Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A szegény nem lehet másodrendű - programsorozat

Megkezdődött a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem európai évének magyarországi programsorozata, amelyen a Szegénységellenes Hálózat nyugat-dunántúli régiójának képviselői is részt vettek.

A szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem uniós évéről két éve döntött az Európai Parlament és az Európai Tanács abból a megfontolásból, hogy a célzott kommunikáció jobban felkelti a közvélemény figyelmét a kérdés iránt. Az unióban az év keretében konferenciákat, művészeti versenyeket, fórumokat rendeznek, és mind a 29 részt vevő országban szerveznek májusra és októberre egy-egy fókuszhetet – hazánkban a közelmúltban tartottak ilyen programsorozatot. Major Éva, a Szegénységellenes Hálózat nyugat-dunántúli régiójának koordinátora elmondta, a helyi rendezvények közül kiemelten készülnek a szociális majálisra, a likócsi Segítőházban idén is megszervezik a Hársfavirág Fesztivált, a ˝Figyelj ránk!˝ Egyesület pedig az egyszülős családoknak tervezi úgynevezett Kisokos megszerkesztését és kiadását.

A program keretében a felszólalók felírták gondolataikat a szegénység évének üzenőfalára, Molnár Ferenc Caramel, az európai év egyik hazai nagykövete pedig koncertet adott.
A program keretében a felszólalók felírták gondolataikat a szegénység évének üzenőfalára, Molnár Ferenc Caramel, az európai év egyik hazai nagykövete pedig koncertet adott.

˝A szegénység szószólójaként a lakhatás témájáról beszéltem a fókuszhét nyitórendezvényén. Esélyekre és egyenlőbb bánásmódra lenne szükség, csakis így lehetünk egymás – így a döntéshozók – partnerei. Az országos és helyi programok is ezt erősítik.˝

A konferenciák és az előadások mellett remények szerint mind többen bekapcsolódnak a programokba és környezetükben tesznek is a szegénység ellen, a szegények megsegítéséért, a társadalmi szolidaritásra ugyanis nagy szükség van.


Az unióban minden hatodik

Anne Degrand-Guillaud, az európai év uniós koordinátora kiemelte, 2020-ig 20 millióval szeretnék csökkenteni a szegények számát az unióban, ahol jelenleg minden hatodik ember a létminimum alatt él. Kitért arra is, hogy a szolidaritás és a társadalmi igazságosság fogalmát vissza kell emelni a köztudatba, ennek keretében kell küzdeni a munkanélküliség és a gazdasági válság ellen.


Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. március 29. 20:05
    „Aha úgy állnának e cég ajtajába, sorba e rendszer áldozatai, minta Rákosi rendszerben a hentesnél, ha tudnák a címüket!”
  • 1. vanessa 2010. március 29. 01:32
    „szegény embert az ág is huzza(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki Gyurcsány Ferenc házának földszinti szaunájában

Tűz ütött ki Gyurcsány Ferenc házának földszinti szaunájában vasárnap kora este. A ház erkélyéről… Tovább olvasom