Karrier

2024.04.30. 21:21

Tudósok

Szikékkel a kezükben kíváncsian vizsgálgatták a szerveket.

Ollári Gergely

Lapunkban többször is foglalkoztunk már azzal a középiskolai programmal, amelynek keretében a jövő tudósait nevelik a győri Révai Miklós Gimnáziumban. 

Nemrég az intézmény lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia egyik vidéki képzési központja. A programnak egyszerű célja van: felkarolja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalokat, hogy közelebb kerüljenek a biológiához. Emellett támogatja a tudományos munkáikat, és célja az is, hogy a képzett kutatókat itthon tartsa Magyarországon. 

A Révai, mint regionális központ, tökéletes helyszín lett. Eddig is nagy figyelmet fordítottak a természettudományok gyakorlati oktatására, voltunk már vendégségben náluk, amikor sertésszívet, -tüdőt boncoltak, míg legutóbb óriáscsótány került a fiatalok kezei közé. 

Nem álltak itt meg, azóta a sertésagyat is a mikroszkóp alá tették és közelebbről megismerkedtek vele. 

Fantasztikus élmény volt mindegyik tanóra nemcsak a diákoknak, hanem nekünk, újságíróknak is. 

A gimnazisták fehér köpenyben, elszántan, bátran nyúltak az anyagokhoz, használták azokat a kísérleti eszközöket, amikre eddig nem volt módjuk, lehetőségük. Szikékkel a kezükben kíváncsian vizsgálgatták a szerveket. Néha felsóhajtottak, büszkén nyugtázták egymásnak a sikereiket. A program során Nobel-díjas kutatókkal is találkozhatnak. Emellett a projekt vezető tanárára is nagy feladat hárul, az is, hogy felkutassa és mentorálja azokat a régióban, akik érdeklődnek a természettudományok iránt és a későbbiekben a kutatói életpályát szeretnék választani. 

Bizton állítom: a program résztvevői ezt a jövőt képzelik el maguknak. Tudósok lesznek, ha felnőnek. Ami pedig talán a lényeg, tizenévesen építik már tudományos karrierjüket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában