Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Mi hajtja Kínát az űrbe?

Kína első sorban nem az Egyesült Államokkal és Oroszországgal verseng az űrben, hanem Ázsiával. A versenyben most Kína tagadhatatlanul az élen áll, de másoknak is sok lehetőségük van.
Tagadhatatlan, hogy az amerikaiakon és az oroszok kívül csak Kína tudott embert felvinni az űrbe, de Kínának még sokat kell fejlődnie, mire megismételheti az amerikai és az orosz eredményeket.

"Folyik az űrverseny, egy ázsiai űrverseny, Kína, Japán, esetleg Dél-Korea, és természetesen India között, mondják a BBC által megszólaltatott szakértők.

A fő ok gazdasági. Az űrkutatásban felmutatott siker, mindenekelőtt emberek feljuttatása a kozmoszba egy ország gazdasági nagyságát mutatja. Az űrkutatás egy "luxuscikk". A pilóta vezette űrhajó a legjobb reklámja annak, hogy egy ország képes kereskedelmi célból külföldi megrendelők mesterséges holdjait pályára állítani. Aki embert tud épségben felküldeni és lehozni, az megbízhatóan tudja felbocsátani mások műholdjait is.

Belpolitikai jelentősége is van az űrutazásnak.
Belpolitikai jelentősége is van az űrutazásnak.

Katonai aspektusa is van a dolognak. Az az ország, amely egy rakétával több mesterséges holdat is pályára tud állítani, az képes egy rakétára több robbanófejet is szerelni. Az űrtechnológia ugyanolyan precizitást követel, mint a fegyvergyártás.

Természetesen az egész világ számára is van üzenete a kínai űrkutatási sikernek. Ugyanaz, mint az olimpia megrendezésének volt, és ugyanaz, amit az hordoz, hogy Kína rendelkezik a világ legnagyobb külföldivaluta-tartalékával. Az üzenet pedig az, hogy Kína fellépett a nemzetközi porondra.

Belpolitikai jelentősége is van az űrutazásnak: segít legitimálni a kínai kommunista rendszert a lakosság szemében. Vannak ugyan problémák, mint a melaminnal fertőzött tej, meg a korrupció, de a kormányzat olyan sikereket tud felmutatni az űrutazással, amilyet egyik elődje sem, olvasható a BBC-n.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörök Brüsszelből: Hirtelen halál és társai

Közel 2400-féle habzó nedűből választhat a turista a brüsszeli Delirium Café nevű sörözőben.… Tovább olvasom