Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Áder: katari földgázhoz juthat Magyarország

Katar hatalmas kapacitást épített ki a cseppfolyós földgáz szállítására - mondta az államfő.
Áder János szerint hamarosan Magyarország is részesülhet a Katar által exportált cseppfolyós földgázból. Az államfő erről azután beszélt, miután Katar állam emírjével többek között befektetési lehetőségekről tárgyalt kedden Dohában.

A köztársasági elnök a találkozó után magyar újságíróknak elmondta: Katar hatalmas kapacitást épített ki a cseppfolyós földgáz szállítására. Az arab ország a harmadik legnagyobb gázkészlettel rendelkezik a világon, és évente sok milliárdnyi köbmétert exportál.

Áder János szerint hamarosan Magyarország is részesülhet ebből a cseppfolyós gázból. Már csak néhány kilométernyi földgázszállító vezetéket és két, úgynevezett interkonnektort kell megépíteni, hogy Olaszország felől Magyarország és az egész régió katari gázt is kaphasson, amennyiben a pénzügyi feltételekről meg tudunk állapodni - fogalmazott az államfő.

Áder János hangsúlyozta: Magyarország számára fontos, hogy több lábra álljon, ne függjön egyoldalúan az orosz gáztól. Mint mondta, a katari gáz alternatív lehetőség lehet a visegrádi országok számára. Katarnak pedig mindez komoly piacot jelenthet, hiszen a négy ország együttes gázfelhasználása több mint 40 milliárd köbméter évente.

Korábban írtuk:

A köztársasági elnök hétfő este érkezett Dohába, útjára elkísérte felesége, Herczegh Anita. A delegáció tagja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Áder János és Varga Mihály a nap folyamán Dohában megbeszélést folytat Tamím bin Hamad Ál Száni sejkkel, Katar állam emírjével. A tervek szerint találkoznak Abdalláh bin Nászer bin Kalifa Ál Száni sejkkel, katari miniszterelnökkel és belügyminiszterrel. A nap végén a magyar delegáció a katari magyar kolónia tagjaival (orvosokkal, bankárokkal, a kulturális élet képviselőivel) találkozik.

A katari látogatás fő témája lehet, hogy magyar cégek milyen lehetőségeket találnak abban a fejlesztési alapban, amelyre évente 20-30 milliárd dollárt fordít Katar. Jelenleg a két ország közötti gazdasági kapcsolatokban sok a kihasználatlan lehetőség, ezek iránt a magyar vállalatok érdeklődése érezhetően növekszik. Ugyancsak cél lehet, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi befektetési lehetőségekre. Mivel Kataré a világ harmadik legnagyobb földgáztartaléka, ez a terület is szóba kerülhet a tárgyalásokon, hiszen az arab ország számára fontos piac lehet a jövőben Kelet-Közép-Európa.

Katar területén kétmilliónyian élnek, de közülük csak 280 ezren katari állampolgárok. A lakosság túlnyomó része vendégmunkás. Az arab ország gyakorlatilag egy nemzedék alatt teremtett luxuskörülményeket, miután a 40-es években jelentős mennyiségű földgázt találtak területén. Ma a világon Katarban a legmagasabb az egy főre jutó GDP, mintegy 104 ezer dollár. Katar a Föld egyik olyan országa, ahol az állampolgárok nem fizetnek jövedelemadót és ahol lényegében nincs munkanélküliség.

Magyarország katari importjának értéke 2013-ban mindössze egymillió dollár volt, exportjáé pedig 25 millió dollár. A kétoldalú kereskedelmi forgalom a rekordévnek számító 2012-ben is alig haladta meg az 58 millió dollárt (ebből 50 millió volt a magyar export értéke).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidobta a kutyáját az ötödikről

A kutya olyan súlyosan megsérült, hogy el kellett altatni. Állatvédők garázdaság és állatkínzás… Tovább olvasom