Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

A VEKE nem örül, mert Tarlós meghátrált

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) nem örül annak, hogy Tarlós István főpolgármester a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetése kapcsán "meghátrált és engedett az autós lobbi fellépésének".


A civil szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: óriási veszély, hogy a buszsáv üzemeltetésének felfüggesztése miatt a közösségi közlekedés fejlesztését megakadályozni szándékozók "vérszemet" kapnak.
A VEKE kiemelte, hogy május 30-a óta a városon belül nem voltak dugók, a BKV-járatok végre tartani tudták menetrendjüket, a Budaörsi úti járatok pedig még gyorsultak is. Az intézkedés ezért a szervezet szerint elérte célját.
Hozzátették: a budapesti buszsávokat - ha kell, akkor kiegészítő beruházásokkal - meg kell építeni, az építkezéseket nem szabad felfüggeszteni, ez a városban lakók és a tömegközlekedést használók kifejezett érdeke.
A vidék-főváros ellentétet a VEKE álláspontja szerint nem ők, hanem a vidéki városok polgármesterei "szítják", utaltak ezzel Cser-Palkovics András (Fidesz) székesfehérvári és Wittinghoff Tamás (független) budaörsi polgármesterre, akik erős hangú, Tarlós Istvánnak írt nyílt leveleikben támadták a beruházást.
A szervezet egyetért azzal, hogy a főváros kapkodva vezette be a buszsávot a Budaörsi úton. Úgy véli, Budapestnek volt ideje arra, hogy a bevezetést megszervezze és megfelelően kommunikálja az érintettek számára, s jó lett volna, ha az intézkedés párosul a közösségi közlekedés fejlesztésével az érintett térségben.
A VEKE szerint a dugó problémáját csak az autók számának csökkentésével, optimális használatával lehet orvosolni, de ha az emberek nem hajlandóak lemondani a mindennapos autóhasználatról, akkor nem hagynak más választást a városoknak, mint hogy azok egyre drasztikusabb intézkedéseket hozzanak.
A Budaörsi úton a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn festett fel buszsávot a Nagyszőlős utcai csomópontban, így a főváros központja felé haladók csak egy sávban közlekedhettek, emiatt dugók alakultak ki.
Tarlós István csütörtök délelőtt azonnali hatállyal felfüggesztette a buszsáv üzemeltetését, és bejelentette: felülvizsgálják a beruházás műszaki tartalmát, és kezdeményezik a KRESZ módosítását annak érdekében, hogy azok a járművek, amelyekben legalább hárman utaznak, használhassák a buszsávot.
Bihary Gábor, az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, mert szerintük "a legkevésbé sem megnyugtató" a főpolgármester indoklása a buszsáv üzemeltetésének felfüggesztése ügyében.
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerdán az MTI-nek azt mondta, folyamatosan figyelemmel kísérik a Budaörsi úti buszsáv kialakításának hatásait, és ha szükséges, korrekciókat fognak végrehajtani. Tájékoztatása szerint a projekt célja az, hogy közösségi közlekedést előnyben részesítsék. Elismerte, hogy az elmúlt napokban fennakadások voltak a Nagyszőlős utcai csomópontban, de hozzátette: a Hegyalja úton akadálymentesen lehetett haladni.

Olvasóink írták

  • 2. Freehill 2011. június 03. 17:02
    „#1: szerintem a vonatban semmit sem szólna... ez a fő probléma, hogy sokan az autón kívül nem tudnak elképzelni más közlekedési eszközt.”
  • 1. Feketeistván 2011. június 03. 12:16
    „Ha pl. Lentiből netán Sopronból jönne a VEKE elnöke Bp-re, kivácsi lennék rá , mit szólna ahhoz ha a Petőfi laktanyától a Hegyalja útig egy órát szambázna a személykocsijába?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán kormányának több tagja nem vállalja a négy évet

Voltak olyan kormánytagok, akik világossá tették, nem vállalják a négy évet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek adott interjúban. Tovább olvasom