Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Puskás Ferenc emlékére: a 82656-os kisbolygó

Kortárs képzőművészeti kiállítással emlékeznek meg Puskás Ferencről. A Home Galéria magyar képzőművészeket kért fel, hogy készítsenek alkotásokat a kiváló labdarúgóról. Így született meg 58 mű, köztük négy szobor, valamint láthatók Hemző Károly és Kristóf Lajos korabeli fotográfiái is.
Egy nagy futball-labda kering a kozmoszban Puskás Ferenc néven, és terjeszti a játék, a tehetség, a barátság szellemét. Biztos ő a legjobb a bolygók közt is. Pelé mondta róla: ˝Ő lenne a legjobb játékos még a Holdon is.˝ Mint a mesebeli szabólegény, a kispesti grundoktól eljutott a Real Madridig, a világválogatottságig, BEK-győzelemig, többszörös spanyol gólkirályságig, olimpiai bajnokságig. Az alapvető labdarúgó-tehetségen kívül kellett, hogy rendelkezzen olyan emberi, vezetői, pszichikai tulajdonságokkal, ami lehetővé tette, hogy bárhová került is az életben, az a csapat egyszer csak a legjobb lett. A Kispesttel bajnok, a Bp. Honvéddel bajnok, az olimpiai csapattal bajnok, a magyar válogatottból ˝aranycsapat" lett, a Real Madriddal bajnok, a Real Madriddal BEK-győztes, mint edző bajnokságra vezette és BEK-döntőig juttatta a görög Panathinaikost, egy ausztrál kiscsapatból bajnokot kreált.

Fotó: Kristóf Lajos
Fotó: Kristóf Lajos

Egymillió ember hömpölygött a Keleti pályaudvar körül

A kiállítás célja, hogy emlékezzünk arra a világsikerre, ami a labdarúgáson és Puskáson keresztül Magyarországot akkor körülvette, arra az eufóriára, amit Helsinki vagy a 6:3 után a magyar ember átélt a sötét Rákosi-korszak ellenére. A sikerre való emlékezés a legjobb motiváció az új sikerek felé.

KERTÉSZ ZSUZSA: Puskás, Magyarország
Kertész Zsuzsa: Puskás, Magyarország

A 6:3 után: ˝Budapesten csodálatos volt a fogadtatás. Több mint egymillió ember hömpölygött a Keleti pályaudvar körül. Az egész nemzet együtt ünnepelt.˝ Legyen itt még egy-két idézet a sikerek időszakából, az angolok elleni 7:1-es győzelem után. The Times: ˝A budapesti mérkőzés ugyanolyan nagy mestermű volt, mint amit a Wembleyben láttunk, sőt, talán még nagyobb. Az angol taktika ezen a májusi vasárnapon olyan elavultnak bizonyult a magyarokkal szemben, mint a lovas omnibusz. Bármilyen kegyetlen is volt számunkra a mérkőzés eredménye, elnéztük volna a játékot akár késői öregkorunkig is. A magyar csapat játéka szenvedélyes és gyönyörű volt a maga tökéletes művészetében. A gazdag, kifejező erejű elgondolásokkal felépített magyar támadások olyanok voltak, mint a prizmán áttört fénysugár. A szivárvány összes színeiben ragyogtak és ezek a színek állandóan változtak. A magyar együttes első félidei játéka elvakította és lehangolta volna a világ bármelyik csapatát.˝

GYÉMÁNT LÁSZLÓ: Örök visszatérés
Gyémánt László: Örök visszatérés

Részegítő tánc volt

˝Felejthetetlen élményben volt részük mindazoknak, akik tanúi lehettek a mérkőzésnek, mert mindig vissza fognak emlékezni erre a napra.˝ A l’Unitŕ c. lap: ˝Nem labdarúgó-mérkőzés, hanem részegítő tánc volt. Mit is mondjunk a magyarokról?

˝Az anyád hétszentségit, te fagylaltos gyerek...˝

Puskás mondta Farkas Mihálynak, a Rákosi-rendszer nagy hatalmú honvédelmi miniszterének, aki fehér egyenruhában jelent meg egy május 1-jei ünnepségen.

Nem elég a szótár jelzőit elővenni, újakat kell kitalálni. A magyar csapat minden egyes tagja isteni módon, felülmúlhatatlanul játszott és játékával elbűvölte a világot. Puskás és társai számára vasárnap délután minden feladat könnyűnek látszott.˝

Hasonló dicshimnuszokat írtak a világ vezető lapjai a Pravdától a Le Figaróig. Korábbi meghívásos kiállításainkon hódoltunk Márai Sándor és Petőfi Sándor nagysága előtt. Most nem irodalmi személyiséget választottunk, hanem a legnépszerűbb sportág, a labdarúgás legnépszerűbb hazai és nemzetközi csillagát, Puskás Ferencet.

Képzőművészetés irodalom

Felkérésünket a legkiválóbb magyar képzőművészek fogadták el, és mondhatom, kiváló alkotások születtek Puskásról és az őt körülvevő mítoszról. Nagyon változatos alkotások születtek: festmény, grafika, szobor, object, médiaart, művészkönyv.

FILEP SÁNDOR: Öcsi történetei (játék a spanyol bikával)
Filep Sándor: Öcsi történetei (játék a spanyol bikával)

Ezeken a kiállításokon és főleg a kiállítás katalógusaiban összekapcsoltuk a képzőművészetet és az irodalmat. Most Puskás Öcsi révén összekapcsoljuk a sportot, a képzőművészetet és az irodalmat. Mámoros, diadalittas verset írt Zelk Zoltán a 6:3-as magyar–angolról. Szabó Lőrinc az ’54-es berni vb-döntőn elszenvedett magyar vereségről mint győzelemről írt gyönyörű verset. Esterházy Péter Puskás, Gödel, passz című írásában búcsúztatja a XX. századot és ˝mint cseppben a tenger˝, jellegzetes alakját emeli ki, ˝akivel még történhetett dráma˝, Puskás Ferencnek. Ezekből a művekből idézünk.

˝Úgy gondolom, Puskás Ferenc példakép lehet minden tehetséges magyar ember számára, szakmájától függetlenül. Megmutatta nekünk, hogyan válhatunk a világban elismert emberré tehetséggel, szorgalommal, emberi tartással.˝

Esterházy Péter: Puskás, Gödel, passz

˝... Ám amikor Puskás egyszer avval a bizonyos legendás bal lábával úgy indította a szélsőt, hogy a labda negyvenméteres röppálya után, a hátvéd frizuráját borzolva esett a hátvéd mögé, úgy, hogy a szélső éppen akkor ért, lépett oda, s evvel a lépéssel azonnal behozhatatlan előnyre tett szert, akkor a 100 000 fáradt embernek elakadt a lélegzete: színről színre megjelent előttük, akár egy angyal, az emberi zsenialitás...˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bányászok a hegy gyomrában

Kitartana a szén 2020-ig, mégis bezárnák az utolsó hazai mélyművelésű szénbányát Fejér megyében, a… Tovább olvasom