Zabhegyező Olvas

2014.12.26. 09:03

Caroline Kepnes: Te

Mi piszkálhatna fel nagyobb eséllyel, mint egy vérbő, elfogadható mértékű perverzióval terhelt pszichokrimi?

Szerző: Caroline Kepnes
Cím: Te
Kiadó: Alexandra
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 400

Te, figyelj csak, ezt a kötetet az Alexandra az év legjobb thrillereként hirdeti! Persze, milliószor hallottunk már ilyet, de jelen pillanatban, az ünnepi előkészületekben megereszkedett érzékszerveinket mi piszkálhatná fel nagyobb eséllyel, mint egy vérbő, elfogadható mértékű perverzióval terhelt pszichokrimi? Caroline Kepnes könyve e vágyak tökéletes leképezése pontosan négyszáz oldalon, egy egész hétre való mondanivalóval. Valahol sekélyes, mint egy családi Karácsony, de mégsem lennél meg nélküle.
Te pedig könnyen elcsábulsz, szemed csillog és reménykedsz, hogy nem hagy cserben majd a végkifejlet sem, miközben lineárisan haladsz előre a férfi főhős által tollba mondott történetben.


Dicséretére legyen mondva, a kiadó nem árul zsákbamacskát, John Fowles zseniális Lepkegyűjtőjének felemlegetésével fel is adja a legmagasabb labdát, aminek lecsapásával játszi könnyedséggel lehetne abszolválni ezt a kritikát. Kepnes azonban mást, bizonyos értelemben többet, máshol kevesebbet ad annak, aki újfent alámerülne egy monomániás elmebeteg furcsa fénnyel bevilágított birodalmába.

A Te egy ízig-vérig 21. századi, webkettes alapokra építkező regény, ahol az erőszakosabb fél immár pusztán virtuális eszközökkel is képes uralma alá hajtani vágya tárgyát. Külön bejáratú mániájának társául szegődik a Twitter, a Facebook és az e-mail, hogy néhány elmaszatolt logikai akadályon lazán átlendülve, a beteg szándék egészen a végkifejletig rejtve maradjon az áldozat előtt. A történet éppen naprakészsége miatt válik vérfagyasztóan hitelessé, így egyértelműen sikerre ítélem én is, ráadásul a megszólított tizen-/huszonéves korosztály számára kapaszkodók tömegét kínálja fel.

Maga az alapsztori egy faék bonyolultságával vetekszik, és némi fantáziával az elkerülhetetlen csúcskonfliktus is legfeljebb kétesélyessé egyszerűsíthető, mégis van valami, ami miatt nem lapozol előre, hanem jó étvággyal fogyasztod az első regényével küzdő szerző munkájának minden apró díszét. Minden könyvmoly szívét meg kell dobogtassa a tudat, hogy mindez egy könyvesbolt falai közül (sőt, alól), időnként a megidézett kötetek lapjairól lelépve érkezik elénk. Meggyőződésem szerint főleg Kepnes remek arányérzékkel elhintett direkt (Salinger és Dan Brown), illetve áttételes utalásai emelhetik ezt a könyvet a téli szezon favoritjai közé.
Kedves Joe, te nem vagy macskás típus. Egér kell neked.

Szeretettel, Joe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!