Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A Szépírók Társaságának kétharmada csatlakozott a tiltakozáshoz

Szépírók Társaságának nagyjából kétharmada írta alá azt a tiltakozást, amelyet a társaság a médiatörvénnyel szemben fogalmazott meg, és amely szerint a jogszabály "visszaállítja a cenzúrát", ellentétes a demokrácia alapelveivel, a szabadság szellemével - mondta Csaplár Vilmos hétfő este az MTI-nek.

A Szépírók Társaságának elnöke közölte: a társaság decemberi ülésén vetődött fel, hogy szót emeljenek a médiatörvény ellen. Úgy döntöttek, ha a tiltakozással a társaság tagjainak több mint fele egyetért, testületi álláspontként adják ki; végül a szervezet tagjainak mintegy kétharmada írta alá - tette hozzá.

A január első napjaiban közzétett állásfoglalás - amelyre Konrád György hívta fel a figyelmet a Der Spiegel legújabb számában megjelent Újfajta diktatúra című írásában - szerint a médiatörvény durván megsérti a szabad véleménynyilvánítás alapjogát, és adópénzből teremt intézményes lehetőséget a sajtó megfigyelésére, megfélemlítésére, a kormányzó pártoknak kellemetlen médiumok megszüntetésére.

Csaplár Vilmos főbb kifogásaik közé sorolta, hogy a médiatanács egypárti összetételű, csak a Fidesz által jelölt tagokból áll. A tiltakozás motivációjaként említette, hogy úgy ítélték meg: értelmiségiként, lapokba is író szerzőként szólniuk kell a sajtószabadság érdekében, hangot adva veszélyérzetüknek.

Hozzátette: örömtelinek tartja, hogy már kormányzati nyilatkozatok is hajlandóságot mutatnak a jogszabály módosítására. Nem tartja azonban elfogadhatónak azt a véleményt, hogy a bírálattal meg kell várni a médiatörvény alkalmazását. Mint mondta, a gyakorlat mindig az elméletből fakad, s ha a kormánytöbbség nem kívánná alkalmazni a jogszabály vitatott rendelkezéseit, másmilyen törvényt hozott volna.

A Szépírók Társaságának mintegy háromszáz tagja van.

Olvasóink írták

 • 1. Túrabakancs 2011. január 11. 09:15
  „Én olvastam a nevek listáját akik aláírták a tiltakozói levelet, sajnos
  megállapítható belőle, hogy 80%-ban izraeli vérvonallal rendelkező
  emberkékről van szó. Aki akar, ennek könnyen utánanézhet. Úgy
  látszik " háborút" akarnak! A médiatörvénnyel kapcsolatban sem
  a demokrácia végétől tartanak, hanem a hazugságaik beszüntetésétől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön bírálják, a magyar kormány képviselői védelmezik

A médiatörvény körüli vitában senkinek sincs joga megkérdőjelezni Magyarország demokratikus elkötelezettségét. Tovább olvasom