Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Európai uniós normákat sértenek?

A magyar határ utáni első osztrák faluig, Nickelsdorfig utazóknak nagy gondot jelent, hogy az autópálya-rendőrség gyakran tőlük is kéri a matricát, amit alig száz méter megtételéért kellene megvásárolniuk. Az Európai Unió normatíváinak azonban ellentmond ez a kötelezettség.
Belépés Ausztriába: A határ után tábla jelzi az autópálya kezdetét.
A hegyeshalmi határátkelőt elhagyva rögtön az osztrák
autópályán találjuk magunkat. Innen néhány száz méterre található egy benzinkút, ahol a tankolás mellett autópálya-matricát is vásárolhatunk. Igen ám, de aki csak az első osztrák faluig, Nickelsdorfig kíván utazni, annak innen már csak száz métert kell megtenni, s lehajthat a sztrádáról. Sokaknak rokonaik élnek ebben a községben, s gyakran rándulnak át a három kilométerre élő sógorokhoz.

Felháborodott magyar autósok

Jó néhány felháborodott autós kereste meg szerkesztőségünket, mivel igazságtalannak érzik, hogy az osztrák csendőrök azokat is megbüntették, akik csak Nickelsdorfba utaztak, s nem vettek matricát. Olyan eset is előfordult, hogy a határállomáshoz közeli, már említett benzinkút előtt állították és büntették meg a magyar autóst. A legtöbbször azonban a belépéskor a kígyózó sorok között figyelnek a rend őrei, s a matrica nélküli autósra rögtön lecsapnak. Hiába mondják, hogy csak Nickelsdorf volt a célállomás, mégis megbüntetik őket. Sőt, olyan eset is előfordult már, hogy már a magyar oldalon a vámvizsgálat közben ellenőrizték a kocsi vezetőjét az osztrák csendőrök, s kérték tőle a vignettát.

Zsebbe vágó dolgok a büntetés miatt

Mindezek azért is zsebbe vágó dolgok, mert ha az utas nem kockáztat és matricát vesz idehaza, akkor a 10 napos bérlet 1950, a két hónapos 5500, az éves 17.920 forintba kerül. A hiány miatt kiszabható büntetés pedig az éves bérlet háromszorosa is lehet.
A Magyar Autóklub központjában érdeklődésünkre elmondták: tudomásuk szerint Ausztriában az autópálya-matrica mindenkinek kötelező, aki – bármekkora távon is – használja a sztrádát.
Dr. Hargitai József bécsi magyar főkonzul is rázós kérdésnek tartotta felvetésünket.

Mit mond a főkonzul?

– Hozzánk egyelőre ilyen jellegű panasz még nem futott be, de tudomásom szerint az EU normatívái szerint az autópálya mellett kell egy „nem fizetős" alternatív elkerülőút is a határátlépéskor, vagy az autópályát az elkerülőszakaszig ingyenessé kell tenni – mondta a főkonzul. – Az osztrákok különböző, magasabb szintű fórumokon hangsúlyozzák, hogy a Hegyeshalom–Nickelsdorf szakaszra nem kell matricát váltani. Ez úgy néz ki, a gyakorlatban nem mindig valósul meg, ezért véleményem szerint egyelőre érdemesebb megvennie mindenkinek a matricát – mondta dr. Hargitai József.
Csak összehasonlításként: igaz, hogy mi egyelőre nem vagyunk uniós ország, mégis elmondhatjuk, hogy a hegyeshalmi leágazásig nem kell fizetni a sztrádán, sőt, az első matricaárusító helyig, Mosonmagyaróvárig is ingyenes az autópálya használata. Az európai uniós normatíváknak megfelelően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renault Mégane II: A 2003-as év autója

Az 58 autós újságíróból álló nemzetközi zsűri a Mégane II-nek ítélte oda a nagyra becsült „Év… Tovább olvasom