Projekthét

2024.05.01. 12:42

Karl May és az indiánok világa költözött egy hétre a Szabadhegyibe

A Szabadhegyi Magyar- Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium az alsó tagozatos német nyelvi munkaközösségének javaslatára az idei tavaszi programsorozatot a neves német szerző, Karl May indiánregényeire építette fel.

Kisalföld.hu

Karl May minden idők legtöbb könyvet eladó német írója, aki életének legnagyobb részét a XIX. században élte, és aki az amerikai vadnyugat legnagyobb nem angolszász szerzője. Számos műve megjelent magyarul, érdekes, hogy legtöbben csak az indiánregényeit ismerik, pedig vannak kiváló történelmi hátérrel rendelkező, Afrikában játszódó kalandregényei is.

Nekünk, győrieknek igazi „csemege”, hogy az apacs törzsfőnök, Winnetou legjobb fehér barátjának, Old Shatterhandnek alakját Xantus Jánosról, a híres magyar természettudósról, utazóról, néprajzkutatóról, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjáról mintázta, aki kortársa volt, és nem mellesleg tanulmányainak egy részét Győrben végezte.

És akkor térjünk vissza a Szabadhegyibe…

Forrás: Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

A tavaszi programsorozat filmvetítéssel kezdődött, A kis Winnetou című filmet tekintették meg az alsó tagozatos diákok, hogy ihletet merítsenek a további feladatokhoz. Ezekből aztán akadt bőven- köszönhetően a kreatív, fáradhatatlan pedagógusoknak.

Egy héten át szinte minden tanítási órán ezzel a témával foglalkoztak a gyerekek: megszámolták az indiánok lépteit, olvastak a szokásaikról, megfigyelték a lovaikat, indián sátrakat építettek, hangszereket barkácsoltak, táncoltak és varázsoltak, fejdíszeket készítettek- szinte felsorolhatatlan az a sokszínű programválaszték, amellyel körűljárták a projekthét témáját.

Forrás: Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium

A tevékenységekről és az elkészült munkákról rövid összefoglalót az intézmény röviddel ezelőtt megújult honlapján találhatnak az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában