Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Árnyék-képviselőtestület alakult Esztergomban

Több civil szervezet összefogásával 17 tagú, "Alsóháznak" nevezett árnyék-képviselőtestület alakult hétfőn délután Esztergomban. A testületben Tétényi Éva független polgármester is részt vesz.
"A szervezet annak jelzésére jött létre, hogy az esztergomi civilek ki tudnak állítani maguk közül egy képviselő-testületet, mely döntésképes lehetne és együttműködne a független polgármesterrel" - mondta el az MTI kérdésére Harvay Péter koordinátor, aki hozzátette, a jelenlegi testület kétharmadát adó Fidesz-frakció hat hónap alatt bizonyította, hogy nem képes a közös munkára Tétényi Évával.

Az Alsóház alakuló ülését a polgármester nyitotta meg és vezette le. Mintegy 100-120 fős közönség előtt szólította ki a tagokat egy közös asztalhoz és kijelentette; "ez nem egy választási szövetség, de hozzájárul ahhoz, hogy minél többet tudjunk megbeszélni közös ügyeinkből, kipróbáljuk egy kétkamarás rendszer létrehozását".

A szervezet 17 tagból áll. Tíz hely az őszi választásokon az egyéni körzetekben második helyet szerzett jelölteké, három helyet a jelenlegi testület nem fideszes képviselője kapna, két hely üresen marad a Fidesz-KDNP jelöltjeinek, és a testületben Tétényi Éva polgármester is részt vesz - mondta el Harvay Péter.

Tájékoztatása szerint az Alsóház létrehozásán a legtöbbet a Haladó Esztergomért Egyesület és a SEJT nevű civil szerveződés dolgozott. Mint mondta, a szervezet havonta ülésezne és arról készítene beadványokat a megválasztott képviselőknek, hogy mivel kellene foglalkozniuk.

"Ez az akció nem több, mint látványpolitizálás és figyelemelterelés" - mondta el a kezdeményezésről az MTI-nek a helyi Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs, aki szerint képviselői munka legfőbb akadálya, hogy Tétényi Éva több hónapja nem hajlandó összehívni a megválasztott testületet.

Esztergomban patthelyzet alakult ki a kétharmados többséggel megválasztott független polgármester és a testület kétharmadát adó Fidesz-frakció között. Tétényi Éva novemberben jelentette be, hogy a korábbi, fideszes vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá csaknem 20 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér. A Fidesz-frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezést, ezért nem működnek együtt vele.

Mivel a polgármester nem hívta össze a testületet, a Fidesz-frakció április 12-én a korelnök vezetésével összeült, elfogadták az adósságrendezési tervet, valamint megszavazták, hogy ezentúl a frakció vezetője is levezetheti az üléseket.

A megyei kormányhivatal a Jobbik Magyarországért Mozgalom beadványára reagálva kijelentette, hogy a Fidesz-frakció megsértette az alkotmányt, valamint az önkormányzati törvényt és május 20-ig előírta a törvényes állapot helyreállítását.

Mivel a polgármester továbbra sem hívott össze ülést, a kormányhivatal május 19-re, este hat órára, hatvan napirendi pont megtárgyalására hívta össze a képviselő-testület ülését.

Olvasóink írták

  • 1. fegyveres 2011. május 16. 20:50
    „Tétényi Évát MINISZTERELNÖKNEK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 éves a Magyar Vöröskereszt

Katasztrófa-készenlét, szociális segítségnyújtás, elsősegélynyújtás, véradásszervezés,… Tovább olvasom