Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Mikor véd a váltózár?

A váltózár az egyik legnépszerűbb eszköz autólopás ellen. Ami látszik: egy kulcslyuk a középkonzol táján.

A váltózár az egyik legnépszerűbb védelmi eszköz autólopás ellen. A rendszer hatástalanítása még szervizkörülmények között is nehéz feladat. A zárszerkezet az autó váltókarát  hátramenetben rögzíti. Ami látszik: egy kulcslyuk a középkonzol táján, de mögötte nem látható és nehezen hozzáférhető helyen robosztus fémkonzolok akadályozzák meg, hogy bárki kivegye hátramenetből a sebváltót. A szerkezet a gépkocsi karosszériájához erős, bonthatatlan csavarokkal rögzül. A váltózárak kezelése típustól függően általában egyszerű és kényelmes.

A váltózárak azért nevezhetők jó beruházásnak az értékesebb autók tulajdonosai számára, mivel rendkívüli mértékben megnehezítik az autó ellopását. Ez főleg akkor igaz, ha van a rendszerhez kiegészítő motorháztető-zár is, mivel így nem lehet egyszerűen hozzáférni a váltórudazathoz, hogy azt a tolvaj szétemelve másodikba tegye, és elvigye a műhelyéig az autólopó.

Újdonságként említhető, hogy már megjelent olyan típus is, ahol nem kell a biztosító csapot ki és visszatenni, hanem elég egyszerűen a biztonsági kulcsot elfordítani. Ezzel a használat jóval könnyebbé válik, mivel a vezetőnek nem kell a súlyos alkatrészt állandóan magával vinnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi kontra BMW

A két nagy német autómárka (Mercedes és BMW) árnyékában évtizedeken át szerény harmadikként meghúzódó Audi jelentős sikerként könyvelheti el, hogy a "négykarikás" márka felzárkózott a müncheni konszern járműveihez. Erről tanúskodik az Auto, Motor und Sport szaklap százezer autótulajdonos körében végzett, februárban nyilvánosságra hozott felmérése. Tovább olvasom