Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A tíz legsúlyosabb főnöki hiba

Lássuk, melyik az a tíz tipikus - és gyakori - hiba, amellyel egy főnök kikészíti az alkalmazottakat!

A munkahelyváltások oka gyakran nem a csábító magasabb fizetésben vagy a jobb karrierlehetőségekben, hanem a közvetlen főnök elviselhetetlenségében keresendő. Íme tíz tipikus hiba, amely kikészíti az alkalmazottakat.

A munkahelyeken nemcsak papír- és egyéb anyaghulladék keletkezik, hanem érzelmi szemét is – véli dr. Othmar Hill, a bécsi központú Hill International meglalapítója és tulajdonosa. A munkatársak mindennapi kis sérelmei, megbántódásai fokozatos bizalmatlansághoz, félelemhez, kollektív előítéletekhez és érzelmi játszmákhoz vezetnek.

A felgyülemlett negatív érzelmek kiirtása a vezetők dolga. A legtöbbször azonban éppen az ő viselkedésük az elviselhetetlen helyzet oka. Ha a felgyülemlett negatív érzelmeket nem sikerül felszámolni, a vállalat 
lassan megfullad a "pszichoszeméttől" – állítja a Hill tulajdonosa. Az ilyen környezetben dolgozó munkatársak egy ideig állják a sarat, aztán menekülnek a vállalattól.

A német Coverdale Team Management tanácsadó cég csapata több ezer beosztott véleményére alapozott felmérésének sikerült azonosítania a tíz legsúlyosabb főnöki hibát, amely csökkenti a beosztottak elégedettségét és motiváltságának szintjét.

• Az én ötletem

A csapatmunka, a célok megbeszélése jelentős motivációt jelent a munkatársak számára. Ha úgy érzik, az ötletek kidolgozásában ők is szerepet játszottak, megvalósításukban annál inkább részt szeretnének venni. Ha főnökük egyedül határozza meg a célokat és feladatokat, a beosztottak csak külső parancsokat teljesítenek, és hamar otthagyják a vállalatot. Ennél már csak az a rosszabb, amikor az alkalmazottak által elvégzett munka gyümölcseit a főnökük aratja le, aki a felsővezetés és a külvilág felé mindent úgy ad el, mintha saját teljesítménye állna az eredmények mögött.

• Bizonytalanság

A bizonytalan főnökök, akik maguk sem tudják súlyozni az egyes feladatokat és célokat, taktikai vagy a presztízsveszteségtől való félelem miatt igyekeznek kitérni a döntés felelőssége elől. A bizonytalan és lassú vezetők keze alatt dolgozó munkatársak hamar úgy érzik, munkájuk nem elég hatékony, szakmailag nem tudnak fejlődni, és csökken a munkamoráljuk.

• Egyszer fent, egyszer lent

A hangulatemberek irányítása alatt sokat szenvednek a beosztottak. A munkájuk értékelése nem az eredményektől, hanem a főnök hangulatától függ. Ezt senki sem viseli el hosszú távon.

• Az információ visszatartása

Ha a beosztottak minden információt a másik részlegnél dolgozóktól tudnak meg utólag a folyosón, hamar elvesztik azt az érzést, hogy munkájuk során bevonják őket a döntésekbe, vagy hogy egyáltalán fontos a véleményük a főnöküknek. Az információk átadása viszont kifejezetten növeli az elkötelezettséget, minél többet tud egy alkalmazott a vállalat belső ügyeiről, annál lelkesebben dolgozik a munkahelyén.

• Monológok

A főnöki monológok szintén a munkatársak meneküléséhez vezetnek. Ahol a beosztottak és a vezetők között nem alakul ki párbeszéd, de a felettesek hosszan ecsetelik saját elképzeléseiket, a munkamorál hamar alacsonyabb szintre süllyed.

• Változékony, mint az időjárás

A következetlen főnök hosszú távon szintén kikészítheti beosztottjait. Az ilyenek azok, akiknek ugyan van határozott véleményük, és egyértelmű irányvonalakat határoznak meg csapatuk számára, de ezek a célok állandóan változnak. Egyik héten még az ügyfél elégedettsége a legfontosabb, aztán a költségek csökkentése. A beosztottak így gyakran feleslegesen dolgoznak, és egy idő után minimális befektetéssel oldják meg a rájuk bízott feladatokat, amelyeknek később úgysem lesz hasznuk.

• Delegálás

Az igazán elkötelezett munkatársak szabadságot élvezhetnek mindennapi tevékenységük során. Ha a beosztottaknak felelősségi és hatáskörét megnyirbálják, hamar elvesztik motivációjukat a munkában.

• Egy véleményen

A konstruktív kritikát minden vezetőnek el kell viselnie. Ha a beosztottak csak akkor mondhatják el véleményüket, amikor egyetértenek a főnökükkel, egyébként lesöprik az ötleteiket az asztalról, nem fogják sokáig elviselni felettesük magatartását.

• Túlzott ellenőrzés

A munkatársak körmérő néző vezetők lassan, de biztosan a beosztottak agyára mennek. Ilyenkor az alkalmazottak ugyan hozhatnak önállóan döntést, de főnökük mindenről tudni akar, minden apró-cseprő ügyről be kell számolni neki és jelentést írni. A sok adminisztratív pluszmunka megfojtja a munkatársakat, és elveszi munkakedvüket.

• Hárítás

Ha a vezetőnek soha nincs ideje meghallgatni beosztottjait, és kitér az új ötletek meghallgatása elől, anak hátterében általában a főnök újdonságtól való félelme rejlik. A struccpolitika a mindennapi munkát rutinná teszi, és ahhoz vezet, hogy az önálló munkatársak továbbállnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábszínházi premier: Hófehérke és hét manó

A győri Vaskakas Bábszínház a Grimm testvérek klasszikusához nyúlt hozzá, hogy belőle élvezetes, a hagyományokhoz ragaszkodó, de mégis modern mesét állítson színpadra. A szándék nemes volt, és majdnem teljes siker koronázta. Az előadás nem tesz hozzá sokat az eredeti meséhez, és nem is vesz el belőle, ezért utána van miről beszélgetni a lurkókkal. Tovább olvasom