Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

4,4 milliárdból állították helyre az Alsó-Tisza vidékét

A 2006-os rekordárvizet követő helyreállítási munkák több mint 90 százaléka elkészült az Alsó-Tisza vidéken, csak azok a feladatok vannak hátra, amelyek természetüknél fogva sem végezhetők el hamarabb - közölte Dobi László, a helyi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője Algyőn.
A mintegy 4,4 milliárd forintos beruházásból azok a feladatok nem fejeződtek be, melyeket korábban nem lehetett elvégezni, mint például a töltéseken a szilárd útburkolatok elkészítése - mondta a szakember a tavalyi árvíz tapasztalatait és az idei felkészülést elemző tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón.

A helyreállítás olyan komoly munkákat tett lehetővé, melyre az elmúlt három évtizedben nem volt példa. Nem csak a korábbi védelmi képességet állították helyre, hanem korszerűbb, biztonságosabb védművek jöhettek létre - hangsúlyozta az igazgató.

Az elmúlt esztendő tapasztalatainak hozadéka a Vásárhelyi-terv eredeti ütemezésének újragondolása. Ez alapján a szegedi árapasztó tározó a munkálatok második ütemének elején készül el - tudatta a szakember.

A tározók építése azonban nem csodaszer, folytatni kell a hullámtérben folyó munkákat is. Míg a tavaly rekordárvizet okozó 3.700 köbméter másodpercenkénti vízhozam Szegednél 1970-ben 970 centiméteres vízszinttel vonult le, tavaly már 1.009 centiméteres vízállást eredményezett - mondta az igazgató. Hozzátetet: a cél legalább az 1970-es biztonsági szint elérése lenne.

Dobi László kifejtette, a tavalyi rekordárvíznél magasabb vízállásokra is föl kell készülni. A tavalyi tetőző vízállás alkalmával a Maros rendkívül csekély, másodpercenként 800-1000 köbméteres vízhozamot produkált. A számítógépes modellszámítások alapján, ha a Maros vízhozama 400 köbméterrel nagyobb lett volna, az a szegedi vízszintet akár 30-50 centiméterrel is megemelhette volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres főpróba az EB előtt

sportlövészet

A Szlovákiában rendezett nagydíjon, mely a március közepén kezdődő… Tovább olvasom