Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Aki feketén dolgozik, elbukhatja a segélyt

A regisztrált álláskeresővel létszámot bővítő mikrovállalkozások és kkv-k járulékmentes évhez juthatnak.
A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az Út a munkához program tervezetét, ami hat törvényt módosítana - hangzott el a mai kormányszóvivői tájékoztatón. A program előkészítése egy éve kezdődött, célja, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülőket visszavezesse a munkaerőpiacra.

A csomag egyrészt bővítené az önkormányzatok közfoglalkoztatásra felhasználható keretét, itt jövőre 45,4 milliárd forint állna rendelkezésre. Ezen túlmenően elindulnak a szokásos nagy közmunkaprogramok (autópálya-építés, parlagfűírtás, erdőművelés, stb.) is. A mikro-, kis- és középvállalkozások, ha regisztrált álláskeresővel bővítik létszámukat, egy évig járulékmentesen foglalkoztathatják az új dolgozót, ám ehhez további egy évig állásban kell tartaniuk.

Az új rendszer lényege, hogy a munkaképes, ám rendszeres szociális segélyben részesülők számára munkaalkalmat kínáljanak. A tervek szerint aki a felkínált munkát nem fogadja el, eleshet a pénzbeni ellátástól. A közfoglalkoztatásért munkabér jár, az időszak a nyugdíjelszámolásba beleszámít. A kormány számításai szerint évente 60 ezren juthatnak így részmunkaidős álláshoz.

Szigorúan büntetnék a rendszeres szociális segély melletti feketemunkát: első lebukáskor figyelmeztetés, második lebukáskor a segély háromhavi felfüggesztése, harmadik alkalommal pedig az ellátás megvonása lenne a szankció.

A munkaügyi tárca a gazdasági minisztériummal közösen regionális foglalkoztatási pénzügyi alapok létrehozásán dolgozik. Ezek az esetleg felmerülő nagy létszámleépítések kezelését szolgálnák, a forrást pedig a munkaerőpiaci alap 50 milliárd forintja mellett a munkaügyi központoktól átcsoportosított 10 milliárd forint biztosítaná.

Olvasóink írták

 • 5. mtt 2008. október 29. 07:13
  „Emberek, mióta világ a világ, fekete munka mindig volt, van és lesz. Majd ha miden olyan szépen, törvényesn működne, akkor lenne miről beszélni...Nem hiszitek el, de ahol dolgozom, a takarítónőt szabadsága alatt egy fekete munkás helyettesítette...Miről is beszélünk?”
 • 4. Lacibá 2008. október 28. 12:48
  „1-eske! Igazad van! Csak azt füzném hozzá, hogy ha mindenki a valós jövedelme után fizetne adót és járulékot akkor nem lenne pénzhiány a költségvetésben! Sőt azok mértékét is lehetne csökkenteni!”
 • 3. ungi 2008. október 28. 11:01
  „Epp ideje lesz, hogy ezeknek a lehütöknek utanna neznek. Meg lehetne azonban meg nezegetni a rokkantnyugdijasokat is . Nem egyet ismerek, aki itthon rokkant, Ausztriaban meg napi 10 orat dolgozik kemenyen. Persze feketen. Azonnal kiirni öket dolgozni, mert akkor ugye ök nem is betegek.”
 • 2. Ezt már 1990-ben meg kellett volna lépni! 2008. október 28. 10:21
  „Ezek szerint az itthon segélyen élő, Ausztriában feketén dolgozókkal is kezdenek végre valamit? Ideje lenne!”
 • 1. khm 2008. október 28. 08:00
  „"A mikro-, kis- és középvállalkozások, ha regisztrált álláskeresővel bővítik létszámukat, egy évig járulékmentesen foglalkoztathatják az új dolgozót, ám ehhez további egy évig állásban kell tartaniuk."

  Azért ezt átgondolnám. Lehet hogy ösztönzi az embereket, hogy munkába álljanak, és a munkáltatókat, hogy foglalkoztassanak valakit. De közben akitől meg vonják a járulékot, az meg meggebed. Eddig is az ország tizede tartotta el az egész országot (és akkor most lehet, hogy sokat mondtam).

  "Szigorúan büntetnék a rendszeres szociális segély melletti feketemunkát: első lebukáskor figyelmeztetés, második lebukáskor a segély háromhavi felfüggesztése, harmadik alkalommal pedig az ellátás megvonása lenne a szankció."

  Ebbe nem hírdetnek zéró toleranciát? Persze tologassuk csak. Ha kisebbségi vagy, akkor az esélyek számát még meg is szorozhatod 2-vel, 3-mal.

  Országosan be kellene vezetni, amit múltkor az egyik községben foganatosítottak. Aki luxusautóval jár, az se kapjon segélyt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példaképeink a képviselők?

Szotyolahéj, használt rágógumi, üres üveg, műanyag pohár, banánhéj, papírszemét, almacsutka,… Tovább olvasom