Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

A lengyel és a cseh államfővel találkozott Schmitt Pál

Magyarország, valamint Csehország és Lengyelország nézetei számos időszerű európai uniós és nemzetközi kérdésben egybeesnek, vagy nagyon közel vannak egymáshoz - jelentette ki a magyar köztársasági elnök szombaton Karlovy Varyban.

Magyarország, valamint Csehország és Lengyelország nézetei számos időszerű európai uniós és nemzetközi kérdésben egybeesnek, vagy nagyon közel vannak egymáshoz - jelentette ki a magyar köztársasági elnök szombaton Karlovy Varyban, miután a nap folyamán kétoldalú megbeszélést folytatott Bronislaw Komorowski lengyel, illetve Václav Klaus cseh államfővel.

A politikusok a visegrádi csoport (V4) államfői csúcstalálkozója alkalmával tartózkodtak a nyugat-csehországi fürdővárosban. "A jövő év Közép-Európa éve lesz. Rajtunk lesz Európa szeme, nagy a felelősségünk" - húzta alá Schmitt arra célozva, hogy a jövő évben Magyarország, majd Lengyelország fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Ilyen szempontból a felek szükségesnek tartják az együttműködést. Az együttműködés konkrét területei közül a magyar államfő egyebek között az energiabiztonságot és az energiaellátás diverzifikációját említette. "Meggyőződésem, hogy minden európai fejlesztésből nekünk (V4) közösen kell kivenni a részünket" - mutatott rá Schmitt.

A magyar elnök elmondta, hogy Václav Klaus csehországi látogatásra hívta meg. Kétnapos Karlovy Vary-i látogatása végén Schmitt Pál és felesége, Schmittné Makray Katalin megkoszorúzta Arany János felújított emléktábláját. A magyar költőóriás a 19. század második felében több ízben is az egykori Karlsbad fürdővárosban kezeltette magát. Egykori szálláshelyét emléktáblával jelölték meg. Schmitt Pál a koszorúzást jelképesnek nevezte.

"Amerre járok a világban, igyekszem találkozni a helyi magyarokkal. Miután erre most nem volt lehetőség, legalább megkoszorúztam Arany János emléktábláját, aki gyógyulást keresett Karlovy Varyban. Ezzel a magyar kultúra előtt is tisztelgek" - mondta a köztársasági elnök.

Olvasóink írták

 • 5. öszödiböszme 2010. november 08. 08:04
  „4. A csehek kb. úgy utálják a szlovákokat/már aki megérdemli/, mint mi.”
 • 4. Pofátlan 2010. november 07. 13:03
  „A csehek mindig a szlovákokat támogatták ellenünk. Nem kellene velük együttműködni.”
 • 3. szocdem 2010. november 06. 20:13
  „Meghívták egy kólára, kapott ajándékba eg Adidas Pólót meg egy sportszeletet..

  Mit ne mondjak: Ezzel oda emelte az országunk image -ét ahol a "polgári" kormánya is tart..”
 • 2. janika 2010. november 06. 17:08
  „Csak nem tanulmány útra ment, vagy jó külföldi szenet vesz a nyugdíjasoknak 4-5-ezer forintért mázsánként?”
 • 1. Jandex 2010. november 06. 17:03
  „Lecsó "vóóót"?:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Péter - az emberek változást akartak

Az emberek áprilisban és októberben is változást akartak, teljesen mást, mint amit a szocialisták csináltak az elmúlt nyolc évben - reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Kiss Péter (MSZP) szavaira. Tovább olvasom