Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A Samodai-életmű feltámadása

Június 10-én Samodai József mosonszentmiklósi festő, restaurátor képeiből összeállított kiállítás nyílik a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. A méltatlanul mellőzött művészről igényes album jelent meg két éve a család magánkiadásában.
2002-ben a húsz évvel ezelőtt elhunyt Samodai József restaurátor, festőművész életművét reprezentáló albumot jelentetett meg a családja magánkiadásban. A Books 4 You kereskedelmi képviselet kiállítás szervezésével kíván segíteni abban, hogy minél szélesebb közönség ismerhesse meg Samodai művészetét, mely elsősorban egyházi vonatkozásokban kiemelkedő.

Sokat tanult

Samodai József (1920–1984) mosonszentmiklósi származású, szülei földművesek voltak. Képzőművészeti elhivatottsága hamar megmutatkozott. Szeretett volna tanulni, de a szegény családba született gyermeknek ez akkor lehetetlennek tűnt. Szerencsére pályáján több olyan önzetlen személyiséggel hozta össze a sors, akiktől sokat tanulhatott.

Templomfestmények

Samodai Józsefnek jelentős munkái tekinthetők meg szerte a megyében: többek között a csornai Jézus Szíve-templom seccói, Árpás, Dénesfa, Bezenye, Levél, Arak, Máriakálnok, Mosonszentmiklós, Farád, Öttevény templomainak falfestményei. Győri munkásságában kiemelkedő a székesegyház főhajójának, a városháza dísztermének restaurálása. Mestere volt a freskók és az olajképek felújításának, melyet a megyében több templom is neki köszönhet.
A hitét gyakorló keresztény művész élethivatásnak tekintette templomi munkáit.

A portréktól a tájképekig

Kiváló portréfestő volt, a karakter mellett egy-egy arcon a lélek mélységei is érdekelték. Csendéleteinek, tájképeinek frissessége viszont arról árulkodik, hogy a rendkívül körültekintő tervező-építkező munkamódszer mellett, amit a freskó- és seccofestés igényel, szerette az állandóan változó hangulatok virtuóz megörökítését is.
Tájképeinek természetlátása egyrészt a klasszikus hagyományokból, másrészt a földművelő ember természetismeretéből és természetközelségéből táplálkozik.

Samodai Józsefnek volt önálló kiállítása a győri Műcsarnokban, de a korabeli állami kultúrpolitika nem értékelte az egyházi művészetet, és a Képzőművészeti Alap sem vette fel tagjai sorába. Samodai József mégsem keseredett meg. Belső elhivatottsága mindig továbblépésre késztette, és minden egyes feladat újabb és újabb lelkesedéssel töltötte el. Halála után, 1985-ben a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium díszterme adott otthont képeinek, vázlatainak, bemutatva a művész sokoldalúságát.
(Az életrajzi adatokat, valamint a művész munkásságáról szóló leírásokat a család magánkiadásában megjelent Egy életmű feltámadása című albumból ollóztuk.)

A Samodai-kiállítás a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban június 10. és 15. között tekinthető meg, hétköznap 14 és 18 óra között, hétvégén pedig az intézmény nyitva tartása szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év tartással, méltóságban

A két hónapja még egyedül élő Ilona néni a hétvégén ünnepelte 100. születésnapját a… Tovább olvasom