Zöld

2015.08.14. 17:54

A víz az nem egy környezetileg káros anyag…

Győr város egyeztető tárgyalást szervezett a Püspökerdő 30 hektáros területének kiirtásával járó rendezési terv módosításáról. A címként választott gondolat, miszerint „a víz az nem egy környezetileg káros anyag” Révi Zsolt győri főépítész fő érve amellett, hogy miért is nincs gond az óriás léptékű erdőirtással. A következő bejegyzésben összefoglalom a tárgyaláshoz kapcsolódó gondolataimat. Lehet néhányszor túlzó leszek, de ígérem, a túlkapások nem fogják túllépni a város főépítészének gondolatmenetét.

Meghívó érkezett…

Az igazsághoz tartozik, hogy a várostól mindig, minden fontos és környezeti szempontból kevésbé fontos fejlesztési folyamatról külön értesítést kapunk. Külön kis borítékban. Naponta néha többet is. Ez alapján is gyanús volt a boríték, melyben a megszokott egy oldal, egy cédé helyett két cédé és tizenegynehány oldalnyi papíros lapult. Szerencsére a munkatársak résen voltak, hiszen a paksaméta sokadik oldalán, sok-sok a környezet szempontjából jóval kevésbé érdekes ügyirat mellett ott lapult a Püspökerdőt érintő rendezési tervmódosításnak egyezető tárgyalására szóló meghívó 2015. augusztus 13. csütörtök 10:00 órára.

 

Egyre többen a Püspökerdőért

A közösségi háló csoportjában - https://www.facebook.com/groups/puspokerdo/ - lassan másfélezren vagyunk (várjuk a további csatlakozókat!) és az irodai adatbázisunkban is szaporodnak azok e-mail címei és telefonszámai, akik segítséget ígértek a Püspökerdő megmentéséért. Miután a Reflex Egyesület egy társadalmi szervezet, így az egyeztető tárgyalásra szóló meghívót megosztottuk az erdőért aggódó csoporttal. Nagy örömünkre szolgált, hogy közülük majd húszan csatlakoztak is a szabadságolási szezon közepére összehívott eseményhez. Sőt a tárgyaláson az egyik helyi sajtóügynökség képviselői az egyik országos kereskedelmi adó híradójának is tudósítottak. Ami nekünk öröm a másik félnek persze kevésbé az, a város és a tervezők elnyúlt arcai híven tükrözték, hogy nem számítottak ekkora érdeklődésre. Aztán a sajtónak nem is engedték meg, hogy benn maradjon a tárgyaláson, de a Reflex önkéntes szakértőivé avanzsált résztvevőket még a város főépítészének vendégmarasztalónak legkevésbé sem mondható szavai sem tántoríthatták el a részvételtől.

 

Előre eldöntött egyeztetés?

Révi Zsolt Győr főépítésze és egyben az egyeztető tárgyalás levezetője hosszas felvezetőjében amellett, hogy riadtan kereste azokat a gondolatokat, hogy a nagyszámú érdeklődőnek jogi eszköz híján hogyan vehetné el a kedvét a részvételtől, nem habozott jó sokszor megemlíteni, hogy ez még csak az egyeztetési folyamat, és úgy a politikai döntéshozóknak, mint a lakosságnak lehetősége lesz még érdemben hozzászólni a fejlesztéshez. Persze aztán azt is hozzátette, hogy azért kellett így nyár közepére az egyeztetést összehívni, mert az idő sürget, és ő is ismeri azokat a szakértői véleményeket, hogy a hátralévő idő már nem vagy csak nagyon szűkösen elegendő a versenypálya megépítéséhez. Értik ugye? Azért egyezetünk most, mert szorít az idő, de persze a lakossági véleményezésére majd jut idő még bőven!

 

A fa, a fű és a víz

A Reflex Egyesület véleményeivel kapcsolatban már többször és a tárgyaláson is elhangzott a vélemény, hogy mennyire szakmaiatlan. Bezzeg a város és a tervező képviselői! Révi Zsolt még csak arra sem vette a fáradságot, hogy pontosan felkészüljön a fejlesztés alapszámaiból. Röpködtek a hektárok le és fel. Az, hogy 8 esetleg 13 vagy 19 netán 35 hektár erdőt irtanak ki a főépítész szerint szinte mindegy, hiszen a terület nem kerül beépítésre, az pedig hogy az erdő helyén víz vagy fű lesz mindegy, mert egyik sem környezetszennyező… Értik? Egyik sem környezetszennyező, ezért mindegy! Ez Győr főépítészének véleménye!  

Arra az egyszerű kérdésre pedig, hogy az 1300 méter hosszúra tervezett pályacsatorna mégis milyen széles lesz, csak akkor kaptam választ, miután vagy ötödször tettem fel. A módszer pedig, ahogy megkaptam… nos hát az mérnöki volt igazán. A tervező képviselője Pekkerné Szabó Piroska – látva, hogy nem készülök az asztaltól addig felállni addig, míg nincs válasz – vonalzót ragadott és a térképvázlatról vett érték gyors átszámolásával a 125 métert adta meg szélességi méretként.  A számhoz Révi főépítész gyorsan hozzátette, miután ez még az egyeztetés fázisa, a szám felfelé és lefelé egyaránt változhat…

 

És akkor a valós számokról

A tervdokumentáció alapján a tervmódosítás valós számai:

- A teljes érintett terület 55,5 hektár ebből:

- 37,5 hektár erdő;

- 17,5 hektár vízfelület (Mosoni-Duna holtág)

- 0,5 hektár rét.

A dokumentum szerint a pályacsatorna mellett erdő a létrejövő nagyobb szigeten lesz, melynek méretét szintén nem tudták pontosan megmondani, a dokumentum az egyik helyen 8,5 hektárosnak, míg három oldallal később 9,5 hektárosnak írja le. Erdő csak ezen a szigeten lesz majd… ha figyelembe vesszük, hogy a szigetre egy méretes szánkózódombot is terveznek, márpedig szánkózni az erdőben annyira nem biztonságos, akkor a szigeten elférő erdő méretét maximum 5-6 hektár lehet, azaz helytálló az a becslésünk, hogy a fejlesztés által elvész a Püspökerdő legalább 30 hektáros része.

Révi folyamatosan próbálta elbagatellizálni az eltűnő erdő méretét.

A dokumentum szerint Győrött 2892 hektár erdő található, a Püspökerdő egésze pedig mintegy 300 hektáros. Ezekhez viszonyítva az erdőirtás mértéke 1 illetve 10 százalék, ha az északi erdőrészhez viszonyítjuk, azaz a Mosoni-Duna és a holtág közötti részhez, akkor mintegy 25%.

Sok vagy kevés? Szerintem egy fa kivágása is felesleges és sok, harminc hektáros negyven focipályányi erdő pedig rengeteg!   

 

Eközben a színfalak mögött

A tárgyaláson a főépítészi iroda képviselőjétől Szabó Lillától megtudtuk, hogy rendezési tervmódosításnak elkészült a környezeti értékelése a jogszabályoknak megfelelően. Csakhogy annak készítésében a Reflexnek nincs rézvételi joga és az értékelést majd megismerhetjük a kész tervmódosítási dokumentációból.   

Közben persze mind a főépítész, mind a főtervező arcán az látszott, hogy erről az anyagról ők nem igazán tudnak semmit. Ez jelentheti azt, hogy:

- eddig mégsem készült ilyen anyag, de mire kell, majd lesz, vagy

- annyira fontos az anyag, hogy sem a főépítész, sem a tervező képviselője nem ismeri azt…

 

Zsebek között megváltott erdő

Korábbi nyilatkozatával szemben Révi Zsolt főépítész az egyeztető tárgyaláson már úgy nyilatkozott, hogy a kivágott erdőt nem erdőültetéssel, hanem anyagi jóvátétellel váltja meg a város. No, de hogy is működik ez:

1. A város állami támogatást kér és kap az EYOF rendezéséhez kapcsolódó fejlesztésekhez, több milliárd forintot;

2. A pénz egy részéből „megváltja” a kivágott, több mint harminc hektárnyi erdőt – azaz a pénzt átadja az állami erdészetnek. Héttér információk szerint ez az összeg 200-300 millió forint között mozog.

3. Az erdészet a kapott pénzből erdőt telepít. A város nagyon bízik benne, hogy majd Győrben. Nem pontosan ismerem a győri ingatlanárakat de, hogy ebből a pénzből legalább ekkora területű erdőt Győrött nem fognak telepíteni, az szinte biztos!

Az pedig, hogy Győr erdőborítottság 30 hektárral csökkenjen elfogadhatatlan!

 

Ésatöbbi

A tárgyaláson kiderült még sok furcsa dolog, mint például az, hogy a parkolást a területen kívül tervezik, de ez nem is igazán gond, mert a versenyre maximum néhány szülő érkezik majd kocsival (!), hogy a kialakított 15 hektáros vízfelület miatt Győr egyik ivóvízkútját le kell zárni, de a város szerint ez sem jelentős, hiszen csak a húszból egyet.    

 

Alternatívák

Én magam is örülök, hogy Győr rendezi az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. Azt is támogatom, hogy a verseny programja magyar javaslatra egyik sikersportágunkkal, a kajak-kenu egészült ki. A Püspökerdő irtásnak valós alternatívájaként viszont egyre inkább azt érzem, hogy a város határain kívül kell körülnézni. Semmi nem tiltja a 21. század mobilis világában azt, hogy ez a versenyszám ne egy olyan helyen kerüljön megrendezésre, ahol mind az anyagi, mind a környezeti szempontok sokkal kedvezőbbek. Lehetőség lenne mind Tatán az Öreg-tavon, vagy a Velencei-tavon a sukorói pályán megrendezni a versenyszámot.   

 

A köz véleménye

Borkai Zsolt polgármester a júniusi közgyűlésen azt ígérte, nem döntenek a Püspökerdő irtásáról a köz megkérdezése nélkül. Ugyan ennek módjáról nincs információnk, de gyanítjuk, hogy ennek eszköze - az Ifjúsági Házhoz hasonlóan - egy helyi szintű reprezentatív közvélemény kutatás volt (van, lesz). Ha a bejegyzés olvasói közül bárki önmaga, rokona vagy ismerőse találkozott személyesen vagy telefonon keresztül kérdezőbiztossal, kérjük, hogy jelezze a reflex Egyesület bármelyik elérhetőségén!

 

Ha kell a fához kötözve…

Sajnos egyre több jel mutat arra, hogy Borkai Zsolt győri polgármester a kajak-kenu pálya tervezett, püspökerdei helyszínével kapcsolatban megfogalmazott és bizonytalanságot tükröző szavai inkább csak elterelésre szolgáltak. Érik a helyzet, a szeptember lehet, hogy utcára szólítja majd az Püspökerdő őrzőit és biztos vagyok benne, hogy sokan leszünk majd akkor is, ha a munkagépek előtt kell a fához láncolnunk magunkat! 

https://coub.com/view/7orpf

Lajtmann Csaba

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!