Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Szerb civilek szerveit árulták? - tömegsírok Albániában

Albánia - Tömegsírokra bukkantak ENSZ megfigyelők Albániában - írja a Blic.rs. Az ENSZ munkatársai a lap értesülései szerint jelentésükben tesznek említést a tömegsírokról.
A szóban forgó jelentést egyébként hivatalosan még nem bocsátották a szerb hatóságok rendelkezésére, bár többször kérték az ENSZ-től. Egyes részleteihez "nem hivatalos úton" jutott a szerb ügyészség - írja a lap.

A gyanú szerint a sírokban szerbek, romák, és "nem lojális albánok" nyugszanak, akiket a Koszovói Felszabadítási Hadsereg hurcolt Albániába. Az áldozatok később a burelji pszichiátriára kerültek, ahol bizonyos belső szerveiket eltávolították, hogy túladjanak rajtuk.

A szerb ügyészség korábban azt állította többek között Sali Berisha albán miniszterelnökről, hogy a közelmúltban Hágában felmenetett UCK vezérrel, Ramus Hardinajjal, összejátszva részt vett a Koszovó és Metóhia területén elfogott civilek szerveinek értékesítésében.

Százak tűntek el

A Burelj város közelében lévő kórházba - azt gyanítják - az UCK rendszeresen szállította az emberanyagot Koszovó és Metóhia területéről, illetve Burelj térségében létesített táborokból és börtönökből. Néhányukat alagút köti össze a kórházzal. A kilencvenes évek végén több száz koszovói szerb tűnt el nyomtalanul a tartomány albánok ellenőrizte részeiről. Közülük szinte soha senki nem került elő.

Vladimir Vukcsevics háborús bűnökkel foglalkozó szerb ügyész - kezében a szervkereskedelem-ügy egyik aktája
Vladimir Vukcsevics háborús bűnökkel foglalkozó szerb ügyész
- kezében a szervkereskedelem-ügy egyik aktája. Fotó: AP

Hihetetlen, de igaz?

Legalábbis egyre több csontváz dől ki a szekrényből. Egyre biztosabb, hogy végül igaznak bizonyulnak a vádak, és bebizonyosodik, hogy valóban civilek szerveivel kereskedtek a koszovói albán fegyveres erők miután a NATO visszafoglalta nekik tartományukat.

Az eltűntek fotóival tüntetnek Belgrádban a rokonok - Fotó: AP
Az eltűntek fotóival tüntetnek Belgrádban a rokonok.
Fotó: AP

Több száz szerb civil eltűnését jelezték a hatóságoknak az 1999-es NATO akció után. Ezekről a gyanús eltűnésekről egyébként Carla del Ponte, a volt hágai főügyész, is említést tesz könyvében (The Hunt: War Criminals And Me), amelyre a szerb küldöttség gyakran hivatkozott korábban is, amikor a nemzetközi nyilvánosság elé vitte az ügyet, de Crala del Ponte feltételezéseit nem mindig találták eléggé megalapozottnak az EU-ban és az ENSZ-ben. Az albánok pedig visszautasítják a vádakat.

Bár kezdetben sok kétely övezte az albán szervkereskedelem körül kialakult vitát, és vádaskodásokat egyre magasabb szintekről érkeznek visszaigazolások.

Jose Pablo Barajbar
Jose Pablo Barajbar
Jose Pablo Barajbar - az eltűnt személyekkel foglalkozó ENSZ-iroda vezetője - szerint a feltételezéseket, melyek szerint romákat és szerbeket hurcoltak Albániába a koszovói konfliktus alatt, és után - sokáig elvetették, pedig később igaznak bizonyultak.

Mit gondol, léteznek-e bizonyítékok, amelyek alátámasztják a szervezett szervkereskedelem vádját - kérdezte tőle az AFP. „Azt mondanám, hogy valószínű, de legalábbis elképzelhető" - idézi Jose Pablo Barajbar válaszát a Blic.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány a mexikói Playboy címlapja körül

A legtöbb ember nem gondolná azt, hogy a pornó és vallás megférne egy helyen. De a Playboy úgy… Tovább olvasom