Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

20 éve temették újra Nagy Imrét és társait

Megemlékezésekkel, ünnepi koncerttel és az 1989-es eseményeket idéző térinstallációval emlékezik a kormány június 16-án az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanúira, valamint újratemetésük 20. évfordulójára. Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait 1958. június 16-án végezték ki és 1989. június 16-án temették őket újra. A Hősök terén rendezett újratemetési ünnepség több százezer résztvevőjével az új Magyar Köztársaság megszületésének egyik meghatározó pillanata volt.

12:20 - Nagy Imre kivégzésének helyén is koszorúztak

Az úgynevezett Kisfogházban, a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézet területén folytatódott kedden délelőtt a Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 51, és újratemetésük 20. évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezés. A Kisfogházban, a siralomház és vesztőhely meglátogatása után a meghívott vendégek főhajtással tisztelegtek a kivégzettek emléke előtt. A megemlékezésen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki néhány sort is bejegyzett az emlékhely emlékkönyvébe. Nagy Imrét, '56 miniszterelnökét és társait 1958. június 16-án végezték ki. Újratemetése 1989-ben történt meg, a Legfelsőbb Bíróság még abban az évben, július 6-án rehabilitálta.


10:55 - A közjogi méltóságok a Hősök terén koszorúztak

Rendben lezajlott a Hősök terén kedden délelőtt a Nagy Imre és mártirtársai kivégzésének 51., és újratemetésük 20. évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezés. Az Ismeretlen Katona sírjánál koszorút helyezett el Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. A keddi megemlékezésen Nagy Imre leszármazottai, barátai, valamint a néhai miniszterelnökről elnevezett alapítvány és társaság képviselői és a diplomáciai testületek is elhelyezték az emlékezés koszorúit. A vendégek között ott volt Pozsgay Imre egykori államminiszter, Szűrös Mátyás volt ideiglenes köztársasági elnök, valamint a kormány és az MSZP frakciójának több tagja és Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese is.


10:00 - Zavartalan volt a megemlékezés a Vértanúk terén

Véget ért a megemlékezés a Vértanúk terén, ahol a meghívott vendégeken és a sajtó munkatársain kívül nem jelentek meg érdeklődők. A téren lévő Nagy Imre szobornál a közjogi méltóságok, a család, 56-os szervezetek, a Nagy Imre Alapítvány, a Nagy Imre Társaság és a meghívott vendégek helyezték el az emlékezés koszorúit és virágait az 56-os forradalom miniszterelnökére emlékezve. Az ünnepség zavartalan volt, még a kezdete előtt a Nádor utca elején körülbelül egy tucatnyi ember jelent meg, akik a kormányt és a miniszterelnököt szidták, de néhány rendőr kikísérte őket, nem történt rendbontás.

Olvasóink írták

 • 5. Primax 2009. június 16. 20:38
  „I.
  " Nagy Imre jézusi értelemben volt kommunista, mindig a szegényekért, az elesettekért küzdött, az eszme, amiért élt, ma is él " - mondta Jánosi Katalin, az egykori miniszterelnök unokája 2008-ban Budapesten a Kossuth téri emlékműsor részeként elhangzott beszédében.
  II.
  Köztudott, hogy Nagy Imre beszolgáltatás-ügyi, vagyis "padláslesöprés-ügyi" miniszter volt, a parasztság millióinak megnyomorítását vezette legfelsőbb, miniszteri szinten.
  Amelyik paraszt nem tudott az előírtnak megfelelő terményt beszolgáltatni, azt elvitték az ávósok és összeverték, nem ritkán halálra verték.
  Hol az igazság ?
  Ki tudja ?”
 • 4. Ing.Böck 2009. június 16. 18:45
  „Igy igaz, és ez Uljanov Lenin parancsára történt, az elvtársak nagyon feledékenyek!”
 • 3. Deir_Yassin 2009. június 16. 18:30
  „bocsánat 1918”
 • 2. Deir_Yassin 2009. június 16. 18:29
  „918 július 16-17-ra virradó éjszaka, az akkor Jekatyerinburgnak nevezett (1924-1991 között Szverdlovszkra átkeresztelt; nevét 1992-ben visszakapó) uráli városban, Nyikolaj Ipatyev gazdag kereskedő házában egy bolsevik kivégzőosztag lemészárolta az ott fogva tartott II. Miklóst, az 1917 márciusában lemondott utolsó(előtti)[1] orosz cárt, és teljes családját; feleségét, Alekszandra Fjodorovna cárnét; öt gyermeküket, a 14 éves Alekszej cárevicset, Olgát (22), Tatyjanát (20), Mariát (18), Anasztasziát (16) és négy szolgájukat.
  Az osztagban részt vett egy magyar férfi is a neve: NAGY IMRE!

  Miről beszélünk? Kit ünnepeltek elvtársak?”
 • 1. bugriskin 2009. június 16. 16:53
  „Itt nem mutogatják az oda nemillő "közjogi méltóságokat"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gusztos: előrehozott választásra van szükség

Gusztos Péter szerint előrehozott választásokra van szükség. Az SZDSZ-es politikus a köztévé reggeli… Tovább olvasom