Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A biztonság a legfőbb érték az embereknek

A magyarok számára a segítőkészség egyre kevésbé fontos, mindenki a biztonságra vágyik leginkább - írta a Népszabadság egy, az elmúlt tíz év értékváltozásait vizsgáló tanulmány megállapításait ismertetve.
A lap keddi számában idézi Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadói által az értékrendváltozásról 2002 óta rendszeresen készülő felmérés eredményeit elemző munkáját, amely szerint Magyarországon a piacgazdasághoz köthető értékek állnak az utolsó helyen az emberek szemében.

A sikeresség, az elismertségigény, az anyagi jólét, a kockázatvállalás, a kihívások keresése, az újdonság és a változatosság tartósan a lista végén szerepelnek, miként a hierarchiához kapcsolódó értékek, így a dominanciaigény, a szabálykövetés is tartósan népszerűtlenek.

A kutatók szerint aggasztó, hogy a segítőkészség a 21 alapértékre kiterjedő kutatásban tíz év alatt a 10.-ről a 17. helyre csúszott vissza, miközben csökkent a tolerancia fontossága is.

Az elmúlt tíz évben változatlanul a környezetvédelem és az emberi kapcsolatok követik a biztonságot az értékek sorrendjében, s az élmezőnyben szerepel az egyenlő lehetőségek elve is. Az elmúlt évtizedben előkelőbb helyre került a hagyományok értékelése, miként a hedonizmusé is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszúrta élettársát egy nő Budapesten

Leszúrta élettársát egy nő hétfőn Budapesten, a XVIII. kerületi Üllői úton - közölte az Országos… Tovább olvasom