Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A hortobágyi veszélyeshulladék-tároló felszámolását szorgalmazza Illés

A hortobágyi veszélyeshulladék-tárló teljes felszámolása érdekében 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezi a kormánynál a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetgazdálkodásért felelős államtitkára.
Illés Zoltán ezt szerdán jelentette be Balmazújváros-Lászlóházán, miután megtekintette azt a tárolót, ahol kétezer tonna veszélyes hulladékot tárolnak, és az elmúlt hetekben - fémtolvajok behatolása nyomán - áldatlan állapotok alakultak ki.

Illés Zoltán bejelentette azt is: a következő ciklusra 3-4 milliárd forintos hulladékszennyezést felszámoló alap létrehozását kezdeményezi a kormányzatnál az országban lévő 150-300 ismert szennyezett terület lokalizálására, illetve a kármentesítés megkezdésére.

Az államtitkár elismeréssel szólt a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek az elmúlt napokban a Balmazújváros-Lászlóháza határában lévő veszélyeshulladék-tárolónál végzett munkájáról.

Kifejtette: szakmai útmutatásai alapján a felügyelőség kijavította a tároló megrongált kerítését, megoldották a telep 24 órás őrzését, a kiszóródott hulladékot hordókba rakták, s ismét "rendezettség" van a telepen.

Kelemen Béla, a tiszántúli zöldhatóság igazgatója megerősítette: a telepet körülvevő monitorig-kutakból és más helyekről vett minták elemzése alapján nem történt olyan szennyezés, ami rendkívüli kárelhárítási munkákat követelne.

Illés Zoltán és Kelemen Béla az MTI érdeklődésére egybehangzóan kijelentette: a telep térségében sem a föld, sem a vízbázis, sem a levegő, sem a közeli Hortobágyi Nemzeti Park nincs veszélyben.

Illés Zoltán köszönetet mondott Tiba Istvánnak, Balmazújváros fideszes polgármesterének a telep őrzés-védelméhez nyújtott segítségért.

Tiba István elmondta: önkormányzatuk három embert, valamint melegedőt és mobil WC-t biztosított a 24 órás őrzés-védelem megoldása érdekében. Ugyanakkor kérte Illés Zoltán államtitkárt, hogy a kormány mielőbb teremtse meg ennek anyagi feltételeit.

A balmazújvárosi polgármester üdvözölte Illés Zoltán bejelentését, miszerint már a február 22-i kormányülésre határozatot készítenek a tároló teljes felszámolása költségeinek előteremtésére.

Elmondta, hogy felmérések szerint Balmazújvárosban a fiatalok vérképzőszervi megbetegedése jelentősen meghaladja az átlagot, amire az orvosok nem találnak magyarázatot. Sokan a csernobili atomerőmű-balesetet okolják ezért, de sokan a veszélyeshulladék-tároló közelségét vélik a betegségek hátterének.

Ilyen formán megnyugtató lesz mindenki számára, ha ez a telephely eltűnik a Hortobágyról - tette hozzá a polgármester.

Az MTI tudósítója szerdán azt tapasztalta a helyszínen, hogy nem csak a telep külső kerítését javították ki, de a fedett csarnokot is erős fóliákkal vették körül, hogy a szél ne tudja a por formátumú hulladékot széthordani.

A hordók szabályosan, raklapokon elhelyezve sorakoznak, legtöbbjük zárt műanyag tároló, de van a telepen számos, szétrohadt, összerozsdásodott fémhordó is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Orbán a magyar Putyin˝

Orosz lapvélemények az atomerőműről. A Kommerszant azt is tudni véli, hogy a magyar vállalatok közül melyik lehet a Roszatom egyik beszállítója. Tovább olvasom