Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Rosszul és keveset alszunk

Rosszul alszunk és nem eleget. Az alvás világnapján, március 19-én ismertetett két magyarországi felmérés is megerősíti, hogy a hazai alvásállapotunk kedvezőtlenebb a nemzetközi felmérésekben ismert adatokénál.
A kis számú, ám nemzetközileg is elismert hazai alvásgyógyítókat az emberek többsége - még súlyos panaszok esetén is - ritkábban keresi fel, sokan nem is tudnak ilyen lehetőségekről, sőt arról sem, hogy a nyugtalan, nem pihentető alvásuk mögött valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség húzódik.

Magyarország második alkalommal csatlakozik a World Sleep Day - Alvás Világnapja nemzetközi eseményeihez. A legújabb hazai egészségügyi honlap, a napidoktor.hu szervezésében ismert magyar alvás szakemberek a Symbol "alvás termében" elmondták: a megfelelő alvás krónikus, hosszan tartó hiánya számos betegség oka és következménye, közvetlen kapcsolatban van a mindennapi munkavégzéssel, és meghatározza az emberek életminőségét és az életkor hosszát. Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45 százalékkának a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során.

A legújabb, 2009-2010. évi magyarországi munkahelyi alvásfelmérés - amelyben ezer felnőtt munkavállaló alvási szokásait vizsgálták - megállapítja: az alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46 százalék) jellemző. Hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól 34 százalékuk, és 15 százaléknak vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók 79 százaléka nem fordul orvoshoz. A Benyovszky Orvosi Központ által végzett felmérés célja, hogy néhány éven belül elkészülhessen Magyarország, majd nemzetközi összefogással Európa alvástérképe.

Magyarország második alkalommal csatlakozik a World Sleep Day - Alvás Világnapja nemzetközi eseményeihez.
Később fekszünk és korábban kelünk, mint tavaly - ez derült ki az idei felmérésből.

Az orvosi felmérés eredményeit erősíti az az internetes felmérés is (18 ezer 565 válaszadó), amelyet a Naturhome a napidoktor.hu internetes portál segítségével fejezett be a napokban. A tavaly indult felmérés óta(abban 6631-en vettek részt) emelkedett a kialvatlansággal szenvedők száma - a válaszadók 72 százaléka ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25 százalék ébred gyakorta pihenten s csupán, 3 százalékuk számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

Tavalyhoz képest később fekszünk és korábban kelünk, kevesebet alszunk - hétköznap minden második ember (56 százalék) fekszik este 9-11 óra között, 8 százalék 9 előtt, s 36 százalék tér nyugovóra 11 óra után. Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90 százalékát érinti, s közülük 41 százalék szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól. Az előző évhez képest emelkedett az állandó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23 százalék) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, s a megkérdezettek 48 százaléka számolt be időszakos alvásproblémáról.

Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81 százaléka érzi úgy, hogy nem alszik eleget, s 77 százalékuk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49 százaléka küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15 százalékuk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

A magyarországi felmérések adatai a jelenleg ismert nemzetközi (európai) általános alvásállapotnál kedvezőtlenebbek.

A rossz alvás a napi teljesítménycsökkenés mellett összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével és számos pszichikai kórral, mint a depresszió vagy a szorongásl. A rosszul alvó ember hétszer nagyobb kockázattal van kitéve az esetleg súlyos következményekkel járó, vagy halállal végződő balesetnek, mint a jól alvó.

Az alvásért elsősorban mindenki saját maga tehet: a körülmények megfelelő megválasztásával, az életmódjával, és ha beteg, akkor azzal, hogy mielőbb gyógyító megoldást keres alvászavarai megszüntetésére. A hazai alvásorvoslás színvonala magas, az elmúlt években alakult új somnocenterek, alváslaboratóriumok már rendelkeznek az európai orvosi minősítési akkreditációval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ehnaton múmiája hazatér egykori fővárosába

Hazatér egykori fővárosába, a Kairótól 220 kilométerrel délre, a mai Minya kormányzóság területén… Tovább olvasom