webfejlesztő szemmel

2013.07.29. 11:51

Mobilok rabjai vagyunk. Tesztelje le saját honlapját!

Eddig opció volt a mobil internet és mobil honlap. Rövidesen ugyanúgy "kötelezővé" válik, mint a mobil telefon jó pár éve. Ön felkészült már honlapjával?

Itt tesztelheti saját honlapját különböző mobil eszközökön: Mobil weboldal teszt.

 

Az, hogy az emberek a monitort választják a személyes kapcsolatok helyett, már régi és szomorú téma. Az sg.hu cikkében olvasható, hogy Dél-Koreában már a 11 éves gyerek is virtuális állattal játszik okostelefonon, a plüssmackó helyett. Ez ugyan nagyon szélsőséges helyzetnek tűnik, de mégis ez a valóság 2013-ban. Az eszközeladások pedig világszerte is folyamatosan csak nőnek.

Tanulságos számok olvashatók az MTI által kiadott kutatásban is. Ebből kiderül, hogy a magyar lakosság több, mint 24%-a használ mobil internetet, legnagyobb arányban a diákok. Az is megfigyelhető, hogy azok használják a legtöbbet a mobil eszközüket, akik egyébként is több időt töltenek számítógép előtt.

A közösségi élet már a mobilokon zajlik

A közösségi élet már a mobilokon zajlik

Jellemző továbbá, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalakat egyre többen csak okostelefonon használják, a hagyományos számítógépes megjelenés kezd háttérbe szorulni.

Milyen tanulságot érdemes levonni ezekből az információkból a vállalkozásoknak, információszolgáltatóknak?

Most még csak kínálkozó lehetőség, plusz "gesztus" a weboldal látogatók felé, ha okostelefonra is optimalizálunk egy honlapot. Jelenleg a látogatók örömmel veszik, ha mobilon más megjelenés fogadja őket, mint monitoron: gyorsabb a betöltés, nagyobbak a betűk, elfér a tartalom nagyítás lapozgatás nélkül, stb.
De már közeleg az idő, amikor a látogató bosszankodni fog, ha ez az opció nincs meg. Már pedig egy honlap látogatót azzal fogadni, hogy bosszankodnia kell, maga a bukás.

A 2013-as év második fele arról szól, hogy a honlapokat felül kell vizsgálni, lehetőség szerint el kell készíteni az okostelefonokra, tabletekre kialakított verziót, mert ezzel előnybe lehet kerülni. Elmaradása esetén pedig a jövő évtől meglehetősen nagy hátrányba.
Nem rég a Kisalföld.hu is elkészült az okos eszközökre készült verziójával, melyről itt olvashat.

Érdemes ezért szakemberhez fordulni a lehetőségeket illetően:
Mobil alkalmazás, mobil változat, vagy rugalmasan alkalmazkodó megoldásra van-e szükség?

Próbálja ki mobil eszközökön saját weboldalát ezen a címen:

A bal felső sarokba írja saját honlapja címét. A jobb felső sarokban néhány tipp olvasható, hogy mire érdemes figyelnie.

 

További szép napot kívánok!

Fekete Attila
Web-fejlesztő mérnök
Feki Webstudio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!