Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Szerb civileket húztak karóba Boszniában?

Láncfűrésszel vágtak ketté szerb és horvát foglyokat, civileket húztak karóba a Boszniában harcoló El Mujahedin nevet viselő zászlóalj tagjai. Ezt ismerte be a bosnyák börtönökből frissen szabadult Ali Hamad az al-Kaida egykori tisztje - írja a Press címú szerb napilap.

Ali Hamad 12 évet ült Boszniában a Mostarban elkövetett háborús bűnökért. Az El Mujahedin zászlóaljat - amelynek ő is tagja volt - elvileg külföldi (muszlim országokból toborzott) katonák alkották, és feltételezések szerint Szaúd-Arábia volt a projekt egyik társfinanszírozója.

Ali Hamad azt mondja, részletesen vallana a muszlim harcosok által elkövetett hátborzongató bűntettekről, mert lelkiismerete nem hagyja nyugodni. Belgrádban tárt karokkal várják.

Hamad magának nem követel privilégiumokat, menedékjogot kér. A szerb háborús bűnökkel foglalkozó ügyészség azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, és segítse Hamad mielőbbi érkezését.

A Press Ali Hamad korábbi vallomásaiból szemezget:
- A legtöbb embert egy egyiptomi ölte meg, bizonyos Abu Mina. Ő volt a különleges feladatokkal megbízott tiszt a zászlóaljban. Mina láncfűrésszel vágta ketté az élő embereket, de volt egy hosszú kése is, azt is előszeretettel használta. A felsorakoztatott mudzsahedinek előtt vágta le fejszével a foglyok fejét. Néha parancsba adta, hogy a fogylyokat húzzuk karóba, és úgy hagyjuk meghalni őket...

- Abu Mina egy tizennégy éves fiút ölt meg Orašce körzetben, ahol az El Mujahedin tagjainak kiképzése folyt. Apját arra kényszerítették, hogy nézze, ahogy végeznek a fiával...

Ali Hamad
Ali Hamad

- Orašce körzetben szemtanúja voltam egy szerb civil megölésének. A gyilkosság előtt négy katolikus szerzetest ejtettünk foglyul, akiket saját katonáinkra akartunk cserélni. Volt a zászlóaljban egy béna, aki nem tudott harcolni. Azt mondta neki a vezető: most megölhetsz egy szerbet te is. Egy ütéssel a földre küldtek egy foglyot, lefogták, majd a béna a hátára ült, és elvágta a torkát. Végül levágták e fejét és a szerzeteseket arra kényszerítették, hogy csókolgassák a halott arcát.

Belgrádban nagyon várják

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökre specializálódott szerb ügyész Vladimir Vukčević már nagyon várja az új tanút. Azt mondja, az elkövetett bűnökről tudomásuk van, vannak túlélők és tanúk, akik látták a gyilkosságokat, de egyelőre senki sem beszélt részletesen ezekről az esetekről atzok közül, akik a rettegett El Mujahedin zászlóalj tagjai voltak.

Az ügyészség a leginkább a Zavidovići községben történt öldöklésekre kíváncsi. Úgy vélik, ez volt a szerbeken elkövetett háborús bűnök közül a legbrutálisabb. A vádak szerint itt végeztek ki mintegy 60 szerb katonát a lehető legbrutálisabb módon a muszlim fanatikus harcosok. A foglyokat arra kényszerítették, hogy egymásba késeket szúrjanak, élve egy kerítéshez szögezték őket, nemi szerveikbe vertek szögeket. A kínzásokról készült felvételek sokáig kölcsönözhetők voltak a helyi videotékában is - írja a Press.

Olvasóink írták

 • 4. ASHER 2009. március 22. 14:29
  „na kerem!!!a mi haderonk pont az ilyenek ellen harcol!!!!
  kilovunk amennyit csak lehet!!!!!es orommel!!!!!!”
 • 3. Domestic 2009. február 14. 17:58
  „Isten hozott európában kedves melegbarna szemű, bűnbánó arcú barátom!
  Ez egy katona? Egy különleges haderő?
  Na, ne!”
 • 2. 1.László 2009. február 14. 11:47
  „Biztos a csurogi példából tanulták a módszert.”
 • 1. obama 2009. január 19. 16:02
  „jol tettek hiszmit muveltek a mocskos szerbek hisz meg magyarokat is oltek hogyaz isten verje meg oket,”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az igazi flash mob: 400-an táncoltak a pályaudvaron

Az akciót az egyik televíziótársaság, egy telefonszolgáltató és a YouTube szervezte a liverpooli… Tovább olvasom