Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Őrültek a kettőhúszon - Electric Six: Kill

Ki gondolta volna, hogy diliflepnivel a nyakban is lehet jófajta muzsikát prezentálni? Az Electric Six tagjai bizonyosan. Kritika.


Ha elmebeteg zenekarokat rangsorolunk, akkor az elektronikus hatos erősen dobogó-gyanús. Nem elég az eszement kinézetük, agyeldobós klipjeik: zenéjük sem mindennapi. Minimum öt stílust kavarnak össze muzsikájukban, olyan robbanékony elegyet létrehozva, amit a disco-punk vagy a disco-metal elnevezések is csak hézagosan definiálnak.

A detroiti hatosfogat igazi jelenség a rockbizniszben. De mit is várnánk egy bandától, ahol az énekest nemes egyszerűséggel csak Dick Valentine-nek hívják? Mondjuk egy olyan ütős lemezt, mint a 2003-mas, debütáló Fire, melyen lényegében minden szám telitalálat. Tény, hogy a mérce nagyon magasra került akkor, de megkockáztatom, hogy most sikerült a legközelebb kerülni hozzá.

Electric Six
Electric Six

Kellemes meglepetésként ért, hogy hatosék – hatalmas akaraterőről téve tanúbizonyságot – jelen albumon nem vitték túlzásba a ˝fire˝, a ˝war˝, a ˝goverment˝ illetve a ˝policeman˝ kifejezések használatát (a USA rövidítést ellenben hallhatjuk elégszer).  Az irányvonal persze nem változott radikálisan: a fő dalszerző, Dick fiú nem tudott és nem is akart elszakadni megszokott - sokszor a nemiséget boncolgató - témáitól, valamint a karcolóan ironikus szövegektől sem. A fentebb említett zenei sokszínűséget viszont még tovább fokozták. A nyitó Body Shot igazi Electric6 diszkó: nem kell sokat várnunk Valentine falzettjére, sorjáznak a jól bevált -tion képzővel ellátott szavakból álló rímpárok, visít a szintetizátor, és van ikergitár is, ami dícséretes módon több helyen felbukkan a későbbiekben. A szám vége felé meg miért is lepődnénk meg egy raggás betéten? A Waste of time and money rockosabb, súlyosabb tétel, tompított gitárral a riffben, ikerszólóval, és néhány masszív tuctuc ütemmel. Az Egyptian Cowboy ZZ Top-os hard rocknak indul, aztán energikus riffek és eltalált refrén után billentyűvel megtámogatott elszállásként ér véget. A harmadik dal, az Escape from Ohio egy vidámabb nóta, afféle ˝kormányt ütögetve autót vezetős˝ tétel. A Rubbin´me the wrong way trükkös ritmusára önkéntelenül is megmozdul az ember lába, és a funkygitár is újra beköszön. A One sick puppy-t leginkább a Prodigy és a numetal lendületes keverékeként tudnám leírni. A hetedik nóta, a Steal your bones érzelmes kezdését vonósok és akusztikus gitár festik alá, aztán középtempós, kicsit sablonos dolog sül ki belőle, helyenként jól eltalált vokállal színesítve. A My idea of fun megidézi a hetvenes éveket, és néhány mai bandát (Keane, Coldplay, Ghosts) is behoz a képbe; kicsit műbugyuta, de nem áll rosszul neki. Az I belong in a factory-val kezdődik az önismétlés, ez egy teljesen langyos, albumkitöltő szerzemény. Hogy a puskapor mégsem fogyott el, azt a következő tétel, a Newark Airport Boogie bizonyítja: egy vidám pörgés, a ´90-es évek dance-ének szinte Ace of Base-es aromájával, daft punk énekkel, retro taps-effekttel. A Simulated love-ról sok jót nem mondhatok, ez is töltelékszám, ami érdekes benne, az a női vokál. A You´re bored viszont megint teljesen elborult valami, tulajdonképpen egy Clash-es punk induló, zongorával és fúvósokkal meghintve. A záró White eyes a ´80-as évek szintipopja alá tol diszkós lüktetést, techno-s és house-os elemeket is felhasználva, kicsit komorabbra véve a hangot.

Hogy milyen az új Electric Six lemez? Olyan, mint a bandatagok. Őrült. Annyira nem gyilkos, mint maga a cím, de mindenképp erős és jó. A debütalbum sikere és minősége bizonyosan nyomasztotta a detroiti betyárokat, de most, néhány laposabb anyag után úgy tűnik, lerázták ezt a súlyt. Nem mondom, hogy nincsenek önismétlések és kisebb üresjáratok, de ezeket a stíluskavalkád és az extrém zenei megoldások hatásosan feledtetik velünk. Táncoljon mindenki Electric Six-re!

Electric Six - Kill
Kiadó: Metropolis Records

Olvasóink írták

  • 1. YOJIKA 2009. december 15. 08:16
    „AZ ELECTRIC 6-TŐL AKKOR IS A LEGJOBB A GAYBAR!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfias lemezzel készül a Kistehén

Tavasszal jelenik meg a Kistehén új lemeze, amelyről Kollár-Klemencz László, az együttes… Tovább olvasom