Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A tiltakozások ellenére megszüntetik a Toldi iskolát Kaposváron

A tiltakozások ellenére megszünteti az ősszel kezdődő, következő tanévre a helyi Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot Kaposvár közgyűlése; az oktatást két másik intézménybe integrálják - erről a testület csütörtöki ülésén hoztak határozatot. A döntés ellen a szülők népszavazást kezdeményeznek.

A 18 tagú közgyűlés Fidesz-frakciója megszavazta, míg az ellenzék - két szocialista, egy jobbikos, egy LMP-s és egy a Kaposvári Somogyért Egyesületet képviselő tag - nemmel szavazott a Toldi iskola átszervezésére. A döntés értelmében a Toldi általános iskolai tagozata a város Kodály Zoltán Központi Általános Iskolájához, míg a gimnáziumi tagozata a Munkácsy Mihály Gimnáziumhoz kerül.

A Toldi iskola átszervezése ellen a szülők és diákok korábban fórumokon, s többórás kulturális demonstrációval is tiltakoztak.

Szita Károly, a város fideszes polgármestere a közgyűlés ülésén leszögezte: nem fogják bezárni a Toldi jelenlegi épületét, s nem sérülnek a gyerekek érdekei, hiszen biztosítják a toldis diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát. Szólt arról is, bár "vannak, akik a káoszban érdekeltek", de tudomásul kell venni, hogy az intézkedés célja egy olyan versenyképes tudás átadása a gyerekeknek, amivel azok nem a munkanélküliek táborát növelik majd.

A döntést megelőző vitában az átszervezést támogató érvek között elhangzott, hogy túldimenzionált Kaposváron a gimnáziumi képzés, amely nem ad kellően piacképes végzettséget, miközben a csökkenő gyereklétszám mellett elvonja a diákokat a szakmunkásképző szakiskoláktól, szakképzésektől. A város két gimnáziumában már "beiratkozási féket" vezettek be a felvételiknél: kevesebb osztályba, és csak a 70 százalék felett teljesítő tanulókat vehetik fel. Az intézkedéssorozat része a Toldi átszervezése is.

Érvként hangzott el az is, hogy a térségben a munkanélküliek 34 százaléka érettségivel rendelkezik. Néhány fideszes képviselő úgy véli, az átszervezés körül indokolatlan hisztériakeltés folyik, és egyértelmű célzásokat tett arra, hogy a háttérben politikai játszmák húzódnak meg.
Az ellenzék egyebek közt azt kifogásolta: nem a rossz iskolákat vonják össze, hanem egy jól működő, eredményes intézményt szervez át a városvezetés úgy, hogy nem várta meg a döntéssel a közoktatási törvényt és hiányzik az átlátható oktatáspolitikája.

Klimóné Csongovai Hilda, a szülők egyik szószólója az MTI-vel közölte: sajnálattal vették tudomásul, nem sikerült megakadályozni, hogy más iskolák létszámgondjait a Toldi felosztásával oldja meg Kaposvár. Ebbe nem nyugszanak bele, ezért népszavazást fognak kezdeményezni a döntés megváltoztatásáért. Szerinte a közgyűlésen előadottakból kiderült, hogy a térség egyik legsikeresebb, szabadelvű iskolája átszervezésének nincs megalapozott szakmai vagy anyagi indoka, és a leépítése mögött helyi politikai érdekek húzódnak meg.

Az interneten és civil szervezet létrehozásával szervezkedő szülők szeretnék a népszavazást kiterjeszteni országos szintűre, mondván, máshol is kialakulhatnak hasonló problémák az intézményracionalizálás félresiklása miatt - mondta a szervezkedésről beszámoló szülő.

Garaminé Szente Éva, az intézmény igazgatója az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a Toldiban az elmúlt években átlagosan háromszoros volt a túljelentkezés, mert az sajátos légkörű, gyermekközpontú, művészi képzést nyújtó intézmény. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába jelenleg 487 általános iskolás és 263 középiskolás jár, négy megyéből.

Olvasóink írták

 • 3. Boli 2011. május 01. 08:37
  „http://www.origo.hu/itthon/20030213tuntetes.html
  "Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő úgy vélekedett: alantas dolog gazdasági tényezőkre hivatkozni, amikor fiatalokról, gyerekekről van szó. A tüntetés résztvevői végül nyílt levelet írtak alá, amelyet a Fidelitas győri csoportja intéz Balogh Józsefhez, Győr szocialista polgármesteréhez az iskolabezárások elkerülése érdekében."
  Azok a "rohadt komcsik" mit meg nem mertek maguknak engedni - 2003-ban! Fúúújjjj! Felháborító!
  Na, "narancsdroidok", gyerünk és tessék menni megint tüntetni! Vagy ezek akkor most nem alantas dolgok??? Ecceriek, még mindig nem értettétek meg, hogy szimplán csak hülyét csináltak belőletek??? Semmivel sem jobbak azoknál...
  Betűzöm, hogy az ecceri fidesznyik is megértse:
  "A L A N T A S dolog gazdasági tényezőkre hivatkozni, amikor fiatalokról, gyerekekről van szó". Aha...”
 • 2. load 2011. április 29. 23:07
  „De most komolyan!
  Nem lesz ebből nemzethalál?”
 • 1. Fürgeszarvas 2011. április 28. 19:52
  „Hát kérem,most is lehet menni Pestre a Kossuth térre tiltakozni ( és körbevizelni) , mint ahogyan azt Gyurcsány idején tették anno !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a cibakházi takarékszövetkezet kétszeri kirablóját

A rendőrség elfogta azt a 37 éves tiszaföldvári férfit, aki múlt pénteken kirabolta a… Tovább olvasom