Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 14°C Még több cikk.

Állami kézbe kerülnek a fővárosi kórházak

A határozat értelmében tizenkét, fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény kerül állami tulajdonba 2012. január 1-jével.
Megszavazták a fővárosi kórházak állami kézbe adásáról szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, ennek értelmében Tarlós István főpolgármester aláírhatja az átadás-átvételi megállapodást a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI), valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

A határozat értelmében tizenkét, fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény kerül állami tulajdonba 2012. január 1-jével. Az indítványt a Fidesz-KDNP 18 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával, a Jobbik 3 képviselőjének a tartózkodása mellett fogadta el a testület.

Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes jelezte: az intézmények átadásáról törvényt hozott a parlament, a vonatkozó háromoldalú megállapodást az ágazatirányítással történt egyeztetés után terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé.

A vitában Havas Szófia, az MSZP képviselője bírálta, hogy a megállapodástervezet nem tartalmaz pénzösszeget, abból nem derül ki, milyen összegek illetik meg a fővárost a több mint 100 milliárdos ingatlanvagyon átadásáért. Mint mondta, bízik abban, hogy a fővárost nem éri vagyonvesztés, ellenkező esetben az Alkotmánybírósághoz fordul. Párttársa, Horváth Csaba is arról beszélt: így képzeli azt, amikor valaki "erőfölénnyel visszaélve elveszi másét, ellentételezésre pedig kísérletet sem tesz".

A szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott: az állam korábban azt ígérte, hogy nem akarja "ingyen ellopni" a több száz milliárdos vagyont. Az átadás-átvétel kiterjed az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve a fekvő- és a járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatokra, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységre, a fővárosi önkormányzat intézményfenntartói jogára, az érintett vagyonelemek tulajdonjogára, valamint a kapcsolódó jogokra és kötelezettségekre.

A megállapodás vonatkozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor Utcai Kórház - Rendelőintézeti és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki Utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára.

Olvasóink írták

  • 1. dünnyögő 2011. december 21. 18:11
    „A kórházak sorsáról 32 képviselő döntött?
    A többiek a karácsonyi bevásárlásokat intézték?
    Ha az ellenzék bemászott volna a munkahelyére, akkor most megnyerhette volna a szavazást.
    Ezt elnézték alaposan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 milliárd: a vasutasok karácsonyig megkapják a MÁV Cargo-pénz első részletét

Megkapják a MÁV átszervezésében részt vevő és jelenleg is a MÁV-nál dolgozó vasutasok a MÁV Cargo… Tovább olvasom