Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Álláskeresők adui: Start-kártyák

A pályakezdők munkába állásának és a munkaerőpiacon hátrányban levők foglalkoztatásának elősegítése érdekében jött létre a már többéves múltra visszatekintő Start-program.

A munkaadókat ösztönzi azzal, hogy járulékkedvezményt vehetnek igénybe, ha Start-kártyával rendelkezőt alkalmaznak.

A pályakezdő fiatalok foglalkoztatását segíti a Start-kártya, amelyet 2005 októbere óta az a pályakezdő igényelhet, aki a 25. – ha felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a 30. – életévét még nem töltötte be és tanulmányait befejezte vagy megszakította. További feltétel, hogy a pályakezdő a tanulmányainak befejezését követően első ízben létesítsen foglalkoztatási jogviszonyt. Nem igényelhet Start-kártyát, aki korábban megbízási, vállalkozási szerződés alapján végzett munkát. Nem kizáró ok viszont a tanulói, hallgatói jogviszony melletti jogviszony.

A Start-kártya érvényessége 2 év, felsőfokú végzettséggel rendelkező esetén 1 év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 25. életévének – felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén a 30. életév – betöltéséig terjedhet. A járulékkedvezményt a munkáltató veheti igénybe.

Alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő foglalkoztatásakor a 27 százalék társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10 százalékának, második évében 20 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli. Felsőfokú végzettségű Start-kártyás foglalkoztatásakor a tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás első 9 hónapjában a bruttó munkabér 10 százalékának, azt követő 3 hónapjában 20 százalékának megfelelő közterhet köteles a munkáltató megfizetni.

A munkaadó a kedvezményt az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetében legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszeres, felsőfokú végzettségű pályakezdő esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti. Az ezen felüli kereset után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni.

Start Plusz kártyát igényelhet 2007 júliusától a tartósan álláskeresőként nyilvántartott személy, akit a kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapja – pályakezdő álláskereső esetében 8 hónapon belül legalább 6 hónapja – az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként tart nyilván. Jogosult továbbá az, aki a gyes, a gyet, az ápolási díj, a gyed megszűnését követő 1 éven belül kíván munkába állni.

Ugyancsak jogosult, akinek gyermeke az 1 éves kort betöltötte, és e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni. Feltétel, hogy az igénylő nem állhat az igényléskor foglalkoztatási jogviszonyban. A Start Plusz kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított 2 év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak. A munkaadó a járulékkedvezményre akkor jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi 4 órát eléri.

Start Extra kártyát igényelhet 2007 júliusától az a tartósan álláskereső, aki az igénylés időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva és az 50. életévét betöltötte, vagy életkorra tekintet nélkül, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. Ugyancsak jogosult, akit az igénylés időpontjában az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart és rendelkezésre állási támogatásban részesül. A foglalkoztatás első évében a munkaadó mentesül a társadalombiztosítási járulék megfizetése alól. A foglalkoztatás második évében a járulékkötelezettség a tb-járulék helyett a bruttó munkabér 10 százalékának megfelelő összeg. A munkaadót további járulékkedvezmény illeti meg, ha a kártyával rendelkező lakóhelye gazdasági, infrastrukturális, társadalmi, szociális, foglalkoztatási szempontból legkedvezőtlenebb helyzetű kistérségben vagy településen van.


Régiós összegzés

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának nyilvántartása szerint 2005 óta a régióban 24.645 ember munkába állását segítette elő a Start-program. Győr-Moson-Sopron megyében a Start-kártya 7972, a Start Plusz kártya 1792, a Start Extra kártya 645 dolgozó munkába lépését segítette elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz klasszikusok Gödöllőn

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar orosz klasszikusok műveiből ad pénteken este koncertet a királyi… Tovább olvasom