Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Rekord az alaszkai kutyaszánversenyen

Pontosan három órányit vert rá az idei alaszkai kutyaszánverseny győztese az eddigi rekordra: 8 nap, 19 óra és 46 perc alatt száguldott végig az 1850 kilométeres távon.

Az új rekorder John Baker, 48 éves és alaszkai bennszülött. 1976 óta nem született őslakos győzelem az Idatorid versenyen, melynek során Anchorage-ből Nome-ba kell eljutni kutyaszánnal. A korábbi rekordidő 2002 óta "tartotta magát", azaz 9 év kellett a megdöntéséhez, viszont rögvest 3 órával sikerült.

Az eb- és emberpróbáló idei viadal győztese kedden ért célba. Az első 30 versenyző összesen 528 ezer dolláron - bő 100 millió forinton - osztozik. Baker - akinek falkája 10 kutyából állt - 50 ezer 400 dollárt kapott - bő 10 millió forintnyit - és egy teherautót. A férfi 15 éve vesz részt a szánmaratonin, 11-szer benne volt az első tízben. Tavaly már nagyon közel állt a győzelemhez, amikoris - feltehetően túlzottan elcsigázott volt - azt hitte, elvétette az utat, pedig a versenyösvényen járt. Mikorra felismerte tévedését, már megelőzték és végül "csak" az ötödik lett.


Illusztráció
Illusztráció


Idén 62 "csapat" - hajtó és kutyafalkája - vágott neki az irgalmatlanul hosszú távnak. A sorrend egyébként kicsit hasonlóan alakult, mint tavaly: Baker ismét egy hellyel előzte meg azt a riválisát, aki tavaly a 6. lett. A 35 éves Ramey Smyth az idén másodikként siklott át a célszalagon, röpke egy órával Baker után.

A verseny egyébként annak a legendás mentőszános akciónak állít emléket, amikor 1925-ben torokgyík elleni gyógyszert kellett lóhalálában, avagy "kutyafuttában" eljuttatni Nome-ba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíj Melinda a Győri Állatmenhelynek adományozta a Frizbiben kapott tiszteletdíját

Az adományt a betegen, sérülten bekerülő kölykök, felnőtt kutyák és cicák gyógykezelésére fordítják… Tovább olvasom