Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Savasodnak az óceánok

A savasodás következtében vékonyodik egy apró, de fontos állatfaj mészhéja, amely korábban óriási mennyiségű széndioxidot tudott kivonni a légkörből.
Egy friss tanulmány szerint az ipari forradalom kezdete óta egyharmaddal csökkent az úgynevezett likacsosházúak (foraminifera) mészhéjának tömege.

A likacsosházúak homokszem nagyságú egysejtű állatok, amelyek mészvázat építenek maguk köré. Főleg a déli óceánok felszíni vizeiben találhatók. Életükben fontos szemet képeznek a táplálékláncban, halálukban pedig a Földet védik a felmelegedéstől. Ugyanis a meszes héjuk anyagához, a kalcium-karbonáthoz szükséges széndioxidot a levegőből veszik fel. Amikor elpusztulnak, lesüllyednek a tengerfenékre, ezzel örökre kivonják a körforgásból azt az üvegházhatású széndioxidot, amelyre a mészhéjuk kialakításához volt szükség.

William Howard, a tasmániai Antarktiszi Klímakutató Központ kutatója és társai mai elpusztult likacsosházúak mészhéját összevetették több száz évesekkel. Azt találta, hogy a maiak tömege egyharmaddal kisebb, mint a sok száz éves héjak.

Savasodnak az óceánok.
Savasodnak az óceánok.

Ebből azt az aggasztó következtetést vonták le, hogy csökken a hatékonysága annak a biológiai szivattyúnak, amely a tengerek vizébe pumpálja a légköri széndioxid egy részét. Korábban más kutatások már megállapították, hogy a korallok is kevesebb mészvázat választanak ki újabban. Ezt a jelenséget több okkal magyarázzák: részben a felmelegedéssel, a vizekbe kerülő mezőgazdasági eredetű szennyező anyagokkal és az óceánok savasodásával.

Az óceánok savasodásának mértékével 5 éve vannak tisztában a tudósok. Most már tudják, hogy ez a savasodás képes megszakítani a Föld széndioxid-körforgását, vagyis megbillenteni az egyensúlyt a légkörbe bekerülő és az onnan kikerülő széndioxid mennyisége között.

A likacsosházúak mészvázának vékonyodásáról a Nature Geoscience legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

Olvasóink írták

  • 1. éaa 2009. március 10. 19:57
    „a fotó igazi, vagy számítógépes buhera?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az esőerdők gyorsíthatják a felmelegedést

A klímatudósok legrosszabb rémálma kezd valóra válni: a brazíliai őserdők a kiszáradás miatt már nem… Tovább olvasom