Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Ab: nem alkotmányellenes a rokkantnyugdíj feltételeinek szigorítása

Nem alkotmányellenes a rokkantnyugdíj feltételeinek szigorítása - derül ki az Alkotmánybíróság (Ab) egyik közelmúltban hozott döntéséből.

Egy, a testülethez forduló magánszemély indítványában azt vetette fel: sérti a jogbiztonsághoz és a szociális biztonsághoz való jogot az a 2008-as törvénymódosítás, amely szerint a rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha a keresőtevékenységet folytató rokkant hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét. Az indítványozó kifogásolta azt is, hogy a kihirdetése után hat nappal életbe lépett jogszabály nem biztosított megfelelő felkészülési időt az alkalmazására.

Az Ab június 7-én hozott határozatában a szociális biztonsághoz való jog vonatkozásában megszüntette az eljárást, mert korábban már foglalkozott a felvetett kérdéssel, és nem állapított meg alkotmányellenességet. Az indítványozó által felvetett egyéb alkotmányossági kifogásokat pedig a most kihirdetett határozatával utasította el.

A testület szerint az indítványozó által felvetett alkotmányossági probléma kapcsán két kérdésben kellett állást foglalni. Egyrészt abban, hogy keletkezett-e várománya a rokkantsági nyugdíjban részesülőknek a rokkantsági nyugdíj változatlan feltételekkel való folyósítására, és így sértett-e szerzett jogot az indítványozó által kifogásolt jogszabályi rendelkezés. Másrészt abban, hogy a kifogásolt rendelkezés kihirdetése és hatályba lépése közötti hat napos időtartam alapján megállapítható-e a kellő felkészülési idő hiánya.

Az Alkotmánybíróság szerint "a rokkantsági nyugdíjra való jog nem alanyi alkotmányos jog, hanem meghatározott feltételek fennállása esetén az aktív korúak számára egészségkárosodásuk következtében elszenvedett munkaképesség-csökkenés miatt kiesett jövedelem pótlására szolgáló, vegyes társadalombiztosítási és szociális elemeket tartalmazó ellátás". Azt, hogy "a rokkantsági nyugdíjra való jog nem alanyi alkotmányos jog", egyébként nem most mondta ki először a testület, azt legutóbb egy tavaly decemberi határozatában is megállapította.

Az Ab hangsúlyozta továbbá, hogy önmagában a szociális biztonsághoz való jog mint az állam kötelezettsége nem jelenti azt, hogy az állam ne szüntethetné meg meghatározott feltételek - így jelen esetben a megélhetési minimumot biztosító kereső tevékenységből származó jövedelem, vagyis a rászorultság megszűnése - esetén az aktív korúak részére biztosított társadalombiztosítási ellátások igénybevételét.

A testület megállapította, hogy az indítványozó által kifogásolt törvényi rendelkezés nem keletkeztetett várományt a korábbi szabályozás alapján rokkantsági nyugdíjra jogosultak számára, így a jogosultság feltételei, illetve a rokkantsági nyugdíj megszűnési feltételeinek változása nem sérthetett szerzett jogot sem; ezért a kifogásolt rendelkezés a jogbiztonság alkotmányos elvének sérelmét sem eredményezte.

A jogszabályi rendelkezésre való felkészülési idő kérdésében az Ab úgy érvelt: igaz ugyan, hogy a kihirdetés 2009. június 26-án történt, a hatálybalépés pedig hat nappal később, 2009. július 1-jén. Mivel azonban a kifogásolt rendelkezést a rokkantsági nyugdíj megszűnési okaként legkorábban ezen rendelkezés hatályba lépését követő hat hónapon át megszerzett jövedelmek, keresetek esetében lehet alkalmazni, ez kellő időt biztosított a jogosultaknak arra, hogy mérlegelhessék: a csökkent munkaképességük (rászorultságuk) miatt járó ellátásukat - a megélhetési minimumot biztosító kereső tevékenységükből származó jövedelmük folytán - hosszú távon tudják-e olyan munkavégzéssel pótolni, amellyel megélhetésük biztosítottá válik.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2011. június 22. 17:21
  „No lám 4. mégis csak egy Tolvaj Banda a"TB". Miért nem írják meg az efféle károsultak a gondjaikat úgy mint Te? Szerintem még mindig félnek még mindig nemvolt valódi rendszerváltás!”
 • 5. Yoav-Ben-Meir 2011. június 22. 15:39
  „....."derult ki az AB iteletebol..."!
  -(ugye az csak a puszta veletlen muve,hogy az AB vezetese kizarolag FIDESZ tagokbol all!!?upsz!!)-”
 • 4. vonalkód 2011. június 22. 15:22
  „nem a jogos rokkantakat kell felülvizsgálni - ezt félre értetted janika - a jogtalan lebzselő, élősdieket.

  Sajnos ismerem a procedúrát - anyám a halálos ágyáról nem tudott megjelenni a felülvizsgálaton, elvették a nyugdíjját, igaz csak két hétre, mert utánna elhunyt -”
 • 3. janika 2011. június 22. 13:58
  „1. vonalkód 2011.06.21. 20:45 Miért nem mész el egy-egy bírósági eljárást végighallgatni?
  Lehet, hogy megváltozna a véleményed!
  Szerintem fogalmad sincs a jogi terrortól ami ebben az országban folyik.
  Persze lehet6,hogy vannak az ismerőseid között a felsoroltakból, de nem erről van szó !a A véleményemben, mivel én na tapasztalataim adom közzé.”
 • 2. janika 2011. június 22. 13:51
  „Hát persze, hisz a rendelet gyártóknak a haja szála sem görbülhet meg sosem e rendszerben, ha jogtalanul veszik el az emberek javait, s akár az egyetlen megélhetési forrást! Mit számít az, hogy valaki munkaképtelen? Ha nemképes magát megvédeni a Jogi Maffia pribékei ellen akkor megásathatja a saját sírját. Hisz az efféle politikai terrorszervezetnél nem számít az emberi élet, ha segítségre szorul. Ha meg képes magát megvédeni, akkor kizárják a jogi eljárásokból törvény kreálással! (Beiktatják az ügyvédi tolmács jelenlétét aki persze nemvállalja) Tehát két lábbal rúgják ki a meglopottakat az Igazságszolgáltatástól!”
 • 1. vonalkód 2011. június 21. 20:45
  „De mikor vizsgálják őket felül? /nem a tényleges rokkantakat / Piszok sok olyan rokkant van aki 8 órában kapál, fátvág, építőipari segéd iletve szakmunkásként dolgozik. Ők a dolgozó adózókat lopják meg, valamint a munkalehetőséget is elveszik a fiatalok elől.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 1-jétől megszűnne az üdülési csekk adókedvezménye

Október elsejétől megszüntetné az üdülési csekk adókedvezményét a költségvetési bizottság parlament… Tovább olvasom