Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Amíg nincs befizetve a bírság, ugorhat a forgalmi

Július 1-jétől változik a közúti közlekedési szabályszegések bírságolási rendszere, egyes szabályszegések szigorúbb elbírálás alá esnek, illetve több, úgynevezett előéleti pontot jelentenek.
Erről Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője beszélt csütörtökön újságíróknak. Óberling József emlékeztetett: tavaly december 20-án fogadta el az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt, amely pénteken lép hatályba.

A legjelentősebb változás, hogy bizonyos jogsértések, így a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának elmulasztása, a tilos jelzésen történő áthaladás, és ittas vezetés esetén a járművet vissza lehet tartani a bírság megfizetéséig. Ez a visszatartás azt jelenti, hogy a hatóság elveszi a forgalmi engedélyt. Szintén visszatartható a jármű akkor, ha az ellenőrzés során kiderül: a jármű üzembentartójának van közigazgatási bírság tartozása. Nem lehet azonban visszatartani járművet abban az esetben, ha valaki magyarországi bejelentett lakcímmel és érvényes adószámmal, adóazonosító jellel rendelkezik, így a rendőrség azt reméli, hogy ezek miatt a rendelkezések miatt elsősorban a külföldi hatósági jelzéssel ellátott gépjárművekkel elkövetett szabályszegések száma fog csökkenni.

Óberling József ismertette: a visszatartásra országszerte várakozóhelyeket jelöltek ki, de a jármű őrzéséről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, a tulajdonos birtokából nem veszik ki a járművet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Parlament a jövő héten fogadja el várhatóan azt a tervezetet, amely lehetővé teszi a tagállamok közti adatcserét, így a rendőrség jogosult lesz külföldi szabályszegő esetén is adatot kérni a nyilvántartásokból. A július 1-jével hatályba lépő módosításról elmondta: abban az esetben, ha gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás, ittas vezetés miatt indul a közigazgatási eljárás és az elkövető a helyszínen ismertté válik, akkor az üzembentartóval szemben nem, csak a tényleges elkövetővel szemben folytatható le eljárás.

Szintén változás, hogy kikerülnek közigazgatási eljárási körből a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések, ezek a jövőben szabálysértésnek minősülnek és legfeljebb 30 ezer forint bírsággal sújthatók. Ugyanakkor az ittas vezetés eddigi szabálysértési alakzata és a megengedett legnagyobb sebesség túllépése átkerül a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések közé.

Gyorshajtásnál ez alól kivétel a közigazgatási bírság hatálya alá nem tartozó sebességtúllépés - 15-20 kilométeres óránkénti sebességtúllépés - az továbbra is szabálysértésnek minősül. Nincs tolerancia a rendszerben, a legkisebb mértékű sebességtúllépés is szankciót von maga után - hangsúlyozta Óberling József. A sajtótájékoztatón kiosztott táblázatok adatai szerint például ha valaki 50 kilométeres óránkénti sebességkorlátozásnál 110 kilométeres óránkénti sebességgel halad, 130 ezer forint bírságra és 6 büntetőpontra számíthat. Ha viszont ugyanebben az esetben már 120 kilométeres óránkénti sebességgel száguld, a bírság összege már 200 ezer forint és a büntetőpontok száma 8. Közigazgatási bírsággal sújtandó a jövőben ha valaki áthalad a tilos jelzés ellenére a vasúti átjárón és az ittas vezetés szabálysértése is. Utóbbit szigorúbban sújtják, véralkohol-koncentrációtól függően 150, 200 vagy 300 ezer forint lehet a bírság és 6-8 büntetőpontot szabhatnak ki érte.

A jogosítványt csak akkor veszi el a rendőrség, ha az ittasság foka eléri a 0,8 ezreléket, vagyis már bűncselekményi szintet ér el. Szigorodnak az egyes jogsértésekhez rendelt előéleti pontszámok: szabálysértéseknél 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bűncselekmény esetén 6 helyett 9, szándékos bűncselekménynél 9 helyett 11 pont jár. Ez azt jelenti, hogy akár már két súlyos szabályszegéssel elérheti valaki a 18 pontot, amely a vezetési jogosultság fél évig tartó szüneteltetését vonja maga után. Változik a biztonsági öv használatára vonatkozó bírságolás is: lakott területen kívül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 40 ezer forint a bírság mértéke utazó személyenként.

Ezért a szabályszegésért azonban nem jár büntetőpont. Ha a szabályszegő nem vitatja a szabálysértést, határozat nélkül, szóban mondja ki a hatóság képviselője a bírságot. Ha vitatja, akkor eljárás keretében írásbeli határozatot kell hozni. A bírságot készpénz-átutalási megbízással 15 napon belül kell befizetni, de bankkártyával és koncentrált akció esetén, ha a rendőrség nagy számban vesz részt az ellenőrzésben, továbbá pénzkezelésre is felhatalmazott munkatárs is van a helyszínen, készpénzzel is lehetséges. Ez utóbbival kapcsolatban Óberling József azt mondta: nem tart attól, hogy ettől nőne a vesztegetési kísérletek száma. A bankkártyás fizetéssel kapcsolatban elmondta: nincs a rendőrségnek terminálja, de épp 200 terminál beszerzéséről tárgyalnak.

Bejelentette azt is, hogy a Közlekedési Hatóság hozza létre a központi bírságnyilvántartást, amelyből ellenőrizni tudják, hogy kik azok, akik egy esetleges korábbi bírságot nem fizettek ki. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nincs kvótája a rendőrségnek, hogy mennyi bírságot kell kiszabni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy idén januártól a központi költségvetést illeti meg a bírság összege, abból a rendőrség még az ellenőrzési költségeit se vonhatja le.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. pancser 2011. július 01. 18:09
  „Soha nem voltam szabályszegő típus igen ritkán büntettek meg akkor is véletlen hiba miatt. nem tudom támogatni ezt a szigorítást. Azért nem, mert a hatóság eddig nem járt el korrekt módon. Ma sem vettem észre, hogy a tisztelt tranzit kamionosok valamit is változtattak volna viselkedésükön a 86-os úton. Vagy összegyúratom magamat, vagy fizessek 30-50 ezer Ft.ot? Ugyanis durván ennyire büntetetnek a falukban kirakott 30-as táblák utasítása ellenére a félelemből történt sebességtúllépésért, a forgalom ritmusához muszáj alkalmazkodni. Noooormális?”
 • 82. janika 2011. július 01. 15:33
  „Vajon miért kell nekünk mindenben a nyugatot majmolni? Kinek jó ez? Egyébként a kérdés nem ez volt? Hanem melyik fájna nekik jobban.”
 • 81. oPTiKa 2011. július 01. 15:04
  „#71, Bali01: Tévedsz. Svájcban pl. gyorshajtásért is simán elkobozzák az autót - svájciaktól is. Igaz, ehhez kb. 200-zal kell menni autópályán.

  A forgalmi engedély elvétele után meg nem olyan jó elveszettként jelenteni, ui. sok európai közlekedési hatóság kommunikál egymással...”
 • 80. oPTiKa 2011. július 01. 14:58
  „iux, hogy a Kisalföld egy ilyen hosszú cikkben csak 3-4 hibát vét, kimondottan üdvözítö.

  Szerintem a kommentelések moderálása után bevezethetnék, hogy a KO saját cikkeit megjelenés elött átolvassa valami írástudó is - bár mint említettem, szerintem ez a cikk a legjobban megírtak/szerkesztettek közé tartozik.”
 • 79. tati 2011. július 01. 13:30
  „ezt a csontot már páran lerágtuk,nem baj?”
 • 78. iux 2011. július 01. 12:47
  „Kedves cikk iró!
  Ha lakott területen kivül 15 ezer a birság,és lakott területen kivül 30 ezer a birság,akkor lakott területen kivül mennyi a birság!?!?!?”
 • 77. iux 2011. július 01. 12:39
  „Bali01!
  Nincs igazad!Kamionos vagyok,igy saját tapasztalat alapján hidd el!Van ahol elveszik a gépjárművet mig nem fizetsz!Az olasz például ezt teszi!Beül melléd a carabineri bemegy veled egy zárt helyre!Bezárja az autódat,aztán agyő,nagy ő!Ha nem hiszed érdeklődj,pedig igy van!”
 • 76. 01010 2011. július 01. 12:32
  „74 "Külföldiek esetében a birség befizetéséig az okmányaidat tarthatja vissza,hogy az autó forgalmiját,azt most hallom először,egyébként marhaség,mert lejelenti otthon,hogy elveszett és kap másikat."
  legalább egy pici büntetést kap a jelenlegi 0 ft hoz képest!”
 • 75. Fefe72 2011. július 01. 12:29
  „Látom hogy sok hozzáértő szemében megit a rendőr a mumus. Pedig a bírságokat szabályozó rendeleteket szeretett kormányunk alkotja. De ezt pár embernek lehetetlen megmagyarázni.”
 • 74. Bali01 2011. július 01. 12:10
  „71.

  Nem kobozzák el sehol,ha csak csempészetre vagy bűncselekmény elkövetésére nem használják.Azt sem a rendőrség teszi,hanem a bíróság,amit természetesem meg lehet fellebbezni.
  Külföldiek esetében a birség befizetéséig az okmányaidat tarthatja vissza,hogy az autó forgalmiját,azt most hallom először,egyébként marhaség,mert lejelenti otthon,hogy elveszett és kap másikat.
  sárgához meg annyit,hogy ez más országokban is így van,csak az értelmesebbje,meg aki balesetet szeretne megelőzni,nem csak pénzt beszedni,kitalálta a villogó zöld jelzést,ami egyértelművé teszi a forgalmi szituáció megváltozását.”
 • 73. tati 2011. július 01. 10:37
  „<offtopic>”
 • 72. gonzo 2011. július 01. 10:14
  „<offtopic>”
 • 71. drKotász 2011. július 01. 10:14
  „68. janika
  Nyugaton úgy csinálják, hogy még az autót is elkobozzák a helyszínen ha nem tudsz fizetni.”
 • 70. Contar 2011. július 01. 10:12
  „68. janika!
  Azt tudod, hogy a felelőtlen emberek ezt is kijátsszák: a hátuk mögött elvezetve kapcsolják be az övet, a visszahúzást meg csipesszel blokkolják!
  Egyébként van egy másik közlekedésbiztonsági dolog is, az irányjelző, amit csak az használ, aki akar, pedig már évtizedek óta be van építve az autókba!”
 • 69. gonzo 2011. július 01. 10:03
  „<offtopic>”
 • 68. janika 2011. július 01. 09:49
  „"Amíg nincs befizetve a bírság, ugorhat a forgalmi" No szerintem ez a hivatali visszaélés egyik mai üldözetlen eszköze.Mi lenne, ha a derék rendőrségünk,vagy az efféle rendelet kreálók képesek lennének azt elintézni,hogy a gépjármű gyártól beszerelnének olyan indításgátlót,amely csak az összes biztonsági öv becsatolás után engedné a járművet indítani? Vajon melyik fájna jobban e miatt a pénz bezsebelés kiesése,vagy az a feladat amely az elintézési fáradtságba kerülne?
  <offtopic>”
 • 67. Lobbo71 2011. július 01. 09:00
  „Csak egy megjegyzés: a gyorshajtás büntetési tételei NEM változnak. Ahogy a büntetés módja sem és a büntetéshez tartozó sebességhatárok sem. Egy dolog változik: a helyszínen is ki lehet szabni a közig bírságot. Ez azonban nem igazán fenyeget, mert a traffizók jobban szeretnek a kocsiban ülni és postán küldözgetni a csekket, mint kiszállni és a megállított autósokkal vesződni. Szóval gyorshajtás ügyében semmi nem fog változni.
  Ahhoz meg külön gratulálok a törvényhozóknak, hogy enyhítették az ittas vezetés büntetését (jogsielvétel csak 0,8 ezrelék felett), nem tudom, ettől vajon mit várnak. Biztos sok fejesnek vették el a jogsiját az elmúlt pár évben.”
 • 66. gabrilla 2011. július 01. 08:45
  „drKotász!

  Hihetetlen butaságot írtál!! "Nem kell sárgán áthajtani... aki belemegy az előtte lévőbe, mert az megáll, akkor úgyis ő a hibás..."
  Ja, ez így van, de a te kocsidat töri össze, miatta futkozhatsz a biztosítóba, meg lehet nem tudod használni az autódat, (amin lehet hitel is van, azt fizetheted, de használni nem tudod) mert valaki marha mögötted úgy gondolta, h ő még átfér a sárgán. Hiába ő a hibás, te szívsz. és ha ehhez hozzáveszed, h a gyerekek általában hátul ülnek, és megsérülhetnek a balesetben...”
 • 65. Beex 2011. július 01. 08:31
  „<offtopic>”
 • 64. rebe1 2011. július 01. 07:48
  „A rendőreink ugyis csak büntetni tudnak !
  <moderálva>”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereket gázolt egy traktor, súlyosan sérült a nyolcéves fiú

Gyermeket gázolt egy traktor csütörtök délelőtt a Tolna megyei Nagykónyiban, a súlyos sérülést… Tovább olvasom