Zöld

2016.02.23. 10:58

félpénzen

Útépítés győri módra – fairtással, házkisajátítással. A jövő Győrben pusztításra épül. Félpénzen. Helyszínelni hívtak bennünket, talán korábbi tevékenységeinknek köszönhetően. A terület a megújuló Győr Révfalu útfejlesztése. Ez a terv sajnos az előkészítésnél elkerülte a figyelmünket. Most meg már nem sok esély van a változtatásra. Tanulsága viszont sok van, ami egy jegyzetet mindenképp megér.

Famentes környezet

A tervezőasztalon behúzott – ésszerűnek tűnő – nyomvonalnak évtizedes egészséges faóriások esnek áldozatul. Itt is. Sárga jelek mutatják a fákon az elkerülhetetlen véget. Persze a helyszínt jobban megnézve és bejárva látszik, hogy tervezett nyomvonaltól északra sokkal kisebb áldozatokkal megvalósítható lenne a fejlesztés.

 

Az út tervezett nyomvonalán kicsit arrébb épülethátsók szorításban apró városi zöldterület. Elvadult kis erdő leromlott állapotban. Az aljnövényzet tele szeméttel, a méretesebb fák közül több kivágva, megcsonkolva.

 

A fák koronájában fészkek látszanak. Szarkáké, mondják a helyiek. És mókusok is vannak. És a sok szemét. Ezt a szemetes állapotot, ami ezen a kis területen uralkodik, azonnal fel kell számolni, meg kell szüntetni! Jogos a köztulajdonosi szándék, de hol volt az elmúlt évtizedekben? És a szeméttel együtt miért kell a zöldet is kiirtani?

 

Félpénzért jó lesz?

A tervezett nyomvonal végén kedves ház áll. Mikor megépült nem volt itt még se híd, se forgalmas út. Igazi falusias környezet volt. Kertekkel, fákkal a fákon csicsergő madarakkal. Közel a nyüzsgő városhoz egy olyan hely, amit sokan álmodnak otthonul. Aztán a híd vitte a kertet. Most meg az új út a házat is. A kerti fák tövében a hóvirág még a tavaszt jelzi, pedig az elmúlás jön.

 

Kisajátítással.

 

Merthogy ha már az a fránya ház ott van a fejlődés útjában, akkor nyilván jön a kisajátítás és a bontás. Gondolná az ember, hogy tisztességes árért, de nem. Az ajánlat még félpénz sincs, a százötven négyzetméteres átlagos állapotú révfalusi családi házért még húszmilliót se. Hogy ennyiért a városban szinte egy lakótelepi lakás sem jön ki? Sebaj, a városházi tanács szerint az ország észak-keleti végein ennyiért nagyon jó házhoz juthat az ember… Már a kilakoltató végzés is jött, és ha a tulaj nem felkészült és szalad egyből a bíróságra jogi segítséggel, már tényleg az utcán lenne, vagy úton keletre. 

 

Képekkel illusztrált jegyzet a közösségi oladlunkon:

https://www.facebook.com/notes/kl%C3%ADmav%C3%A9ddvelem/f%C3%A9lp%C3%A9nzen/946617858760452

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!