webfejlesztő szemmel

2013.06.11. 12:42

Körforgás lesz-e az Internet(es animáció) fejlődése?

Gyors, egyszerű, információ-megosztásra találták ki. Majd giccsparádé lett belőle. Később visszatért a kezdetekhez. És ma?!

HTML (angolul: HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki. Az Internetnek nevezett számítógépes rendszert ma legtöbben honlapok végtelen hálózataként értelmeznek. Információ-keresésre, információ-megosztásra, kapcsolattartásra, játékra használ az átlag felhasználó.

Kezdetekben a fent említett nyelv arra szolgált, hogy szövegekben egy-egy kiemelt szóra, mondatra „hiperugrást” lehetett végrehajtani, azaz a kattintott szóra egy másik oldalon további információkhoz jutott az olvasó.

Jelen állás szerint a HTML5 előnyben van

Jelen állás szerint a HTML5 "erősebb"

1993-ra tekint vissza a Flash technológia alapjainak letétele. A szoftvert vektoros animációk Internetes megjelenítésére fejlesztették ki. 2003-ra a személyi számítógépek 93%-án elérhetővé vált a Flash.

Nem is csoda, hogy a szoftvert folyamatosan fejlesztették és teret nyert. Egyre több weboldalra került animáció, sőt sokszor teljesen animált honlapokkal találkozhatott a látogató. (Különös ismertetőjele ezeknek a honlapoknak, hogy egy úgynevezett Preloader (előtöltő) számolt 0..100 érték között valamilyen csicsás animáció keretében.

Ekkortájt még viszonylag lassú Internetkapcsolatokkal rendelkeztek az előfizetők. Ezek az oldalak sok esetben csicsásak, lassúak voltak. A Google-ben nem voltak elérhetők, mert a keresőóriás nem talált egyetlen szöveget sem a honlapon, az animációban pedig nem tudott olvasni.

Mire volt jó? Véleményem szerint pl. arra is, hogy egy új szakmát teremtett, a webes animációra szakosodott grafikusok területét. Ez idő tájt terjedtek el a banneres reklámok (ugráló, mozgó reklámdobozok, melyek kattintásra reagálnak) is, egyre több animációra volt szükség.

Pár éve tudatosult a webfejlesztőkben, hogy nem csicsás, hanem gyors Internet kell. Egyre fontosabb szerepet tölt be a Google találati lista is, mely Flash honlappal szinte megközelíthetetlen. El is kezdtek megfogyatkozni az animációk a honlapokról. Teret nyert a tartalom. (Content is the king! – A tartalom a király! – Terjedt a szállóige az Interneten…)
Az Apple mobileszközei tovább csökkentették a Flash ázsióját, hiszen egész egyszerűen kitiltották a Flash lejátszást. Ismerve az Iphone és az Ipad népszerűségét, ez ismét arra ösztönözte a fejlesztőket, hogy nélkülözzék a Flasht. Jellemzően egy nagy üresség "jelenik meg" a honlapok azon részén, ahol Flash animáció volna látható. Legnagyobb hiba talán az, amikor a honlap menüje készült Flash-ben, így Apple mobileszközön a honlap teljesen használhatatlan.

Természetesen a mai napig megvan a helye a Flash animációknak, hiszen játékok tömkelege érhető el erre a technológiára építve. Sőt! Az Internetes videólejátszás megkerülhetetlen eszköze volt néhány évvel ezelőttig. Ekkor jött a HTML nyelv 5-ös verziója, rengeteg újdonsággal.

Ez teszi lehetővé azt is, hogy Flash technológia nélkül videót, zenét játszunk le, valamint különböző egyszerű animációkat van lehetővé programozni honlapokon. Ajaj! Animációt?! Itt bújik a kisördög! Ugyanis máris terjed a trend, hogy animációt, játékot, különböző izgó-mozgó honlap-elemeket egyszerűen hozhatunk létre immáron Flash nélkül. Ezeket a tartalmakat már látja a Google kereső is. A kérdés az, hogy hova vezet ez?

Vajon megismétlődik az elmúlt 15 év? Ha így is lesz, egész biztos, hogy gyorsabban történik meg.

Szöveges, puritán tartalom > Csillogó-villogó animációk > Szöveges, letisztult, minimalista stílus > Izgő-mozgó honlapelemek > Hogyan tovább?

Vajon a webfejlesztők csak egy szűk rétege esik abba a hibába, hogy teleépítik animációkkal a honlapokat vagy kénytelenek leszünk alkalmazkodni ahhoz a trendhez, hogy a kevés szöveget izgő-mozgó elemek tesznek színessé, látványossá  (, élvezhetetlenné)?
Egy nagyon pozitív példa a helyes és élvezhető használatra a www.athenos.com termékweboldal. Bár előtöltővel itt is találkozhatunk, kellően gyors és ügyes animációk színesítik az oldalt.

Véleményem szerint az Internet szerepe elsősorban továbbra is a gyors, könnyen emészthető információ megosztása, megszerzése kell legyen. Ennek érdekében a honlapok tartalmazzanak:
 - kevés szöveget
 - magyarázó ábrákat
 - nagyfelbontású, jó minőségű fotókat
 - ha van rá lehetőség, frappáns rövid videókat, akár amatőr felvétellel

 

További szép napot kívánok!

Fekete Attila
Web-fejlesztő mérnök
Feki Webstudio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!