatorna és Hábi-árok vízszintje, ezért Csikóstőttősön a Petőfi utca lakóházait homokzsákokkal kell védeni. Lakóházakat veszélyeztet a felgyülemlett esővíz Őcsényben, Váralján a megáradt Farkas-patak alámosta a Petőfi utcát, ezért azt lezárták a forgalom elől.

A Kapos vízszintje Dombóvárnál egy nap alatt több mint egy méterrel nőtt, Szakályban felkészültek a folyó mellett élők kitelepítésére.
A Fejér megyei Gánt községet lezárta a rendőrség, a településre csak az ott lakók térhetnek be, a heves esőzés hatására megduzzadt záportározó vize ugyanis elárasztott több utcát, 30-40 lakóház van veszélyben.
Komlón és Pécsett 13 embert kellett kiköltöztetni, mert a lezúduló csapadék miatt meglazult talaj veszélyeztette az épületeket. Sásdot az áradó Baranya-csatorna fenyegeti, a város honvédségi járműveket kért a védekezéshez.

A nagy esőzések miatt életveszélyessé vált két pécsi kirándulóhely, a Mecseki Parkerdő, valamint a Malomvölgyi Pihenő és Parkerdő.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki az árvíz miatt utazott Borsodba, Sajóecsegen arról beszélt, hogy az árvízi védekezésre valószínűleg több pénzt kell fordítani a tervezettnél, az időjárási előrejelzések alapján ugyanis lesz utánpótlása a víznek.

"Ha nő a baj, nőni kell a támogatásnak is" - mondta. A kormány hétfőn döntött arról, hogy 1,5 milliárd forintra emeli az árvízi védekezésre szánt összeget, amely korábban 800 millió forint volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita az allergológiai ellátás körül Szombathelyen

Felbontotta a szerződést az allergológiai betegellátást végző orvosi céggel Szombathelyen a… Tovább olvasom