Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ab-ügy: A Fidesz túllőtt a célon a politológusok szerint

Az MTI által megkérdezett politikai elemzők szerint az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésére tett fideszes javaslat összekovácsolhatja az ellenzéki erőket; egyesek szerint a Fidesz túllőtt a célon, más azt mondja: nincs Európában olyan objektív mérce, ami az alkotmánybíróságok hatásköréről szólna.

Az MTI az aktuális politikai helyzetet, a kormány és az ellenzék helyzetének alakulását érintő kérdések elemzésére kért fel négy politológust, akik erre a kérdésre válaszolva túlnyomórészt az Alkotmánybíróságnak a 98 százalékos különadóról szóló döntését, illetve az erre reagáló Lázár János javaslatát taglalták.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója úgy fogalmazott: "az Alkotmánybíróság keddi határozatára adott Fidesz-válasz nem csak alkotmányosan lő túl a célon, de komoly politikai hiba is."

A politológus szerint az MSZP és az LMP összefogása súlyos vereség a Fidesz számára. A Republikon Intézet már a választásokat megelőzően rámutatott arra, hogy a Fidesz kétharmados többsége csak e pártok összefogásával lett volna megakadályozható. Ám sem a kétharmad fenyegetése, sem később, Budapesten Tarlós győzelme nem volt elég riasztó e pártok számára. Egészen mostanáig mind az MSZP, s mind inkább az LMP úgy vélte, fontosabb a politikai elkülönülés és önállóság, mint a Fidesz korlátozása - mondta Tóth Csaba.

Közölte, a mostani Fidesz-döntés olyan elemi erejű támadásként jelent meg a demokratikus intézményekkel szemben, ami elsöpörte a korábbi érveket.

A Fidesz komoly előnyét a közvélemény-kutatásokban eddig sem a jó kormányzásának, hanem az ellenzék megosztottságának és gyengeségének köszönhette. A párt teljes hatalmi kontroll megszerzésére tett kísérletei visszaütnek: "a Fidesz a legjobb úton halad, hogy kitermelje saját hiteles, erős és egységes ellenzékét" - mondta Tóth Csaba.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője az MTI érdeklődésére elmondta: a fideszes véleményformálók körében sem egyértelmű a párt lépésének megítélése az Alkotmánybíróság hatáskörének tervezett szűkítésével kapcsolatban, "tehát elég sokan a saját oldaláról is kritizálják a Fideszt ezzel kapcsolatban". Ez elbizonyíthatja a párt szavazótáborát is - tette hozzá.

Az elemző fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ügy túlmutat a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági visszautasítása és a Fidesz vezető politikusainak ezzel kapcsolatos bejelentésein.

"Nyilvánvalóan azt próbálják megakadályozni, hogy az Alkotmánybíróság a nyugdíjpénztárak ügyében vagy a válságadókkal kapcsolatban olyan döntést hozzon, ami ellentétes a kormány elképzeléseivel" - mondta Juhász Attila.

Az elemző azzal kapcsolatban, hogy az MSZP és az LMP közösen fordult Schmitt Pálhoz a Fidesz lépése miatt, azt mondta, hogy a köztársasági elnök tekintélye már azzal csorbult, hogy átengedte a törvényjavaslatot, amelyet az Alkotmánybíróság később visszautasított.

A két ellenzéki párt fellépése kellemetlen helyzetbe hozza a köztársasági elnököt, hiszen "az eddigiek alapján várhatóan nem fog a Fidesszel szemben politizálni".

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet politológusa elmondta, hogy a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági elutasítása és az ezzel kapcsolatos fideszes bejelentések olyan "elementáris" felháborodást váltottak ki, ami "leszivároghat" a párt szavazótáborába is, így csökkentve azt.

Az elemző szerint egyértelmű: a párt a kommunikáció szintjén arra törekszik, hogy a hatalmas végkielégítések okán érzett közfelháborodást szembeállítsa a "jogászkodással", tehát az Alkotmánybíróság döntésével. Az is elképzelhető, hogy tisztában volt vele, milyen támadásnak teszi ki magát a javaslattal, de egy "magasztosabb" cél érdekében (pl. a magánnyugdíjpénztárak ügye már nem kerülhet az AB elé) vállalhatónak ítélte.

A fideszes kezdeményezés hátránya a pártra nézve, hogy összekovácsolhatja az ellenzéki erőket, amiből akár egy szélesebb összefogás is születhet a szakszervezetekkel kiegészülve.
Szántó Miklós, a Nézőpont Intézet elemzője az MR1-Kossuth Rádió egyik műsorában szerdán azt mondta: szerinte a legtöbb tudósításból kimaradt, hogy az elmúlt másfél évben elég nagy botrányt kavaró végkielégítési ügyek voltak, és az új kormány intézkedése ennek a kiküszöbölésére irányult.

Mint mondta, az Alkotmánybíróság nem a különadót vagy annak visszaható hatályát kifogásolta - hiszen megállapítja, hogy különadó az adóévtől kezdődően is kivethető -, hanem a probléma az volt, hogy a jó erkölcs kategóriája nem volt megfelelően kifejtve. Ezért a törvény hatálya alá kerültek olyanok is, akiknek törvényi alapon, alanyi jogon járna állami juttatás, többek között végkielégítés is.

Ugyanakkor megjegyezte: az valóban rögzíthető, hogy "kissé túl konkrét és finoman szólva is nem túl finomkodó" az a gesztus, amit a Fidesz tett az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésével. De hangsúlyozta: nincs Európában olyan objektív mérce, ami az alkotmánybíróságok hatásköréről szólna.

Szántó Miklós a politikai kockázatot abban látja, hogy egyesítheti az MSZP-t a belső törésvonalak mentén.

Azt is megjegyezte: azok védik megint a jogállamot, akik 2006 októberében meglehetős rezignáltsággal vették tudomásul az eseményeket.

Kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót az Alkotmánybíróság (Ab). Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője erre bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköréből.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. gjozsi88 2010. október 29. 08:50
  „pancser!

  miért csinál tömegmészárlást ahhoz, hogy a pár jó erkölcsbe ütközőt is megölje?
  Egyébbként az szja változásai nem a kisembert segítik, ugyanis 300 000 ft bruttó alatt többen járnak rosszabbul, mint jól, ráadásul a gyerek kedvezményt sem tudják maradéktalanul igénybe venni! Egy minimálbéres két gyerekkel 796Ft ot, azaz két kiló kenyér ára!
  Persze én értem, hogy számolni nem nagyon tudtok...!
  Csak ezzel nem illik büszkélkedni...!”
 • 34. öszödiböszme 2010. október 29. 06:51
  „32.Szerintem meg orbán olyan mesebeli gonosz törpe aki megküzd a demokráciával.”
 • 33. miracle 2010. október 28. 20:25
  „pancser
  Csengjenek füledbe a közelmúltban tett kijelentései, amikkel most pont ellentétesen cselekszik.”
 • 32. pancser 2010. október 28. 17:51
  „Tíz éve fülembe cseng O.V. kijelentése miszerint: "Azokat kell elsősorban támogatni aki a vállukon hordják az országot!" Számomra ez teljesen világos, aki adót fizetnek gyereket nevelnek, rájuk épül at ország. A szoc-libek mindent elkövettek, hogy ezeket az oszlopokat kidöntsék.Az emberek egyetértenek a szemérmetlen végkielégítések visszavételével, aztán lehet magyarázni. Sokak szemében ezért is meg másért is OV. amolyan mesebeli hős aki megküzd a hétfejű sárkánnyal! Ezért még mindig növekszik a népszerűsége! A hét fej viszont tüzet okád!”
 • 31. miracle 2010. október 28. 17:15
  „Túrabakancs
  "A Századvég után a Tárki is növekvő Fidesz előnyről ír!"
  Látom nem vagy vele tisztában mikor készül az a felmérés, amit 27-ére értékelnek ki.
  Majd azt nézd meg ami a következő lesz.”
 • 30. gjozsi88 2010. október 28. 12:08
  „még annyit:

  " az emberek érdekét helyezi előtérbe. A jobboldali korány az
  utóbbinak a pártfogoltja, de természetesen vannak rétegek, melyeket érzékenyebben
  érintenek az adott intézkedések. "

  Nem gondolom, hogy olyan jó átlagbérek lennének az országban, hogy a többség közel 300 000 ft-os bruttóval rendelkezne...!
  Ugyanis csak efölött járnak jobban..., sokkal jobban, miközben ez alatt még a gyerek támogatást sem tudják igénybe venni...!”
 • 29. gjozsi88 2010. október 28. 12:05
  „Túrabakancs!

  "Mond meg őszintén, melyik kormány nem hozna ekkora választási előnynél
  hasonló döntéseket? Mindegyik!!!"

  A Hornnak ennél több volt 94-98 közt és nem hozott hasonló döntéseket, sőt a Bokros csomag számtalan intézkedését semmisítette meg az AB akkor és a szocik akkor is és azóta is tiszteletbe tartják az AB függetlenségét!

  "Még mindig a forintról beszélsz, ami egy-két napig lengett ki anno, viszont
  már hetek óta a viszonylagos erős sávban mozog tartósabban"

  Még mindig nem érte el a Bajnaitól átvett 265 ft alatti eurós árfolyam szintet!
  Junius óta nem egy két nap telt el...!”
 • 28. Madarász 2010. október 28. 10:52
  „Túrabakancs!

  Mihez képest stabil az árfolyam? Volt azért alacsonyabb is...

  Simlisség? Miért is szüntették be a vagyonvizsgálatokat? Talán, hogy az ő simlisségeik ne derüljenek ki?
  Valaki nagyon helyesen mondta már, más mocska nem teszi tisztává a fidesz szennyesét...”
 • 27. Tóni 2010. október 28. 10:41
  „és egyszer volt hol nem volt beköszöntött Magyarországon az Orbán királyság........”
 • 26. Túrabakancs 2010. október 28. 08:55
  „blackberry! /18/
  Mond meg őszintén, melyik kormány nem hozna ekkora választási előnynél
  hasonló döntéseket? Mindegyik!!!
  Még mindig a forintról beszélsz, ami egy-két napig lengett ki anno, viszont
  már hetek óta a viszonylagos erős sávban mozog tartósabban. Erről miért
  nem írsz? Jönneka befektetők ezerrel, =autóipar/ emiatt csak a hangulatkeltők
  azok, akik a legnagyobb kárt okozzák ennek az országnak.
  Petriot! /22/ Teljesen igazad van, ezt kell tenni.
  Még egy dolog: van az a diktatúra ami a simlisségeket pártolja ill.elősegíti,
  és van az, amely az emberek érdekét helyezi előtérbe. A jobboldali korány az
  utóbbinak a pártfogoltja, de természetesen vannak rétegek, melyeket érzékenyebben
  érintenek az adott intézkedések. A Gyurcsányista akciókhoz képest ezek semmik!
  Tehát hajrá kisebbik rossz! /Fidesz+Jobbik/”
 • 25. AHA 2010. október 28. 08:16
  „amalfi 2010.10.28. 06:51
  Mert az teljesen jogos ugye?
  Szerencsétlenek!”
 • 24. load 2010. október 28. 07:28
  „22. Patriot
  "Remélem ha gyurcsányi és a magyarellenes csürhe az utcára vonul, a rendőrség összeszedi azt a pár száz hülyét és a sz.rt is kiverik belőlük az előzetesbe.

  Ezt Morvai Krisztina biztosan nem fogja hagyni.
  A szemkilövést meg pláne.
  Két hétig erről tárgyal majd az EU, sőt az ENSZ Biztonsági Tanácsát is összehívják.
  Bizony ám.
  Gondolkodás rulez!”
 • 23. amalfi 2010. október 28. 06:51
  „Valaki fideszes próbálja már meg értelmesen védeni a mundér általa vélt becsületét, és ne a 100 milliós végkielégítéseket szajkózza!”
 • 22. Patriot 2010. október 28. 06:08
  „Sérült az alkotmány!
  Hogy a a fenébe lehet elvenni a BKV-s gazemberektől a százmilliós végkielégítéseket? Gyurcsáyi demokráciájában ez halálos bűn!
  Ha a senkiháziak ellen valaki az utcára ment és tüntetni mert, azt kardlappal és vadászpuskával és könnygázgránáttal várták a demokrácia bolsevik elkötelezettjei.

  Remélem ha gyurcsányi és a magyarellenes csürhe az utcára vonul, a rendőrség összeszedi azt a pár száz hülyét és a sz.rt is kiverik belőlük az előzetesbe.

  Ha gergényinek szabadott, akkor PINTÉR-nek kutya kötelessége!”
 • 21. Lovasbandi 2010. október 28. 03:12
  „- Január elsejétől minden bankban elhelyezett 2 millió forint feletti megtakarítást elveszünk és a devizahitelesek megsegítésére fordítunk!
  - De hát ez alkotmányellenes!
  - Most még az, de januárban már nem!

  Na ez ugyanaz, mint a mostani eset. ezért qrva felháborító, hogy kedvük szerint módosítják az alkotmányt! A sok mafla addig védi csak a mundér becsületét, amíg vele nem tesznek meg valami régebben jogszerűtlent. A 2/3-os többséggel nincs korlát azt tesznek velünk amit akarnak. Ez a királyság modern formája.
  Mielőtt még valaki elvtársnak titulálna közlöm, hogy semelyik párttal nem szimpatizálok, mert egyik rosszabb mint a másik. Független szolgálója vagyok királyunknak!”
 • 20. load 2010. október 28. 00:50
  „10. gyagyástóni
  Nem a pánik nagy tónikám, hanem a fülkeforradalmári sötétség.
  A Fidesznek fogalma sincs arról, hogy mit kellene tennie a jó kormányzás érdekében, ezért azt hiszi, ha mindent elfoglal, akkor mindenhol a saját akarata szerint mennek majd a dolgok.
  Egy társadalom - még forradalmi helyzetben is - nem így működik.”
 • 19. blackberry 2010. október 28. 00:13
  „bocsánat, a Fővárosi bíróság elnöke mondott le, nem a Legfelsőbb bíróságé.”
 • 18. blackberry 2010. október 27. 23:55
  „Túrabakancs!

  Nagyon sok jobboldali szimpatizáns csak jobboldali hírforrásokat néz/olvas. Ott pedig kissé másképp jelennek meg a hírek. Leharapják a végét, kivesznek egy mondatot.
  Példa. Ma bejelentte lemondását a legfelsőbb bíróság elnöke. Indoklásként az AB kormány általi támadását jelölte meg. A Hír TV honlapján ebben a pillanatban az áll, lemondott az elnök, meg hogy elfogadták. A lényeg nincs ott.
  Példa 2: Anno Kósa úr a Forintot lejtőre küldő kijelentéséről még a BBC hírműsorában is többször hallottam, a Hír TV-n pedig ez állt: "az utóbbi napokban kicsit gyengélkedik a Forint"

  Hát ezek alapján tényleg nincs miért kinyíljon a bicska az olvasó zsebében.

  Viszont a mai nap már a jobboldali médiában is visszhangzik. Nem a túlzott, jogsértő végkielégítések megállítása ellen emel szót egyre több ember, hanem az eljárás ellen. Hozzá még a cinizmus is, hogy kényszerből teszik, mert erre kérte őket a sok szavazó. Durva és pofátlan.

  Arról mi a véleményed, hogy egy szóra leállítják a nyugdíjpénztárakba fizetést és egy év múlva ígérik a részletes információt az új rendszerről, mert még nincs kidolgozva?? Hogy tudod ezt kimagyarázni?
  Ezért emlegetik az emberke a diktatúrát, mert erőből, egyeztetés nélkül, minden demokratikus fék kiiktatásával épül a "rendszer".

  Sokszor elhangzott, a 2/3 arányában természetesen sok, számszerűen nem. Jelenleg használható indok a gátlástalan klientúra építésre, de akár vissza is üthet egyszer.

  ui: nem vagyok fanyalgó kommunista”
 • 17. Stickers 2010. október 27. 23:48
  „Még hisztek a mesében, de már most tudok bőven olyan példákat felmutatni, munkahelyeket és közösségi pontokat, ahol a fidesz szavazói meg se mernek szólalni, sőt a fidesz szavazók már bánják a döntésüket. Pár év ... és azt hiszem arcukra fagy a fanatikusok mosolya.”
 • 16. Túrabakancs 2010. október 27. 23:19
  „A Századvég után a Tárki is növekvő Fidesz előnyről ír! Ez már nem lehet véletlen!
  http://hvg.hu/itthon/20101027_tarki_kozvelemenykutatas_partok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2010_10_27

  Az meg senki független fórumot olvasó embert ne tévesszen meg, hogy az ide írogató , a kormányt diktatórikusnak nevező polgár többségben van. Mivel nagy bennük a sértődöttség, emiatt most hangot is adnak a csalódottságuknak, a csendes egyetértő többség pedig alig-alig ír ide, ők nyugodtak és elégedettek.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH: 1,27 milliárd forintos informatikai fejlesztés

Az európai uniós forrásból megvalósuló Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM) projekt fejlesztését 14 hónapig tartó tesztelés és egy 30 napos próbaüzem zárja le. Tovább olvasom