Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Adózni is lehet takarékosan

A nemrég megszületett adótörvényt figyelembe véve, rengeteg pénzt meg lehet takarítani.

Olyan tárgyi eszközöket, amiket előbb-utóbb így is, úgy is megvennének, még december 31. előtt beszereznek, hogy azok árát költségként leírhassák. Ám az adózási szakértő több prakti kusabb tanáccsal is szolgált.

Az APEH megyei igazgatóságának titkárságát vezető dr. Horváth Szabolcs tájékoztatása révén vál lalkozások és magánszemélyek is legálisan mérsékelhetik adófize tési kötelezettségüket.

Most érdemes dönteni

Jelentős megtakarítás érhető el a Sulinet adókedvezménye révén. Az év közepén változott szabályo zás szerint már nemcsak a nappa li tagozatos diákok szülei vehetik igénybe, hanem bárki, akinek az éves jövedelme nem haladja meg a 3,4 millió forintot.

Tehát aki még idén vásárol a minisztérium listáján szereplő számítástechni kai eszközt, már a legközelebbi éves adóbevallásánál érvényesít heti az adókedvezményt: a vásár lási érték felével, maximum 60 ezer forinttal csökkentheti adó ját. Ugyancsak már a következő adóbevallásnál, azaz jövő év ele jén érvényesíthető egy kedvez mény, ami az önkéntes egészség biztosítási pénztári befizetéssel kapcsolatos.

Ingatlanértékesítés: idén vagy később?

Az ingatlanértékesítés adója jövőre 20-ról 25 százalékra nő, tudtuk meg szakértőnktől. Tehát ha akad vevő, érdemes még idén nyélbe ütni az egyezséget. Elsősorban azonban azoknak, akik a vételtől számított 5 éven belül értékesítik a tulajdonukban lévő ingatlant. A változás ellenére azonban sokaknak nem éri meg az adásvételt előre hozniuk, mert a következő évben esetleg további 10 százalék jövedelem csökkentő kedvezményben részesülhetnek. Aszerint, hogy mióta van tulajdonukban az ingatlan.
Aki a bent lévő ös szeget 24 hónapra leköti, az a be fizetés után járó 30 százalékos kedvezményen felül további 10 százalék kedvezményt kap. Erről érdemes még most decemberben dönteni és azt kell tudni, hogy a kedvezmény együttes összege nem haladhatja meg a 120 ezer forintot.

Jobb jövőre halasztani

Mindez magánemberekre vo natkozik, a vállalkozóknak pedig azt jó tudniuk, hogy jövőre a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik autópálya- és par kolási díjának áfája levonható. Azaz mondjuk az éves autópá lya-matricát januárban érdemes megvenni. Egyéni és kisvállalko zók jövőre igénybe vehetnek egy foglalkoztatással összefüggő kedvezményt is.

Akinek 5 vagy annál kevesebb alkalmazottja van, és egy újabbat akar felvenni, akkor a felvételt érdemes januárra ha lasztania, mert az új alkalmazott után havi 57 ezer forint (ez a mi nimálbér összege jövőre) adó alap-csökkentő kedvezményt ér vényesíthet. Mindenkinek érde mes megjegyeznie, hogy jövő év től az adókedvezmények jövede lemkorláthoz kötöttek. Egyes kedvezményeket csak 100 ezer forintos felső határig lehet igény be venni. Például alapítványi be fizetés, életbiztosítás esetében. Tehát nem mindegy, hogy csalá don belül melyik házastárs – az alacsonyabb vagy a nagyobb jö vedelmű – veszi igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, esetleg szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt,… Tovább olvasom