Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Szenzáció! Ismeretlen lények ezrei a mélyben! - képekkel

Különleges élőlények ezreit fedezték fel a tudósok az Atlanti-óceán fenekén, amelyet eddig sivatagszerű, kihalt területnek gondoltak.

Meglepően gazdag és változatos állatvilágra leltek a kutatók az Atlanti-óceán legmélyebb részein, ahová soha nem ér el a Nap. A hatalmas nyolclábú polipszerű élőlényektől – amelyeknek az uszonya olyan, mint az elefánt füle – egészen az apró rákfélékig, amelyek úgy világítanak, mint az arany ékszerek.

A tengerbiológusok elképedve tapasztalták, hogy 17650 mélytengeri fajt tudtak azonosítani az 5000 méter mélyben elvégzett expedíció során. Az egyik legmeglepőbb egy ritka és primitív állat, amelyet eddig csak Dumbónak hívtak, mert úgy úszik, mintha két hatalmas fül hajtaná előre. Most 2 méter hosszú, 6 kilós darabokat találtak belőlük, amelyeket „Jumbo Dumbo" névre kereszteltek. 1000 és 3000 méter közötti mélységben találták őket a fenéken húzódó hegyláncnál.

A Jumbo Dumbo. Fotó: Reuters

De nem csak ennyire észrevehető élőlényekkel találkoztak a tudósok. A tengerfenék iszapját vizsgálva meglepően gazdag faunára leltek. Legtöbbjük csak pár milliméteres, és az aláhulló üledékkel táplálkoznak a halott planktonoktól a bálnatetemekig.

„Hogy túléljenek ilyen mélységben, az állatoknak szűkös, újszerű forrásokra kell lelniük. Sokszínűségük mutatja, hányféleképpen lehet alkalmazkodni a zord környezethez" – mondja Robert Carney, a mélytengeri kutatások egyik vezetője. „Néhány tudós az esőerdők változatos élővilágához hasonlította az iszapot." Még mindig kevés az információ a mélységről, azért is, mert eddig sivatagként tekintettek ezekre a területekre. Most kiderült, ez hibás koncepció.

Fotó: Reuters

A tudósok automata, ember nélküli tengeralattjárókkal vizsgálódtak. Kb. két kilométeres mélységben egy Neocyema nevű bizarr, narancssárga, elnyújtott halra akadtak, eddig az ötödik példányra, amelyet ember látott. Kb. 680 mikroszkopikus élőlényt gyűjtöttek be, és csak hetet tudtak azonosítani ezek közül. Az ismeretlenek között aranyszínnel ragyogó apró állatkát is találtak.

A tudósok nehéz körülmények között dolgoztak. Értékes kamerájukat meg kellett javítani a mélyben, a felszínen pedig a tengeri betegségen kívül az óriási hullámok, viharok is hátráltatták őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvad az Antarktisz keleti jégtakarója is

Az Antarktisz keleti részének jégtakaróján is tapasztalható az eddig csak a hatodik földrész nyugati… Tovább olvasom