Zabhegyező Olvas

2014.02.21. 09:28

Fejős Éva: Nápolyi vakáció

'Az öreglány a kötényében hordozott pisztollyal lövöldözik.'

Szerző: Fejős Éva
Cím: Nápolyi vakáció
Kiadó: Erawan
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 600

Úgy lettem Fejős Éva rajongó, hogy még csak a második regényén vagyok túl az írónőnek, viszont megfejtettem már egy általa ajánlott könyvet is (Mike Greenberg: Amit csak akarsz), amit a frissen alapított Erawan Kiadó hozott el az olvasóknak. Éva "kifejezetten kedveli az ironikus, fanyar, gyakran önironikus humort"- jegyezte meg -, s ezt kiválóan alkalmazza írásaiban is. Bár elmondása szerint az első regényében, a Most kezdődikben és a nemrég megjelent Nápolyi vakációban tudta leginkább ezt felszínre hozni. Ezen kötetek a leggazdagabbak a fejősévás humorban, s én pont ezt a kettőt ismerhettem meg (eddig).

A Most kezdődik után követelte a szervezetem, hogy egy újabb Erawan-krimihez nyúljak, így mindjárt ez a közel 600 oldalas példány került sorra. Elképesztően szórakoztató. A több szálon futó cselekmények fokozzák az izgalmakat, a ropogós humorral ellátott fejezetek pedig az élvezeteket. Végtelenül tetszik nekem, hogy ott csattan egy bazdmeg, ahol javában rálapátol a viccre némi igazságot, s nyomatékosítja a burkoltan megfogalmazott létigazságot. A szerző nem akar létkérdéseket feszegetni, a regény inkább cselekmény centrikus, mégis ott lebegnek az egyre bonyolodó érzelmi szálak is, amivel nem nehéz azonosulni. Úgy kalauzol el Budakalászról Nápolyig, hogy túlzás nélkül azt érezheted, te magad is ott kullogsz mögöttük.

Éva olyan szépen ír a Dunapartról, hogy aki eddig nem állt meg bámulni a folyót, az is kedvet kaphat leülni kicsit a partra, s megpihenni. Nápolyról, s a környező kisvárosokról, a tengerpartról szintén olyan képet kapunk, amitől lesz egy kellemes érzése az olvasónak lapozgatás közben, utána pedig megjön a kedve egy szapora összepakolásra, s elutazásra az olasz partvárosokba. Számomra mégis a stílus miatt szerethető Fejős Éva írása. Pörgős párbeszédek, rövid, de velős leírások, itt egy irónia, ott egy szarkazmus, ide kell egy baszd meg, oda egy szeretlek, és máris a hatszázadik oldal felé közelítesz, vége a történetnek. De mi is a történet?


Három generációnyi nőnemű egyed alkotja a főszereplők gyöngyét. Ladányi Niki, Görög Lívia és Ilike néni, Niki nagymamája. Most is él előttem a részlet, ami egyébként filmbe illő, ahogyan az öreglány a kötényében hordozott pisztollyal lövöldözik, mert megvédené otthonát, leányát, s a bajt hozó unokáját. Előkerül egy múltbéli Dinnyefüzet, előkerülnek a múltbéli szerelmek, felelevenedik Nápoly, a krimiolvasó nagyi pedig felcsap nyomozónak. Mindeközben egy szökött rab üldöz(né) az oknyomozó újságíróként működő Nikit, de egészen humoros akadályokba ütközik. Kíváncsi vagy, hogy mindez hogy áll össze kerek történetté? A könyv felénél már megtudod, onnan már biztosan tovább lapozod!

Nem éreztem egyszer sem, hogy ekkora, karakterben gazdag könyvet olvastam, mindvégig suhantam át a történeten. Kedvemre van a regény végén található "kérdezz-felelek" is, amiben néhány kérdésre válaszol az írónő. Ezeket egyébként minden olvasója feltette már magában legalább egyszer, úgyhogy kellenek a válaszok, kell, hogy megismerjük az alkotót.

Kedvcsinálónak pedig ott van a tavasszal megjelenő Száz éjjel vártam című regény részlete. Én kíváncsian várom!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!